Skocz do zawartości

Zamiana Zielonej Karty Na Wizę Turystyczną

morten

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bo mówię, kalifornia jest moim zdaniem wspaniała, przynajmniej tak wygląda na zdjęciach, filmach i różnych medialnych przekazach, co do wewnętrznej struktury, nie wiem ale czytałem i słyszałem że nie jest już tam tak kolorowo, podobno ludzie rozbijają na noc namioty na trawnikach itp rzeczy. Ojciec mieszka w NY który wcale mnie nie interesuje a żeby przenieść się do Kalifornii potrzeba kilka tysięcy dolców na start, czy się zmieni? raczej nie, USA zostało zbudowane na kłamstwie i przemocy, na wyzysku i oszustwie i tak już pewnie zostanie dopóki nie upadnie jak Babilon :) jeżeli chodzi o amerykański system to już od 9/11 zacząłem się jemu bliżej przyglądać i niestety uważam że pod tym względem to największe zło na kuli ziemskiej, owszem, kusi kalifornijski luz i ich styl życia ale to chyba też już się skończyło, dobrze tam żyło się w latach 70-80. Wtedy naprawdę to był luz, poza tym mam tu członka rodziny którym muszę się teraz zająć w chorobie, niestety tak wyszło nagle i nie mogę jechać.

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a w USA nawet socjala nie mają

Tak, bo najlepiej to jakby wszystko za darmo dawali. Siedzieć w domu, płodzić dzieci i zgarniać od każdego zasiłek. Jeżeli ktoś jest pracowity to właśnie w USA będzie mu się żyło najlepiej (do czasu bo nie wiadomo jak się skończy ta kadencja Obamy). Europa gnije od środka przez cały ten socjalizm i jeżeli się w porę nie opamiętają to za kilkadziesiąt lat może się okazać, że Europejczycy będą tutaj mniejszością.

Napisano

za darmo nie ale patrząc na to z drugiej strony to my (społeczeństwo) dajemy im za darmo (podatki) a w zamian nie mamy nic bo wszystko trzeba załatwiać prywatnie i na własną rekę, ale to akurat dotyczy nie tylko USA ale i polski, osobiście za najlepszy system uważam szwedzki i norweski, w południowej europie też żyje się OK mimo tego całego kryzysu, i tak żyje się im o niebo lepiej niż nam w polsce, i mają słońce :) a USA, przyznacie chyba że to post-komunistyczny polski mit, każdy tak chciał tej ameryki a teraz większość polaków narzeka na ten ich wspaniały system który od dłuższego czasu nasladujemy

Napisano

tak szczerze to nic fajnego w tych stanach już nie ma, zarobić można więcej w europie a w USA nawet socjala nie mają, $10 na godzinę to grosze, dodatkowo to państwo prawa i nonsensu, państwo korporacji i plastikowego żarcia sterowane przez iluminatów, jedynie kalifornia jest warta zobaczenia, a poza tym to bród, smród i (obecnie) też ubóstwo, również w kalifornii, dlatego aż tak bardzo mi nie zależy :)

Śmierdzi trollem na kilometr. Kto bierze udział w loterii, traci czas na wypełnianie wszystkich papierów, wydaje sporo $$ na całą procedurę, otrzymuje wizę, po czym prezentuje skrajną niechęć do wyjazdu, argumentując ją w ten sposób?

Napisano

hehe, no tak to może wyglądać, tyle że dokumenty o GC zostały złożone w 2002 roku czyli 11 lat temu (kolejny amerykański nonsens, meksykanie czekają nawet po 20 lat :D) a przez taki okres wiele się zmieniło, tak jak w idealnym małżeństwie, po latach dostrzega się wady, fajnie byłoby mieszkać w kalifornii ale kalifornijski luz chyba szybciej znajdzie się we włoszech i hiszpanii, bo z tego co się przez 10 lat naczytałem i nasłuchałem to amerykański uśmiech spowodowany jest prozakiem a naprawdę to niekończący się stres ich kapitalistycznego systemu, no mimo tego kalifornia jest moim marzeniem, tyle że chyba już bardziej turystycznie :)

Napisano

za darmo nie ale patrząc na to z drugiej strony to my (społeczeństwo) dajemy im za darmo (podatki) a w zamian nie mamy nic bo wszystko trzeba załatwiać prywatnie i na własną rekę

Rola państwa powinna ograniczać się do reprezentacji na arenie międzynarodowej oraz do obrony obywateli - właśnie na to idą podatki (u nas między innymi na to).

w południowej europie też żyje się OK mimo tego całego kryzysu, i tak żyje się im o niebo lepiej niż nam w polsce, i mają słońce :)

Życie tam jest aż za łatwe czego następstwem są kłopoty finansowe tych państw.

Napisano

no to tak samo w przypadku USA jak i Polski rząd reprezentuje nas znakomicie, bez nich lepiej byśmy sobie dali radę, banda darmozjadów :D kłopoty są spowodowane tą cholerną bezsensowną unią

Napisano

U nas jest za dużo urzędasów. "Im mniej państwa w życiu obywateli, tym lepiej". Realne opodatkowanie w Polsce to ok 70%, ale teraz przelicz sobie w USA. Dzieci robić tylko, mnożą się jak króliki, a potem tylko łapy i "im się należy", a ci co są w trudnej sytuacji odchodzą z kwitkiem bo kasa się skończyła. Ja bym w życiu się nie zdecydował np na 8 dzieci, wiedząc, że miesięczny przychód to np 5k zł na rodzinę. W 2 osoby pożyje się na niezłym poziomie ale 10 ludzi... W Polsce wcale nie potrzeba, a ciągle przybywa urzędników i fotoradarów, które nie mają na zadaniu nic innego, jak nawalanie MILIARDÓW złotych do budżetu, które rząd będzie mógł przeznaczyć na spa koło sejmu... Przy ilości takiej, jaką wykonuje się w polsce, aby dobrze żyć (co najmniej 40-50h na tydzień) to w USA będzie Ci dużo lepiej. U nas pracujesz i ledwo stać Cię na utrzymanie, a tam jesteś w stanie pojechać na wakacje, czy trochę odłożyć. Jeśli mówisz, że w USA jest tak źle, to sprawdź na jakim poziomie zaczyna się u nich ubóstwo, a potem zobacz przeciętne polskie zarobki(realnie, a nie jak podaje rzad). Wyjdzie na to, że połowa społeczeństwa żyje biednie, lub bardzo biednie. Unia europejska to jest prawdziwy Big Brother. Narzuca nam jak mamy żyć, co i gdzie możemy robić, nawet na swojej ziemi, co mamy kupować i czego słuchać w radiu. Fakt, dają pieniądze, ale nowe przepisy są tak durne, że jak tylko będę mógł to stąd spieprzam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...