dareknow0 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 darek a chociaz czytales tekst zrodlowy? ale tam masz to bardziej wyjasnione i teraz jak na to spojrzysz? kolejna sprawa moze miec wplyw ale czy ma to znow inna sprawa tutaj chodzilo o cos takiego czy nie ma sie juz szans zadnych czy sa szanse I teraz czytajac tekst glowny w j.angielskim mozna dojsc do swoich przemyslen Tak czytałem i pisanie tego typu " udział w loterii wizowej nie ma żadnego wpływu na otrzymanie wizy turystycznej"- jest nieprawdą . Albo mamy tutaj za zadanie pocieszać ludzi i odpowiadać im to co chcieliby usłyszeć albo odpowiadać zgodnie z faktami. To jest logiczne ,że skoro Departament Stanu przechowuje dane osób biorące udział w losowaniu to z danych tych korzysta. Przykładowo jeśli do konsulatu zgłoszą się dwie osoby o identycznej sytuacji życiowej ale jedna brała udział w loterii a druga nie to pytanie jest następujące : która z tych osób ma większe szanse na otrzymanie wizy? A może te szanse są jednakowe? Ja mam wątpliwości czy szanse mają takie same biorąc pod uwagę wypowiedź z-cy sekretarza stanu USA.
pempek Napisano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 No dobra a co w sytuacji gdy ubiegam się o wizę turystyczną po jakimś czasie, np. za rok. Ja osobiście nie mam zamiaru zostać w USA, wiem że musiałbym to dobrze sprzedać, ale sytuacje życiowe przebiegają różnie. Możliwe że aktualnie ktoś składał o stały pobyt,nie dostał i nie ma planów na przyszłość związanych z zieloną kartą. Po prostu nie dostał, odpuścił sobie. Byłoby to napewno krzywdzące gdyby taka osoba nie mogła w późniejszym czasie odwiedzić rodziny czy po prostu zwiedzić USA. Ale zapewne wszystko zależałoby od rozmowy z konsulem i przedstawieniu sytuacji, szczególnie w moim przypadku związanej ze studiami i dalszymi planami po studiach.
dareknow0 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 No dobra a co w sytuacji gdy ubiegam się o wizę turystyczną po jakimś czasie, np. za rok. Ja osobiście nie mam zamiaru zostać w USA, wiem że musiałbym to dobrze sprzedać, ale sytuacje życiowe przebiegają różnie. Możliwe że aktualnie ktoś składał o stały pobyt,nie dostał i nie ma planów na przyszłość związanych z zieloną kartą. Po prostu nie dostał, odpuścił sobie. Byłoby to napewno krzywdzące gdyby taka osoba nie mogła w późniejszym czasie odwiedzić rodziny czy po prostu zwiedzić USA. Ale zapewne wszystko zależałoby od rozmowy z konsulem i przedstawieniu sytuacji, szczególnie w moim przypadku związanej ze studiami i dalszymi planami po studiach. Nie ma większego znaczenia czy za rok czy za 2 lata będziesz starał się o wizę .Figurujesz w bazie danych ,że brałeś udział w losowaniu DV. Nie oznacza to ,że ubiegałeś się o stały pobyt jak tu ktoś Ci odpowiedział ( ubieganie się o stały pobyt ma miejsce gdy składałeś druk Ds-230) .Nie prawdą jest również ,że udział w DV nie ma żadnego znaczenia. Tak jak Ci napisałem szanse na wizę turystyczną oczywiście masz ale nie ulega wątpliwości ,że jeśli dostaniesz odmowę to najprawdopodobniej jedną z przyczyn mógł być właśnie udział w DV.
pempek Napisano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 w sumie to mam już mieszane uczucia. szkoda mi trochę że nieprzemyślana decyzja spowodowała takie komplikacje.
sly6 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 ale komplikacje? masz zakaz wjazdu?a jak bys nie wzial udzialu to bys mial latwiej,,to mysl tak dalej i rob jak wolisz ja to czytalem i wiem swoje ze moga brac pod uwage ale nie musza ,rozumiesz teraz to nie tak ze beda brac zawsze pod uwage i w kazym przypadku kazdy przypadek jest inny i tyle co mam do powiedzenia bo widze ze juz popadles w pesymizm a to nie tedy droga pamietaj o tym na przyszlosc,bedzie Ci lzej i czytaj uwaznie co jest napisane i wyciagaj swoje wnioski
pempek Napisano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 wiem że spróbuję w sumie zamiary mam jasne, więc dobra rozmowa powinna pomóc
Justa1234 Napisano 8 Maja 2012 Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Witam, jade jutro do Krakowa po wize ze znajomymi. Mam jednak pytanie dotyczace tego druku z DHL. Czy zanim udam sie do konsulatu musze uiscic jaksa oplate dla tej firmy, czy zaplace dopiero jak przyjedzie paszport? Dziekuje i Pozdrawiam Zapomnialam jeszcze zapytac czy oplata wizowa musi byc dokonana na poczcie czy moze byc rowniez przelewem z banku?
ilya_ Napisano 8 Maja 2012 Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 za druk placisz jak przyjdzie paszport. z 20 coś zlotych chyba... oplata na poczcie...tylko sprawdz na str ambasady jaki kurs liczą zebys nei musiala przed rozmowa doplacac czy cos....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.