pablonh Napisano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2012 Tak sobie czytam ten temat: http://forum.usa.info.pl/topic/20479-dv-2013-dodatkowe-losowanie/ i mam następujące przemyślenia: - Według Visa Bulletin na czerwiec 2012 wylosowanych zostało 105628 aplikacji, zatem wydaje się mało prawdopodobne, żeby z tej liczby ponad 55 tys. osób zrezygnowało lub zostało odrzuconych, czyli dodatkowego losowania prawdopodobnie nie będzie, ALE - Czy wszyscy zwycięzcy zostali powiadomieni? Tego nie wiemy, natomiast warto się nad tym zastanowić. - Jeżeli wylosowano ponad 105 tys. osób i wszystkich powiadomiono o tym fakcie w pierwszych dniach maja, to jeżeli numery spraw (case numbers) były przyporządkowywane według kolejności losowanych aplikacji i były nadawane kolejno od 1 do 105628 to ze statystyki wynika, że ok. połowa szczęśliwców (z Polski ponad 1000 osó powinna mieć numery spraw >50000. Czy są na tym forum takie osoby? Nie zachęcam do wyjawiania dokładnego numeru, ale przynajmniej podania przez szczęśliwców numery swojej sprawy w przybliżeniu do 100 (np. mój case number mieści się w zakresie 8300-8400) albo chociaż 1000 (mój nr. jest między 21 a 22 tys.). - Jeśli się okaże, że nikt nie ma numeru ponad 50 tys. to będzie prawie pewne, że nie wszyscy wylosowani dostali potwierdzenie (jeżeli numer sprawy decyduje o kolejności rozpatrywania wniosku, a zatem o realnej szansie na uzyskanie zielonej karty, to logiczne jest, że numery powinny być przydzielane losowo, a nie z klucza, np. regionalnego, że Europa w tej edycji dostała pulę od 1 do 25 tys. i stąd takie niskie numery). Nie powiadamianie wszystkich wylosowanych od razu miałoby swoje uzasadnienie. Po co powiadamiać wszystkie wylosowane osoby, skoro ponad połowa i tak nie dostanie wiz, jeśli można powiadomić połowę (?), do września sprawdzić ile z tych osób powiadomionych zaniecha dalszych działań, lub z jakiegoś powodu już będzie wiadomo, że nie kwalifikują się do dalszej części procedury i na początku października "uruchomić" kolejną część wylosowanych osób. To by tłumaczyło notkę o zachowaniu swojego numeru potwierdzenia i sprawdzeniu statusu ponownie po 1 października. W trakcie trwania rozmów w "pierwszą turą" zwycięzców pozostali, powiadomieni w październiku mieli by czas na przejście przez procedurę. Korzyści z takiego rozwiązania dla administracji amerykańskiej polegałyby na tym, że zamiast "obrabiać" ponad 100 tys. aplikacji wysłanych do KCC, z których i tak wiadomo, że połowa zostanie odrzucona lub nie zdąży na rozmowę z powodu zbyt wysokiego numeru (czy jak kto woli: braku wiz), "obrabialiby" tylko połowę tej liczby, przy okazji zyskaliby dane na temat tego ile jeszcze osób z tegorocznej edycji należy powiadomić w "drugiej turze", żeby możliwie małym nakładem pracy rozdać osobom kwalifikującym się całą pulę 50000 wiz. Oczywiście to są tylko moje przemyślenia, a nie sprawdzone informaje uzyskane przeze mnie jakimś tajnym kanałem, ale jeśli moje rozumowanie ma jakieś luki to proszę o ich wskazanie. W każdym razie proszę szczęśliwców o podanie (przybliżonego) numeru swojej sprawy.
maciopa Napisano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2012 Niestety tak sie nie da ponieważ przedmiotowe 105 tys zgłoszeń przypada na 6 regionów, w których jest różna ilość wylosowanych. Może być tak, że w Europie ktoś ma case no 36 tys a w Azjii maksymalny numer to 15 tys.
pablonh Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2012 A, chyba że tak. Jeśli numery są przydzielane dla każdego regionu oddzielnie, to jeśli dobrze policzyłem w regionie "Europa" wylosowano 33088 szczęśliwców, więc jeśli numery spraw dla Polski będą w przedziale 1-33088 w miarę równomiernie, to znaczy, że wszyscy wylosowani zostali powiadomieni i prawdopodobnie w październiku będzie można aplikować do kolejnej loterii zamiast łudzić się szansą dodatkowego losowania.
lembryk Napisano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2012 Ja mam nr prawie 25000 i patrząc na biuletyny z poprzedniego programu dv 2012, to mój nr odprawiany był w marcu.
Marekire Napisano 9 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Ja mam prawie 26000 ale ja też myśle że max numer dla Polski to narazie 33088 bo tyle wylosowano osób z Europy. Ciekawy jestem czy my z takimi numerami powyżej 20 000 mamy szanse?
walter1968 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Witam, Mam numer 23000 i z tego co pisze lembryk wynika że powinniśmy mieć rozmowy w marcu. Mam natomiast watpliwosć tego rodzaju: oficjalnie podano iz z Polski wylosowano 2038 osób, ilosc osob umówionych na spotkanie z konsulem we wrześniu to 18. Obawiam sie że już w Kentucky zweryfikowano negatywnie niektóre aplikacje. Gdyby wszystkie 2038 zaproszono na spotkanie to w takim tempie jak we wrzesniu, zajęło by to ponad 113 miesięcy. Czy istnieje możliwośc sprawdzenia jaki jest aktualnie status naszych aplikacji? Czy tez trzeba czekać cierpliwie na e-mail z datą spotkania? Pytam bo niedługo startuje program DV-2014 i nie wiem czy się aplikować powtórnie czy ryzykowac i czekać.
Joanna30 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Spotkania wrześniowe to końcówka DV-2012. Spotkania dotyczące DV-2013 rozpoczną się w październiku. Według mnie nie ma przeszkód, żebyś wziął udział w kolejnej loterii. Nic nie tracisz, a jakby co to będziesz miał nową szansę.
walter1968 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Do Joanna 30 Dziekuję za odpowiedż. Faktycznie lista wrześniowa dotyczy DV-2012, zmyliły mnie niskie numery spraw dlatego myślałem ze to już DV-2013. Nadal jednak nurtuje mnie pytanie czy w Kentucky weryfikyją negatywnie nasze aplikacje czy też wszyscy mamy szansę na spotkanie z Konsulem. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Joanna30 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Oczywiście, że nie wszyscy. Po to losowana jest około dwa razy większa liczba osób, niż dostępnych jest wiz. Część osób w ogóle nie rozpoczyna procedur i sama rezygnuje, część (nie wiem, jak duża) w ogóle nie zostaje zaproszona na rozmowę z konsulem (bo np. wcześniej przesiedzieli wizę, pracowali, czy jeszcze z jakiś innych powodów...). Pewnie tez jakiś procent (choć przypuszczam, że niezbyt duży - ale to tylko moje zdanie), odpadnie już po rozmowie z konsulem.
walter1968 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Do Joanna 30 Dziękuję za odpowiedż. W takim razie najlepiej uzbroic się w cerpliwość i czekać na powiadomienie a w międzyczsie aplikowac się do DV-2014 tak na wszelki wypadek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.