Raidder Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Witam. Mam zamiar ubiegać się o wizę nieimigracyjną - turystyczną. (B1/B2 jak się nie mylę). W przypadku odrzucenia mojego podania przez konsula mogę np. następnego dnia umówić się na kolejną rozmowę czy muszę odczekać jakiś okres czasu, by móc ponownie ubiegać się o powyższą wizę? Słyszałem, że trzeba niby czekać pół roku między pierwszym, a drugim wnioskiem. Ale nie jestem pewny czy to jest nadal aktualne. Być może coś się zmieniło... Proszę o 100% pewne odpowiedzi Pozdrawiam, Ridder
kzielu Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Mozesz nawet na drugi dzien, tylko zastanow sie jaki to ma sens...
Raidder Napisano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Niby żaden ale dużo zależy od konsula(od jego humoru, kaprysu i osobistego szczęścia ubiegającego się). U jednego bezrobotny samotny człowiek dostanie taką wizę, a u drugiego nawet pracujący - dobrze zarabiający posiadający w PL rodzinę jej nie dostanie, bo nie posiada "wystarczających więźi", które łączyłyby go z krajem. Z resztą 2 lata temu jak ubiegałem się o wizę trafiłem na konsula, który "ścinał" każdego ubiegającego się. Szybka akcja - 5 minutowa rozmowa i odmowa. Wówczas było z 5 takich przypadków pod rząd+ ja 6sty. A u innych rozmowa trwała dłużej i może nie zawsze z pozytywnym wynikiem ale często słychać było "wybuch radości" Dlatego chciałem się dowiedzieć. Aha. Oczywiście,dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Joanna30 Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Na 100% pewnej odpowiedzi nikt Ci nie da. Kiedyś (być może nadal jest) było na stronie ambasady zalecenie, żeby po raz kolejny starać się o wizę, kiedy zmieni się nasza sytuacja życiowa (np. jeśli wcześniej nie pracowaliśmy, to teraz pracujemy, itp.). Ale na otrzymanie wizy składa się wiele czynników, o czym sam napisałeś. Nie ma jasnych wytycznych, które trzeba spełnić, aby otrzymać wizę. Jak powiedział kzielu - ubiegać się możesz nawet na drugi dzień. Ale gwarancji, czy ją otrzymasz nikt Ci nie da.
kzielu Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Problem w tym ze jak przyjdziesz na drugi dzien, to jakiekokolwiek konsula nie trafisz, on dosc dokladnie bedzie widzial ze byles wczoraj... Czysta desperacja i prawie pewna odmowa. Teoretycznie musi sie cos w Twojej sytuacji zmienic...
sly6 Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Raidder a jak bylo przed tymi osobami i za Toba jak byles tak samo nikt wizy nie otrzymal ja mialem cos podobnego ale potem juz wizy byly wydawane a balem sie isc do tego Konsula ale okazalo sie to nie potrzebne Kiedys jak i teraz mozesz isc na 2 dzien na rozmowie i bywa tak ze ktos wize otrzymuje ale i tak nalezy miec ulozone w glowie co sie chce powiedziec,po co sie leci ..co sie tak naprawde zmienilo od 1 razu jak byles po wize..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.