Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Na Ferie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Złożyłem właśnie wniosek dot. ubiegania się o wizę B2. Rozmowa z Konsulem już wkrótce- W podaniu zaznaczyłem datę rozpoczynających się ferii (13.02) gdyż w tym terminie rozpoczynają się moje ferie. Chciałbym na okres ferii polecieć do mojej Babci - W celu turystycznym , oraz by nieco poprzez rozmowy z obywatelami urozmaicić mój język (w tym roku zdaję maturę z języka rozszerzonego - Bardzo potrzebnego mi by dostać się na studia w PL)

Pytanie brzmi - Czy biorąc pod uwagę że w maju mam Matury , mam spore szanse na otrzymanie wizy turystycznej ? I ew. jaki jest najbardziej prawdopodobny termin ważności wizy - ubiegam się o nią po raz pierwszy.

I jeszcze jedno pytanie - Czy tłumaczenie że jadę zwiedzić USA , mam zapewnione zakwaterowanie oraz chciałbym nieco poprzez kontakty z ludźmi poprawić język będzie wystarczające ? A może powiedzieć coś innego ?

Bardzo proszę o wskazówki , dziękuję

Napisano

Rozumiem, że babcia jest tam legalnie?

Z tego, co piszesz, masz przygotowane odpowiedzi na ewentualne pytania, więc nie wymyslaj nic nowego i powodzenia na rozmowie :)

Napisano

Jest legalnie ;) Nie wiem tylko czy wspominanie o chęci nauki poprzez komunikowanie się z innymi (nie chodzi mi o zapisywanie się na kursy) może być odebrane jako chęć podjęcia nauki właśnie na jakichś kursach , co zapewne nie jest zgodne z przeznaczeniem wizy B2 ;) To moja jedyna wątpliwość...

I czy rozmawiając z Konsulem przyda sie dokładny plan zwiedzania ...;)? Czy raczej nie jest to wymagane podczas rozmowy ?

Napisano

Powinieneś wiedzieć, co chcesz zobaczyć, gdyby Cię o to zapytał, ale musisz od razu przygotowywać dokładnego planu zwiedzania ;)

Chodzi o to, żebyś był pewny swoich odpowiedzi.

Na wizie turystycznej jest możliwe podjęcie kursów językowych w wymiarze do 18 godzin tygodniowo (jeśli dobrze pamiętam).

Idź na rozmowę, odpowiadaj zgodnie z prawdą, z uśmiechem i będzie dobrze :)

Napisano

Ogółem chodzi o to by pozwiedzać ;) Nigdy w USa nie byłem... Noi będę starał się dużo rozmawiać z ludzmi ;)

A szansa że otrzymam wizę długoterminową (by w razie czego wyjechać np. znów na krótkiokres czasu np. na wakacje) jest duża?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...