Pikarashi Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 Witam Złożyłem właśnie wniosek dot. ubiegania się o wizę B2. Rozmowa z Konsulem już wkrótce- W podaniu zaznaczyłem datę rozpoczynających się ferii (13.02) gdyż w tym terminie rozpoczynają się moje ferie. Chciałbym na okres ferii polecieć do mojej Babci - W celu turystycznym , oraz by nieco poprzez rozmowy z obywatelami urozmaicić mój język (w tym roku zdaję maturę z języka rozszerzonego - Bardzo potrzebnego mi by dostać się na studia w PL) Pytanie brzmi - Czy biorąc pod uwagę że w maju mam Matury , mam spore szanse na otrzymanie wizy turystycznej ? I ew. jaki jest najbardziej prawdopodobny termin ważności wizy - ubiegam się o nią po raz pierwszy. I jeszcze jedno pytanie - Czy tłumaczenie że jadę zwiedzić USA , mam zapewnione zakwaterowanie oraz chciałbym nieco poprzez kontakty z ludźmi poprawić język będzie wystarczające ? A może powiedzieć coś innego ? Bardzo proszę o wskazówki , dziękuję
Joanna30 Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 Rozumiem, że babcia jest tam legalnie? Z tego, co piszesz, masz przygotowane odpowiedzi na ewentualne pytania, więc nie wymyslaj nic nowego i powodzenia na rozmowie
Pikarashi Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 Jest legalnie Nie wiem tylko czy wspominanie o chęci nauki poprzez komunikowanie się z innymi (nie chodzi mi o zapisywanie się na kursy) może być odebrane jako chęć podjęcia nauki właśnie na jakichś kursach , co zapewne nie jest zgodne z przeznaczeniem wizy B2 To moja jedyna wątpliwość... I czy rozmawiając z Konsulem przyda sie dokładny plan zwiedzania ...? Czy raczej nie jest to wymagane podczas rozmowy ?
Joanna30 Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 Powinieneś wiedzieć, co chcesz zobaczyć, gdyby Cię o to zapytał, ale musisz od razu przygotowywać dokładnego planu zwiedzania Chodzi o to, żebyś był pewny swoich odpowiedzi. Na wizie turystycznej jest możliwe podjęcie kursów językowych w wymiarze do 18 godzin tygodniowo (jeśli dobrze pamiętam). Idź na rozmowę, odpowiadaj zgodnie z prawdą, z uśmiechem i będzie dobrze
sly6 Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 a do tego szanuj swoja Babcie,badz jej wdzieczny ze chce takie cos zrobic
Brian2 Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 A gdzie konkretnie się wybierasz? Myślę że nie musisz liczyć na szczęście żeby dostać wizę.
ilya_ Napisano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2012 ferie trwaja 2 tyg, jezyka wg mnie mocno nie podszkolisz, ale zawsze cos...
Pikarashi Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2012 Ogółem chodzi o to by pozwiedzać Nigdy w USa nie byłem... Noi będę starał się dużo rozmawiać z ludzmi A szansa że otrzymam wizę długoterminową (by w razie czego wyjechać np. znów na krótkiokres czasu np. na wakacje) jest duża?
sly6 Napisano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 to zalezy od Konsula jaka wize otrzymasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.