sly6 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 wszystkie drogi sa dobre aby zalatwiac ,szukac pracy nawet jesli malo realne
ladyarizona Napisano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 ja też o tym myślałam, żeby szukać pracy na miejscu bo w internecie ciężko coś załapać i też myślę o jak najszybszym wyjeździe fajnie by było jechać w kilka osób, zawsze to raźniej, łatwiej no i np, wynajęcie mieszkania lub domu jest tańsze. Jakby co podaję maila: lady.arizona@wp.pl osoby, które chcą wyjechać jak najszybciej piszcie może uda się wspólnie (w tym samym czasie lub zbliżonym)
Charliee Napisano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Wyjazd jak najbardziej... Zastanawiam sie tylko jak szybko. Grupa zorganizowana to zawsze jakis pomysl. Wspolne wynajmowanie tez. Ale wiecie jak to jest - ile osob tyle pomysłów i jednoczesnie dwa razy wiecej konfliktow. Ale OK. Nie marudze i nie mące. Sam jestem zdania, ze z kimś zawsze raźniej... Co do pracy to wydaje mi sie, ze trzeba jej szukac na miejscu. Mało komu chce się odpowiadać na maile wysyłane z tak dalekiego kraju, przez nie wiadomo kogo...
pacio177 Napisano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 mozna jesczze składac wnioski na ten rok , czy juz za późno ?
cherry_lady Napisano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 nie mozna. ale tez nie jest 'juz za pozno', wrecz przeciwnie! program IEC 2013 jeszcze nie ruszyl:)
sly6 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 pacio widze ze nie czytasz wogole tego tematu oraz strony Ambasady Kanady juz padlo kiedy ruszy ten program ,jesli tego dnia oraz na stronie Ambasady Kanady jest wyraznie napisane ze prosze sledzic strone
klarrra18 Napisano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Witam serdecznie Jestem zainteresowana uczestnictwem w programie, biorąc pod uwagę kategorię pracy wakacyjnej ( planuje wyjechać z narzeczonym o ile nasze wnioski zostaną rozpatrzone pozytywnie Chciałabym zgromadzić jak najwięcej potrzebnych informacji, stąd moje pojawienie się na forum a jak widać jest ono bardzo kompetentne Czytałam już jak to się ma odnośnie czeskich obywateli i poprzednich uczestników zatem jeśli chodzi o dokumentacje jaką trzeba zgromadzić to powiedzmy , że mam jasność. Wolałabym to jednak uporządkować w szczególności jeśli dotyczy to wydatków , a zatem : - wpisowe kosztuje 120 euro w Czechach , czy w minionych latach w Polsce była ta sama cena ? - 2500 $ na koncie , jeśli dobrze zrozumiałam to od momentu złożenia aplikacji mam 3 miesiące na udokumentowanie tego tak ? A rok czasu na wyjazdu w chwili otrzymania " letter of introducion " , to znaczy jak długo te pieniądze muszę mieć na koncie? Mam na myśli fakt czy po udowodnieniu posiadania funduszy mogę się ich pozbyć a przed samym wyjazdem na nowo zgromadzić czy cały czas muszą tam być i bedą w jakiś sposób na bieżąco sprawdzane? Bo o ile jestem w stanie uzbierać taką gotówkę w przeciągu 8-10 miesięcy to niestety przez 3 nie ... Stąd też moje kolejne pytanie przede wszystkim do osób , które brały już w tym udział! - czy chcąc zgłosić sie nieco poźniej niż po 15 stycznia , np w czerwcu będą jeszcze miejsca ? wiem , że nie da sie tego dokładnie określić ale chyba w 2012 miejsc zabrakło dopiero w lipcu tak ? - czy ktoś może polecić dobrą firmę ubezpieczeniową ? z tego co sprawdzałam to ceny rocznego ubezpieczenia wahają sie między 1500 a 3000 zł w zależności od pakietu , czy ten dokument musi być przetłumaczony na język angielski lub francuski, jeśli tak to czy przez tłumacza przysięgłego czy samodzielnie? ewentualnie może zrobić to ubezpieczalnia ? - czy wykupując bilet w jedną stronę , pieniądze na powrót muszę przedstawić na granicy urzędnikowi ? jeśli tak to w jaki sposób , wyciąg z banku? - czy weryfikacja w programie następuje tylko i wyłącznie na podstawie kolejności zgłoszeń czy też jakichś wyjątkowych predyspozycji ? - czy po otrzymaniu listu następuje jakaś rozmowa kwalifikacyjna , sprawdzająca np umiejętności językowe czy też wszystko odbywa się on line ? Przepraszam za tak duża ilość pytań ale ogarnia mnie swoista panika w związku z tym wyjazdem , czy się powiedzie czy też nie Nie ukrywam bardzo bym chciała wyjechać , do Toronto, tym bardziej , że mam tam chrzestną i w wielu kwestiach będzie nam w stanie pomóc a innej drogi wyjazdu nie znam, bo przecież na wizie turystycznej legalnie pracować nie mogę Nie mam zbyt wielu informacji , które mogłabym Wam przekazać , bo wcześniej nie interesowało mnie to , żeby ciotki zapytać jak się tam żyje:P . Wiem tylko tyle , że o pracę typu kelnerka , opiekunka nie ma większego problemu a my też większych wymagań póki co nie mamy warto podobno również zaglądnąć do polskiej dzielnicy Roncesvalles i tam popytać o pracę np w sklepie polonijnym miesięczne wyżywienie jednej osoby bez większych rarytasów kosztuje ok 250 / 300 $ , bilet miesięczny ok 100 $ . Postaram się zdobyć więcej cennych i przydatnych wiadomości i napisać tutaj o ile bedzie zainteresowanie takim tematem. Póki co będe niezwykle wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi choćby na część pytań POZDRAWIAM
sly6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Moze zacznij od lektury strony Ambasady Kanady ale w Polsce a nie w Czechach,Nas to nie powinno interesowac chyba ze ktos chce to jego sprawa co do oplaty to jest stala,150 dol kan ale rozna od kursu zlotowki wiec bedzie to rozna oplata w zlotowkach cos kolo 500 zl ...nie ma tej oplaty na stronie Ambasady. co do tych 2500 dol lub tez rownowartosc w innej walucie to musisz miec zaswiadczenie jak wysylasz papiery do Ambasady ale bez wykazu z ilus tam miesiecy a wiec mozesz wplacic kase i ja wyplacic .. Na granicy masz pokazac pod czas rozmowy ze masz taka kase a to moze byc odpowiedz ze masz karte-jest kasa na koncie itd Co do biletu lotniczego to tak samo,na pytanie urzednika masz byc pewna i odpowiedziec pewnie ze masz kase na powrot i tyle. Nie mozesz sie platac i myslec za duzo.. Ubezpieczenie ma pokryc wiele spraw i sa takie jak w PTU ze wyjdzie tanio ale musisz zobaczyc zasady tego ubezpieczenia Weryfikacja wystepuje jak wysylasz papiery ,i potem albo Cie przyjmuja lub tez nie Nie ma wtedy jak i pozniej zadnej rozmowy a wiec mozesz nic nie umiec z jezyka ang czy tez francuskiego i byc przyjeta na program Cos mi sie zdaje ze miejsca sie skoncza ale blizej wiosny niz wakacji ale to moje takie myslenie,ten program z roku na rok cieszy sie duzym wzieciem reszta doczytaj sie ze strony Ambasady kanady jak kto bylo w 2012,jak bylo z tlumaczeniami ma byc teraz tak ze wysyles to wszystko poczta e-mail ,skany dokumentow ale jak kto bedzie to sie okaze nie dlugo
klarrra18 Napisano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki wielkie Jeśli chodzi o polską stronę to czytałam ją już wielokrotnie , z tym że nie chciałam czekać na pojawienie się informacji odnośnie aplikacji dlatego też sięgnęłam po czeską, bo tam już wiadomo i stąd też były moje pytania aaaaa i jeszcze jedno , czy istnieje jakiekolwiek prawdopodobieństwo , że na granicy nie uzyskamy pozwolenia na prace gdyby urzędnik miał wątpliwości co do naszego powrotu ? czy raczej nie ma takiego niebezpieczeństwa pod warunkiem, że do rozmowy z nim dobrze się przygotujemy , jak pisałeś " bez motania się "
sly6 Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Musisz pokazac ze wracasz a wiec lecisz na 1 rok i wracamy to troche inaczej niz przy wizie turystycznej gdzie byly i sa odmowy wjazdu,,na IEC nie slyszalem aby kogos zawrocili ..a ten program jest od sierpnia 2009 roku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.