Kojak926 Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 WItam wszystkich Jak wiecie teraz jest czas matur, wiec zaczalem myslec o swej przyszlosci Zainteresowalem sie wizami studenckimi. Moglby ktos z Was podrzucic link do kilku szkol, w ktorych moglbym uczyc sie w weekendy (moze byc angielski, jakies kursy, itd.), a takze uzyskam potrzebny formularz do wizy M-1? Czytalem na stronie ambasady, ze taki wyjazd nie moze byc dluzszy niz 1rok, a co jesli kurs trwa np. 2 lata? Trzeba jakies wymagania spelnic, aby dostac taka wize? Prawda jest, ze na wizie M-1 mozna legalnie w tygodniu pracowac, a w weekendy uczeszczac do tej szkoly na kursy? Pozdrawiam
sly6 Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 Matury sa ale cos nie tak czytasz to sie tyczy innych szkol oraz wyjazdu jesli chodzi o 1 rok nauki Jesli chodzi o platna nauke to mozesz i 3 lata sie uczyc i takie pozwolenie dostaniesz a wiesz chociaz dla kogo jest wiza M-1?podnosisz tym swoje kwalifikacje od nauki jezyka jest F-1 a gdzie czytalas ze na M-1 mozna pracowac?
Kojak926 Napisano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 jakos po 3min mowi o wizie studenckiej Matury oczywiscie w Polsce zdaje (w sumie juz prawie koniec) no i myslalem o podniesieniu swoich kwalifikacji Dla mnie obojetne jest czy to bedzie M-1 czy F-1, abym mogl sie uczyc w weekendy A co do pracy: to skoro jest legalny pobyt, dostaje sie numer SS (dobrze mowie?) to i chyba pracowac mozna
sly6 Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 a po za weekendem bedziesz pracowac legalnie? SSN ani tez wiza studencka nie uprawnia do legalnej pracy poczytaj strony rzadowe i sama zobaczysz,plus to forum
Kojak926 Napisano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 No chcialbym legalnie w tygodniu pracowac, a w weekend sie uczyc, doszkalac podczas tych kursow. Sam* No dobra, czyli ogolnie rzecz biorac na wizach M-1 i F-1 nie mozna legalnie pracowac? To moze mi powiesz jak mozna podjac legalna prace w USA? Wiec tak: Mam brata w stanach, ktory ma zielona karte, jego zona to obywatelka (od niedawna, ale obywatelka). Jest jakas szansa, zeby mnie sciagneli do siebie? Legalny pobyt + legalna praca... nie wiem, moze jakos da rade zielona karte zalatwic? A jesli chodzi o wize pracownicza, to sa jakiekolwiek szanse, ze dostanie ja osoba zaraz po maturze? Zalozmy, ze zalatwie sobie miejsce pracy, itp
rileystavros Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 Brat rezydenta nie kwalifikuje się do otrzymania rezydentury. Co innego brat obywatela.
kzielu Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 Wiec tak: Mam brata w stanach, ktory ma zielona karte, jego zona to obywatelka (od niedawna, ale obywatelka). Jest jakas szansa, zeby mnie sciagneli do siebie? Legalny pobyt + legalna praca... nie wiem, moze jakos da rade zielona karte zalatwic? Nie mozna. Jak brat bedzie obywatelem to bedziesz mial 10 lat czekania na zielona karte. A jesli chodzi o wize pracownicza, to sa jakiekolwiek szanse, ze dostanie ja osoba zaraz po maturze? Zalozmy, ze zalatwie sobie miejsce pracy, itp Nie rob sobie zartow...
Kojak926 Napisano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 no dobra, a jesli bym dostal wize M-1, to jest opcja zlozenia jakiegos wniosku o pozwolenie na prace? Prosze o konkretne odpowiedzi, bo jestem kompletnie "zielony", a nie jak kolega Kzielu "nie rob sobie zartow"
rileystavros Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 Mówiąc szczerze nie ma żadnych szans na legalną pracę. Jadąc na studia na F-1 możesz pracować 20h/tydzień i to na terenie kampusu, a pieniadze idą na studia. Możesz znaleźć pracodawcę, i jeśli taki ktoś będzie skłonny na ciebie wydać tysiące dolców to może w ciągu 2,3 lat by się udało, ale szanse są małe. "Najprostszym" rozwiązaniem jest zakochać się w obywatelce, ożenić, przejść dziesiątki rozmów i wtedy może się uda.
kzielu Napisano 14 Maja 2012 Zgłoś Napisano 14 Maja 2012 Nie ma. Co do zartow - zastanow sie nad jedna rzecza - dlaczego mialbys moc mozliwosc pracy w kraju do ktorego do pracy chce przyjechac jakies miliony albo wiecej ludzi w tym samym celu nie posiadajac zadnych kwalifikacji ? Odpowiedz sobie na to pytanie to bedziesz wiedzial... Nie mozna do US wyjechac i pracowac bo tak ktos chce...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.