Skocz do zawartości

Dv-2013 Dylemat Wylosowanego, Będącego W Związku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlaczego tak pózno ślub??? Ja miałam ślub 9 czerwca bo ustawowo się czeka miesiąc a te 8 dni to było zastanowienie się nad szybszym ślubem :):) pewnie większość Ci tutaj napisze że nie zdążysz ale wiesz ze masz wysłać odpis długiego aktu małżeństwa w czterech egzemplarzach przetłumaczonych na język angielski.???

Jak do nich dzwoniłam to taką dostałam odpowiedź od NICH o tych kopiach ślubu.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ja sie na ten slub zdecydowalam wczoraj :D akurat udalo mi sie zalatwic w trybie przyspieszonym na 11.08 chyba ide na żywioł no ale co mi tam... i tak sama bym nie pojechała no ale tak to jest jak sie zwleka z decyzjami. swoje formularze wyslalam jeszcze w maju. napisalam jeszcze do kcc maila, ze mam zamiar wziac slub i czy wogole zdaze dołaczyc meza do mojej sprawy- zobaczymy co odpisza, sprawdzam maila co godzine :) wysle uzupelnienie 13.08 i zobaczymy. o odpisie pełnym wiem ale nie wiedzialam ze w 4 egzemplarzach. Czyli musze zamowic 4 w usc? czy jeden i skopiowac czy jak? ile kosztuje mniej wiecej tłumaczenie?

Napisano

ja wziałam pełny odpis poszłam do tłumacza przysięgłego kosztowało mnie to ok 150 zł w czterech egzemplarzach plus dołączyła na koniec dodatkowo ksero polskiego oryginału i napisała ze odpis został wydany w czterech egzemplarzach a i dla siebie wziełam jeden żebym miała czyli wsumie miałam 5 takich przetłumaczonch. Ja nie wiem jak to jest bow mojej sprawie w USA był pytać się wujek u adwokata i dowiedział się że odrazu trzeba wysłać na dwoje a nie że najpierw ty a potem dosyłać jeszcze raz poprawione wienc nie wiem jak oni na takie cos patrzą bo adwokat radził inaczej. Ale masz zajebiście że masz taki niski numer ja mam w granicach 23 000 numer wienc jak bede wołana to pewnie nie bliżej jak za rok :) na odp o KCC to tak około 4 dni szczego mi zawsze odpisywali już 2 razy ze nie są w stanie przetworzyć mojego meila bo maja za duzo pytan. A ile masz lat tak z ciekawości ja mam 21 i ślub miałam zaplanowany za 2 lata heheh

Napisano

jeden weź pełny kosztuje około 32 zł i z tym idź do tłumacza powiedz ze do green card :D w ilu tam kopiach chcesz 4 czy 5 ja wolałam mieć dla siebie jeden taki sam jaki wysłałam :)

Napisano

a jednak ja tak nie napisze ze cos jest za pozno ;)

dlaczego--majac tak niski numer mozna miec i rozmowe przesunieta i za 3 tyg i nadal beda wizy wydawane

co i nnego jak ktos ma wysoki numer,jest daleko i mysli nad tym co ma zrobic dalej

Co nie oznacza ze majac niski numer nalezy myslec dlugooo nad slubem i wyslaniem papierow ,czym szybciej,tym lepiej :)

Napisano

dla tego wlasnie wyslalam swoje papiery jeszcze w maju, zeby sobie mnie zdazyli juz przetworzyc na wszystkie sposoby a po slubie doslac tylko uzupelnienie z reszta ja pisałam w tej sprawie do ambasady i mi odpisali, ze najpierw swoje dokumenty wyslac a potem uzupelnienie i ktos na forum z reszta chyba tez pisal na ten temat do KCC i mu tak samo odpisali a do tego jakie dokumenty maja byc wyslane:

- Copy of marriage certificate with English translation ( nic nie pisali, ze w 4 egzemplarzach)

- Forms DS 230 Part I & II for spouse

- Updated DS 230 Part I for the principal applicant

- passport style photo of the spouse

I pisali tez ze mozna wysłać pocztą, mailem LUB faxem te dokumenty wiec jesli sie zdecyduje na mail lub fax to przeciez nie bede wysyłac 4 takich samych egzemplarzy ( tzn moge wyslac ale czy to ma sens)...ahhh ciezko dojsc do ładu z tym wszystkim

OLUDOMI mam 25 lat.

Zobacze jeszcze co mi odpisza, wyslalam do nich maila wiec licze ze dzis albo jutro dostane odpowiedź :)

Napisano

ja dostałam takie wytyczne potym jak zadzwoniłam do nich ze mam tyle kopi zrobic i im wyslac a dokumenty tez mogłam wyslac drogą meilową ale nie chciałam ryzykować ze nie sprawdzą meila lub cos pójdzien ie tak wienc wysłałam normalnie a martwi mnie to ze kazdy robi inaczej i kazdy ma inne wytyczne jak co robic ja słyszłam ze włąsnie jak sie wysyła tak a potem tak to ze źle dlatego hu.... z tym będzie co ma byc kazdy tak naprawde robi to co chce..... ja np nie napisałam CN na rogu kazdej strony bo zapomniałam.............

Napisano

ja wysle mailem i poczta... jeszcze przemysle co z tymi 4ma kopiami. Moze sie tez zdecyduje zadzwonic, bo chodzi mi to caly czas po glowie czemu Tobie powiedzieli o 4 kopiach a innym nic na ten temat nie wspominali ( przynajzmniej z tego co czytałam na forum ) no nic...pozyjemy zobaczymy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...