angie14 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Witam. czy jak przechodzi sie przez taką kontrole to oni zadają jakieś pytania?? jeśli tak to o co sie pytają? i czy gdy niepełnoletnie dziecko jest pod opieką stewardessy to ona pomaga dziecku przejść przez kontrole i odprowadza do rodziny czekającej na lotnisku czy tylko opiekuje sie tylko podczas lotu??
marcin1 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 gdy ja leciałem to wyglądało to następująco : urzędnik cię woła po czym zadaje pytania typu: po co pan/pani jedzie do USA , jak długo zamierza pan/pani zostać , czy ma pan/pani bilet powrotny i tego rodzaju pytanka po czym każe połozyć dłon na czytnik lini papilarnych + robi zdjęcie kamerką i co do przejścia przez tą bramkę to chyba tyle .Potem czeka cię jeszcze odbiór bagażu i kontrola celna ( sprawdzają torby wyrywkowo + patrzą co masz na deklaracji celnej ) i witamy w USA co do stewardessy to napewno odprowadza do rodziny ponieważ sam widziałem takie dzieci z tabliczkami na szyjach ( stewardessa wtedy akuratnie załatwiała coś przy bramce ) , ale co do tego to dopytaj kolegów/koleżanek na forum Pozdrawiam
angie14 Napisano 3 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 ile czasu trzeba czekać na to aż mnie zawoła?? i czy oni wołają po jakimś numerze czy nazwisku czy moze jest kolejka??
Joanna30 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Jest kolejka, w której ustawiają się wysiadający z samolotu.
marcin1 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 tak jak napisała Joanna ...co do wołania to po prostu jeden koleś gdy już jesteś na początku kolejki rozdziela losowo po pare osób do okienek po czym tam jeszcze czekasz sekundkę.. ( np. powie że 3 osoby do okna nr. 6 i dajmy poczekasz jeszcze gdy te 2 osoby pójdą i w moim przypadku znak abym podszedł brzmiał : ,, neext ! '' ) PS: co do czekania to zależy która wyjdziesz z samolotu i ile osób będzie lecieć .. ja akuratnie czekałem może jakieś dobre 30-35minut
drevil Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Liczba pytań i ich rodzaj zależą od widzimisię oficera, historii Twoich wcześniejszych wizyt w USA oraz informacji o Tobie, które znajdują się w ich systemie komputerowym. Pamiętam, że gdy leciałem za pierwszym razem zostałem wpuszczony bez ani jednego pytania. Większość pytań ma charakter rutynowy - po co lecisz, do kogo, na jak długo, kiedy ostatnio byłeś w USA i ile czasu. Jeśli lecisz pierwszy raz i nie masz rodziny przebywającej nielegalnie w USA rozmowa z pewnością ograniczy się do tego rodzaju pytań i potrwa minutę, góra dwie.
sly6 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 angie a Ty wize otrzymalas ale nic o tym na forum nie napisalas..fakt nie musisz ale jesli mozesz to napisz jak bylo na rozmowie chociaz napisz kto mial racje co nalezy tlumaczyc bo sie pytalas o to
magdusiaq Napisano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 A co się dzieje w trakcie kontroli bagażu? Jeśli w zawartości jest jedzenie:oczywiście sypkie i pakowane hermetycznie? Wyrzucają i puszczają dalej?
Jim Beam Napisano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 A co się dzieje w trakcie kontroli bagażu? Jeśli w zawartości jest jedzenie:oczywiście sypkie i pakowane hermetycznie? Wyrzucają i puszczają dalej? Wszystkie toboly ida przez skaner, przepuszczaja co wolno, zabieraja czego nie wolno i tyle. Kiedys bylem swiadkiem, jak jakis pan Polak szedl w zaparte, ze nie ma zadnej zywnosci, chociaz skaner pokazywal peto kielbachy. Walizka zostala otwarta, kielbacha trafila do kosza a pan zaplacil kare w wysokosci $300.
magdusiaq Napisano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 A możesz podać mi stronke z wytycznymi "co wolno i nie wolno". Nie wiedziałam, że jest kara..:/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.