Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jest cięzko, pozostaje zielona karta :D, albo małżenstwo :D Dzięki, a jeszcze małe pytanko. Jak nauczyć się angielskiego, nie chodzi mi szybką naukę, ale skuteczną. A zieloną kartę na ilę sie dostaję?

Napisano

Jeszcze 2,5 miesiaca do odlotu, ale dzięki :) !!

Sleak*

jezeli chodzi o telefon to biorę stara nokie, aby móc korzystać przez pierwsze dni a potem to chyba kupie karte pre paid i uzywanego unlocked iphona 4/4s (od 200-350$) mnóstwo tego na craigslist.

Bo z tego co mi wiadomo na zestaw to bez zadnej histori kredytowej i bez pracy (narazie bo trzeba czekac 2-3 tyg na ssn) nie mam co liczyć.

Mozesz kupic telefon na abonament, ale wtedy sie wplaca depozyt, ktory jest rozliczany po roku, jesli placisz rach w terminie. Wiec mysle ze jak pojdziesz do operatora i powiesz jaka jest sytuacja to napewno znajda najlepsza dla Ciebie opcje.

Napisano

Mozesz kupic telefon na abonament, ale wtedy sie wplaca depozyt, ktory jest rozliczany po roku, jesli placisz rach w terminie. Wiec mysle ze jak pojdziesz do operatora i powiesz jaka jest sytuacja to napewno znajda najlepsza dla Ciebie opcje.

WOW nie miałem pojęcia o tym i chyba nikt o tym jeszcze nie pisał że tak się da!! dzieki za info

pozostaje tylko przejść sie po operatorach i znaleźć najkorzystniejszą oferte i wtedy się zdecyduje co bardziej się opłaca :)

p.s.

a wiesz ile moze depozyt kosztować tak +- ?

Napisano

WOW nie miałem pojęcia o tym i chyba nikt o tym jeszcze nie pisał że tak się da!! dzieki za info

pozostaje tylko przejść sie po operatorach i znaleźć najkorzystniejszą oferte i wtedy się zdecyduje co bardziej się opłaca :)

p.s.

a wiesz ile moze depozyt kosztować tak +- ?

To zalezy od operatora, pare lat temu w T-Mobil chcieli $500 ale poszlam do SPRINT i tam wzieli tylko $150. wiec jak to mowila moja sp Mama " koniec jezyka za przewodnika"

A poza tym to mozesz isc i sie dowiedziec i powiedziec jaka masz sytuacje, ze czekasz na SS i napewno ci podpowiedza jaka bedzie najlepsza opcja.

no i jeszcze zapomnialam ze jak placisz depozyt to tez wybierasz sobie telefon w promocji, wiec napewno taniej niz za uzywany na Craiglist.

Napisano

tinki* -zaskakujesz mnie coraz bardziej :) Zrobię tak jak mówisz,, przejde po wszystkich operatorach wypytam co moga mi zaoferować tzn jaki depozyt i jaki telefon w promocji i się okaże co bardziej mi się bedzie opłacało!

PS Przenosze się do San Francisco :D

Napisano

POZDRAWIAM i z góry DZIĘKUJĘ osobom które pomogą!!!

Polska

1) Spakuj wszystkie dokumenty, które były Ci potrzebne w procesie ubiegania się o wizę oraz te które zabrałbyś ze sobą na rozmowę o pracę. Ja przed wylotem załatwiłem sobie referencje po ang. od pracodawców. Z uczelni dostałem wykaz ocen z przedmiotami już po ang.

2) Myślę, że to zależy od funduszy. Jeśli masz pieniędzy na przetrwanie 4 miesięcy bez pracy to ja osobiście kupiłbym bilet w dwie strony z datą powrotu za 4 miesiące. Generalnie różnica pomiędzy biletem w dwie strony, a jedną nie jest tak duża.

Jeśli znajdziesz pracę i zdecydujesz, że życie w USA Ci się podoba to poprostu nie wykorzystasz biletu powrotnego.

3) Formalość. Dajesz papiery urządnikowi. Prowadzą Cie do osobnego pokoju z poczekalnią. Czekasz, czekasz, wzywają Cię do biurka, biorą odciski, zadają parę prostych pytań i tyle.

USA

1) GC przychodzi pocztą podobnie jak SSN.

Do mnie SSN nigdy nie doszedł. Po 3 tygodniach wybrałem się do lokalnego biura i upomniałem o SSN. Około 2 tygodni po tej wizycie znalazłem SSN w skrzynce pocztowej.

2) Tutaj nie mogę powstrzymać się od komentarza. Lecisz do USA, nie masz zagwarantowanej pracy, a szukasz na craigslist Iphona 4/4s?

Co do telefonu: straightalk.com . Bierz najtańszy smartfon. Zaoszczędzone $200 przeznacz na paliwo/rent/bilety komunikacji miejskiej.

3) Jeden z poprzedników dobrze to opisał. Nie każda praca gwarantuje ubezpieczenie. Nawet z ubezpieczeniem ochrona zdrowia jest droga. Najlepiej trzymaj się z daleka od szpitali.

4) AllyBank ma dobrą ofertę - coś jak Mbank w Polsce. W pozostałych przypadkach-przejdź się po bankach w okolicy i spytaj o ofertę. Bierz tam gdzie najtaniej.

Po znalezieniu pracy zaaplikuj o kartę kredytową typu pre-paid. Pomoże Ci ona w budowaniu credit score.

5) Napisz jakiej pracy chcesz szukać. Jeśli dorywcza: craigslist. Jeśli coś "biurowego" to Linkedin. Poczytaj także o Networkingu. Zorierntuj się jakie grupy networkingowe działają w okolicy-przejdź się na spotkania rozmawiaj z ludźmi. Nikt Ci tam nie da pracy ale może ktoś coś o czymś będzie wiedział. "Po nitce do kłębka".

Przydatna strona: www.careerbuilder.com

6) Napisałem już wyżej: networking, networking, networking. Pozatym - napisz jakiej pracy chcesz szukać. Budowa, praca w MCD, praca w banku?

Szukanie mieszkania: craigslist + apartments.com + rent.com etc.