KaeR Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Jeżeli takie osoby dostaną odmowę wizy studenckiej, biznesowej czy jakiejs tam, to wiadome jest ze nie bedzie mogl skorzystac z programu, ktory dotyczy B1/B2, bo pewne by bylo, ze takie osoby kombinują, i beda chcialy wykorzystać VWP jako wize, ktorej dostali odmowe. Dlatego wlasnie takie osoby nie mogą korzystać z programu. Ja się ubiegałam o wizę turystyczną, nie dostałam, trudno. Ale to nie znaczy ze nie bede mogla skorzystać z VWP ( jezeli wejdzie do PL). Dokładnie to oznacza, że nie będziesz mogła skorzystać z VWP.
paula502 Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 dobrze wiedziec ale nastepnym razem przeczytaj ze zrozumieniem, to może zrozumiesz o co mi chodziło. Dobranoc
KaeR Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Przeczytałem ze zrozumieniem trzy razy i oprócz swojej wykładni prawa amerykańskiego stwierdziłaś, że odmowa wizy turystycznej nie wpłynęła na ewentualny udział w VWP. Wpłynęła. A jeśli czegoś nie zrozumiałem, to powinnaś pisać prościej dla takich matołów jak ja. :-)
następna Napisano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 O to ciekawostka, z tymi wizami. Po pierwsze i tak nie wierzę, że wizy zostaną zniesione (obiecuje się to od kilku lat), po drugie nie ma sensownego powodu, aby je znosić. Z tego co wiem obywatele krajów ruchu bezwizowego (Niemcy, Francja) są cofani częściej niż Polacy. Promesa minimalizuje szansę nocki za kratami i deportacji do kraju. Swoją drogą, mam znajomego, biznesmena. Był miesiąc w USA na wakacjach, a po trzech miesiącach chciał znowu pojechać na Florydę (cały czas miał wizę). Stać go było, więc znowu chciał spędzić miesiąc. Na lotnisku go capnęli, zaprowadzili do osobnego pokoju, maglowali trzy godziny, a następnego dnia już wracał do Polski, pierwszym samolotem. Według urzędnika za często gościł w Stanach.
ilya_ Napisano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 widze, ze coraz wiecej ludzi zaczyna dostrzegac plusy ruchu wizowego ;] O to ciekawostka, z tymi wizami. Po pierwsze i tak nie wierzę, że wizy zostaną zniesione (obiecuje się to od kilku lat), po drugie nie ma sensownego powodu, aby je znosić. Z tego co wiem obywatele krajów ruchu bezwizowego (Niemcy, Francja) są cofani częściej niż Polacy. Promesa minimalizuje szansę nocki za kratami i deportacji do kraju.
następna Napisano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja jestem na tak, bo teoretycznie rzeczywiście wiza minimalizuje ryzyka cofnięcia na granicy. Lepiej być cofniętym z ambasady, niż po dziesięciogodzinnym locie spędzić noc w celi i następnego dnia, jak przestępca, zostać deportowanym. Z drugiej strony nie rozumiem niektórych odmów wydawanych przez konsula. I Bogiem a prawdą, chyba tylko na lotniskach w USA, są tacy upierdliwi urzędnicy, że za punkt honoru stawiają sobie cofnąć jednego dziennie. Ja bardzo często gościłam na lotniskach w Niemczech. Przylatywali Arabowie i Turcy - i nikt nikogo nie pytał po co, na jak długo, do kogo. Jak miał wizę w paszporcie, był automatycznie przepuszczany. A w USA niestety sporo zależy od humoru urzędnika.
mathew75 Napisano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja jestem na tak, bo teoretycznie rzeczywiście wiza minimalizuje ryzyka cofnięcia na granicy. Lepiej być cofniętym z ambasady, niż po dziesięciogodzinnym locie spędzić noc w celi i następnego dnia, jak przestępca, zostać deportowanym. Czyli USA wyświadcza Polakom przysługę, nie znosząc wiz? Mocne...
Wolf Napisano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Lepiej być cofniętym z ambasady, niż po dziesięciogodzinnym locie spędzić noc w celi i następnego dnia, jak przestępca, zostać deportowanym. Cofnięcie z granicy nie jest deportacją - to dwie kompletnie różne sprawy, bo po deportacji masz bana na ponowny wlot, a teoretycznie po zawróceniu możesz próbować szczęścia np. za miesiąc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.