Skocz do zawartości

Emigracja Po Studiach - Branza Oil & Gas

Mande

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponowie.

Niestety plan Work & Travel w tym roku upadł ponieważ sporą oszczędności musiałem wydać. Na tych wakacjach obecnie zamierzam wyjechać do pracy w Holandii i Belgii aby znów powrócić do pierwotnego stanu oszczędności.

Ale mam kolejne pytania:

1.Czy z mojej perspektywy, naprawdę cieżko będzie znaleść pracodwacę , który zasponsoruje wizę pracowniczą ? Obecnie komplementuje pisma,CV,wszystkie referencje jakie posiadam i będę pisał do firm.No chyba że mnie zniechęcicie ;)
2. Będę na 5 roku za 3msc. Czy w trakcie 5 roku jest sens staranie sie o wizę J1? Moja koleżanka która na ubiegłych wakacjach była u kuzynki w Chicago mówiła , że teraz warto składać podania bo bardzo często przyznają wizy na 10 lat. Trochę średnio mi się chce w to wierzyć.Zwłaszcza, że będe na 5 roku, który jest rokiem ostatnim w trakcie moich studiów.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

czyli dup* z jakąkolwiek pracą ??

Hm, na wizie turystycznej nie wolno w ogóle pracować, chyba coś ci się pomyliło. Możesz wykorzystać wizę turystyczną do wyjazdu do USA do szukania pracodawcy (tylko nie mow o tym ani w konsulacie, ani na lotnisku). Potrzebujesz wizy pracowniczej lub emigracyjnej by móc legalnie pracować.

Napisano

A czy jest wogole sens pisac do firm o sponsorship czy odpuścić sobie ? Bo z tego co czytałem to podbno ciężko jest to dostać. Dużo kosztuje..

Napisano

Zrobiles najwieksza glupote, odrzucajac stypendium.

Skoro wymienione firmy do Was sie zglaszaja, to dlaczego nie nawiazales kontaktu z nimi lub z osobami przez nich zrekrutowanymi?

Co do sponsorship - podaj mi jedna przyczyne, dla ktorej np. Chevron mialby Ciebie chciec?

Zajrzyj na rigzone.com - jesli jeszcze tam nie byles, to sie nie podpalaj za bardzo - w ofertach pracy zerknij na "wymagania". ;)

Napisano

Uważam , że zrobiłem b.dobrze.

Ci , którzy przyjeli stypendium teraz siędzą w biurze i ... kserują materiały.Firma zamiast ich wysłać w teren to ich trzyma pod pretekstem że maja wystarczająco pracowników w terenie. Mija już pół roku a nikt nie był w terenie. Pozatym jakbym przyjął stypendium poszedłbym na studia zaoczne , które trwają o rok dłużej . Ostatecznie z pensją też wyglądo słabo (ja nie oczekuje kokosów ale w tej branży lekko ponad powyżej średniej krakowej to trochę mało. W dodatku bez dietu , bez delegacji to wygląda marnie.Generalnie słabo zarabiasz,nie progresujesz w branży.

A swój czas na studiach wykorzystałem najlepiej jak się da.Uważam co mogłem z Nic nauczyć , wyciśnąć to tak zrobiłem.

Ale mam ambicje , potrzeby itp.

Oczywiście , że znam , nawet jestem na LinkedIn ;)

Co do zagranicznych firm co przyjeżdzajaą do nas , owszem w tym roku były 4. Ale jednak tylko wzieła 6 osób a reszta jako baza danych. Pozatym wpuszczają na rozmowy z ostatniego roku magisterki.Wiec ani nie pogadasz z rekrutantem ani tym bardziej nie dostaniesz wizytowki.

Do tego wydziałem rządzi polski odział Society Petroleum Engineers , gdzie trzeba za przeproszeniem 'liząc 4 litery'. To nie dla mnie..

Gdyby to odbywało się na takich zasadch jak pierwotnie powinno to nigdy bym nawet tego tematu nie zakładał...

Napisano

Moje 3 grosze:

- zawsze warto miec "wpis" - nawet kserujac

- w tej branzy lizanie pomaga - szczegolnie ludziom z konca swiata, jakim jest PL

- z powyzszego wynika, ze wiesz co robic - powodzenia.

• 3 tygodnie później...
Napisano

a nie chcesz sprobowac do firm amerykańskich które działają też na terenie Europy i potem starać się o transfer do USA będąc już u nich zatrudnionym?

Napisano

a nie chcesz sprobowac do firm amerykańskich które działają też na terenie Europy i potem starać się o transfer do USA będąc już u nich zatrudnionym?

Kolego , oczywiście będe próbwał :). Teraz mam sesje(właściwie ją kończe ) i przez ostatnio 2 tyg.moja nauka angielskiego sprowadza się do oglądniecia 2 odcinków serialu. Ale tak to cisne SUPERMEMO. Jestem dobrej myśli, że w będę miał możliwośc wyjazdu do USA prędzej czy poźniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...