Bartas80 Napisano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, Moze najpierw przedstawie moja sytuacje (z gory przepraszam za brak polskich znakow). Aktualnie przebywam na terenie USA z zona i corka na podstawie wizy J1 (internship) (rodzina J2). Wiza ta jest wazna 18 miesiecy i konczy sie wraz z koncem czerwca tego roku (plus jeden miesiac na wyjazd ze Stanow). Moj pracodawca stara sie dla mnie o wize H1b lecz niestety obudzil sie za pozno. W przyszlym tygodniu chcemy zlozyc aplikacje o wize H1b (poczatek maja, mam nadzieje, ze nie za pozno). Wiem, ze wize H1b mozna otrzymac dopiero po 1 pazdziernika. Oczywiscie chcialbym przedluzyc pobyt w USA wraz z rodzina bez potrzeby powrotu do Polski. Teraz pare pytan: Czy mozna ubiegac sie o wydanie wizy H1b szybciej tzn. wraz z koncem wizy J1 poczatek wizy H1b (zmiana statusu, czerwiec) ? Jak, kiedy i co nalezy zrobic aby przedluzyc wize J1 na kolejne 18 miesiecy (oczywiscie jesli mozna, jesli udaloby mi sie przedluzyc wize J1 wtedy moge starac sie o wize H1b w nastepnym roku 1 kwietnia) ? Czy moge zmienic status z wizy J1 na wize B1 (taka rowniez posiadam) i ewentualnie pozostac w USA do pazdziernika do czasu otrzymania wizy H1b? Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
karina Napisano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Porozmawiaj z prawnikiem, ktory bedzie Ci robil (albo Ci robi) H1B - on Cie powinien pokierowac. Wizy H1B nie da sie przyspieszyc, a staranie sie teraz o nia wiaze sie z tym, ze jesli Ci przyznadza H1B to bedziesz musial poleciec do Polski. Witam serdecznie, Moze najpierw przedstawie moja sytuacje (z gory przepraszam za brak polskich znakow). Aktualnie przebywam na terenie USA z zona i corka na podstawie wizy J1 (internship) (rodzina J2). Wiza ta jest wazna 18 miesiecy i konczy sie wraz z koncem czerwca tego roku (plus jeden miesiac na wyjazd ze Stanow). Moj pracodawca stara sie dla mnie o wize H1b lecz niestety obudzil sie za pozno. W przyszlym tygodniu chcemy zlozyc aplikacje o wize H1b (poczatek maja, mam nadzieje, ze nie za pozno). Wiem, ze wize H1b mozna otrzymac dopiero po 1 pazdziernika. Oczywiscie chcialbym przedluzyc pobyt w USA wraz z rodzina bez potrzeby powrotu do Polski. Teraz pare pytan: Czy mozna ubiegac sie o wydanie wizy H1b szybciej tzn. wraz z koncem wizy J1 poczatek wizy H1b (zmiana statusu, czerwiec) ? mozesz sie ubiegac o wize, ale nie dostaniesz wizy z data wczesniejsza niz 1 pazdziernika Jak, kiedy i co nalezy zrobic aby przedluzyc wize J1 na kolejne 18 miesiecy (oczywiscie jesli mozna, jesli udaloby mi sie przedluzyc wize J1 wtedy moge starac sie o wize H1b w nastepnym roku 1 kwietnia) ? nie mozna przedluzyc Czy moge zmienic status z wizy J1 na wize B1 (taka rowniez posiadam) i ewentualnie pozostac w USA do pazdziernika do czasu otrzymania wizy H1b? nie; Ty posiadasz promese a nie wize B1. Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? porozmawiac z prawnikiem, ktory przeanalizuje z Toba cala sytuacje i znajdzie najlepsze dla Ciebie wyjscie Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
sly6 Napisano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 B1 to wiza biznesowa i jak chcesz na takiej wizie byc to musisz opuscic teren USA i wjechac ponownie.
maximus Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Teraz pare pytan: Czy mozna ubiegac sie o wydanie wizy H1b szybciej tzn. wraz z koncem wizy J1 poczatek wizy H1b (zmiana statusu, czerwiec) ? Jak, kiedy i co nalezy zrobic aby przedluzyc wize J1 na kolejne 18 miesiecy (oczywiscie jesli mozna, jesli udaloby mi sie przedluzyc wize J1 wtedy moge starac sie o wize H1b w nastepnym roku 1 kwietnia) ? Czy moge zmienic status z wizy J1 na wize B1 (taka rowniez posiadam) i ewentualnie pozostac w USA do pazdziernika do czasu otrzymania wizy H1b? Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Na pytanie pierwsze odpisała Karina. Odpowiedz na pytanie nr Dwa brzmi - nie wizy J1 nie mozesz przedłuzyc w przypadku gdy twoj program mial dlugosc 18 miesiecy poniewaz jest to dlugosc maksymalna. pytanie 3 - możesz zmienić status wizowy bez powrotu do Polski z J1 na B1/b2 wystarczy złożyc papiery do urzedu o zmianę statusu.. 4. zeby nie wracać do PL mozesz zrobic tylko jedną rzecz.. zmienic status wizowy na B2 albo F1. Innej opcji nie masz.
karina Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Na pytanie pierwsze odpisała Karina. Odpowiedz na pytanie nr Dwa brzmi - nie wizy J1 nie mozesz przedłuzyc w przypadku gdy twoj program mial dlugosc 18 miesiecy poniewaz jest to dlugosc maksymalna. pytanie 3 - możesz zmienić status wizowy bez powrotu do Polski z J1 na B1/b2 wystarczy złożyc papiery do urzedu o zmianę statusu.. 4. zeby nie wracać do PL mozesz zrobic tylko jedną rzecz.. zmienic status wizowy na B2 albo F1. Innej opcji nie masz. pyt. 3 - on pisze, ze ma promese B-1 i na te wlasnie promese chce zmienic swoja J-1. Tak nie zrobi. Moze zmienic status na inny (o ile mu zmienia, bo jest tu z rodzina, a to juz wyzsza szkola jazdy jesli chodzi o zmiane statusu plus nie bedzie mial prawa pracy,prawa jazdy itd.) pyt.4 - on mi kilka wyjsc tylko pytanie co chce robic dalej...dlatego najlepiej zeby mu ktos wyjasnil krok po kroku co i jak i wtedy zeby podjal decyzje. I znowu - czy chce isc do szkoly, czy wyrobi sie z dokumentami, czy bedzie chodzil do szkoly i za nia placil... dziesiatki pytan...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.