nomad Napisano 14 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Witam, Nie wiem czy temat założyłem w odpowiednim dziale, ale dowiedziałem się o innej możliwości uzyskania zielonej karty. Dokładnie to moi dziadkowie posiadali zieloną kartę (lub obywatelstwo - do sprawdzenia) i mój ojciec był niepełnoletni według prawa amerykańskiego w chwili jej przyznania, czyli powinien był dostać ją automatycznie, tyle że on już nie żyje. Problem w tym, że ani dziadek (ojciec mojego ojca) ani mój tata nie starali się o zieloną kartę... Z tego co wiem jego siostra lub brat starała się o te papiery później ale z przekazów wiem, że byli już wtedy pełnoletni wg prawa amerykańskiego i im się nie udało. W związku z tym chciałbym zapytać, czy w ogóle istnieje możliwość odkręcenia tego tzn, czy ja mógłbym starać się uzyskać papiery po ojcu ? jak to wygląda ? bo właśnie wiem że możliwe że istnieje taka możliwość... To co piszę to b. skomplikowane... również czy tyczy się to obywatelstwa amerykańskiego ? bo możliwe że dziadkowie to mieli ale do końca nie wiem.... W ogóle w konsulacie czy ambasadzie mają archiwa by tego można szukać ? na ancestry.com są fragmenty biletów ze statków i samolotów całej rodziny która podróżowała nawet na początku XX w. do USA. Mówiąć inaczej, moi pradziadkowie z zaboru austriackiego i rosyjskiego mieszkali legalnie i pracowali w USA, to samo dziadkowie.... Jeśli ktoś zna się na tak pokręconych sprawach proszę o odpowiedź.
kzielu Napisano 14 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Nie istnieje. W ogole zapomnij o jakimkolwiek dziedziczeniu zielonej karty. Co innego obywatelstwo, ale zielonej karty sie nie dziedziczy i nie ma takiej mozliwosci. W niektorych kategoriach sa dopuszczane derivative petitions ale najpierw musi byc petycja. Nie ma petycji, nie ma zielonej karty w dodatku kiedy petitioner umiera (nawet w momencie jak petycja jest aktywna) to petycja umiera razem z nim.
sly6 Napisano 15 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 nomad a skad to wiesz,kto ,co Ci napisal o tym,,niech poda ta osoba przepisy ,poda linki do tego wiele osob duzoo mowi ale potem wychodzi cos innego.. co do obywatelstwa istnieje cos takiego ,o tym juz pisalismy na forum,dobrze o tym poszukaj.
nomad Napisano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 kurde... z obywatelstwem to bardzo skomplikowane ale poszukam jak nie znajde to napisze tutaj. jesli dziadkowie mieli papiery to i moj ojciec powinien miec a nie mial.... a jak wyglada kwestia dostepu do archiwow ?
sly6 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 pewnie archiwow ze ktos mial obywatelstwo
nomad Napisano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 tak, archiwa tego typu. gdzie one są w krk czy waw ?
Gucio Napisano 26 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 @Nomad: Gdzie to sie wszystko dzialo ? W USA czy poza ? Ogolnie to musisz pokopac w papierach rodzinnych i zapytac sie w ambasadzie usa a moze nawet w Homeland Security o to kiedy i czy zostala wydana Green card i czy twoj tata otrzymal obywatelstwo. Moj ojciec byl w "troche podobenej" sytuacji z tym ze jego mama a moja babcia jeszcze zyla. Po drugie urodzila sie w usa (czyli automatycznie zostala obywatelem usa) i wyjechala z kraju w wieku 5 lat. Moj ojciec musial odszukac dokumenty rodzinne w archiwum na Ellis Island NYC, mowiace ze jego dziadkowie przybyli do usa, a po tym odszkal akt urodzenia swojej mamy (1905 rok). Na tej podstawie jego mama dostala paszport usa i po tym moj ojciec zaczal sie starac o green card, ktora dostal bardzo szybko bo po ok 6 miesiacach.
Jim Beam Napisano 27 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 Moj ojciec byl w "troche podobenej" sytuacji z tym ze jego mama a moja babcia jeszcze zyla. Natomiast jego ojciec juz nie zyje co czyni cala sytuacje "calkowicie niepodobna". Gosc nie ma szans na nic i takie sa fakty.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.