Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, jestem nowa na forum ;) Przyjaciele moich rodzicow i ich syn, ktory jest w moim wieku (17lat) namawiaja mnie na typowo turystyczny wyjazd do NYC. Ich kolezanka tam pracuje i ma mieszkanie, w ktorym bysmy sie zatrzymali. W planach zakupy, zwiedzanie + ewentualnie wypad na pare dni do mojego kolegi w Marylandzie. Ci znajomi, z ktorymi bym jechala juz kiedys mieli wize ale po 10 latach wygasla (ten przyjaciel mojego taty pracowal legalnie w Stanach w miedzynarodowej firmie). Teraz tak samo jak ja, beda sie starac o uzyskanie wizy turystycznej. Mysle ze

z nimi nie bedzie wiekszego problemu, poniewaz maja stalą prace w Polsce i dobrze zarabiaja. U mnie wyglada to troche inaczej: po 3 klasie gimnazjum wyjechalismy cala rodzina do Francji na dwa lata. Moj tata od dawna pracowal we francuskiej firmie, ktorej jedna z placowek byla w Polsce. Duzo zarabial. Dostal propozycje kontraktu dwuletniego i wyjechalismy. Legalne mieszkanie, pelne ubezpieczenie, samochod i oplacona miedzynarodowa szkola. W tym roku wracamy do Polski na stale. Mam pytanie: czy jesli podczas rozmowy powiem konsulowi, ze mieszkalam we Francji to zrobi sie podejrzliwy? Nawet jesli moj tata wraca do Polski i bedzie pracowal w tej samej firmie? I kolejne pytanie czy lepiej jest zalatwiac wize zanim sie skonczy 18 lat czy po?

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A no i jeszcze mam pytanie czy mam powiedziec konsulowi, ze chcialabym dostac wize na 10 lat poniewaz mam duzo znajomych w kilku Stanach m.in Texas, Maryland, Pennsylvania i chcialabym ich poodwiedzac. Notabene poznalam ich wlasnie w mojej miedzynarodowej szkole we Francji.

Napisano

A może postarasz się o wizę, kiedy jeszcze jesteś we Francji? Bo rozumiem, że jeszcze stamtąd nie wróciliście.

Starając się o wizę, musisz wypełnić wniosek, w którym m.in. będziesz musiała podać (chociaż przybliżony) termin i długość planowanego wyjazdu.

A ten wyjazd kiedy miałby się odbyć?

To konsul określi, na ile dostaniesz wizę. Nawet jeśli da Ci na rok, a ty pojedziesz np. na dwa tygodnie, to będą mieli w systemie, że jesteś w porządku i nastepnym razem, kiedy będziesz się starała, to możesz np. dostać wizę na dłużej.

Napisano

wg mnie podejrzliwy nie bedzie... w koncu to unia europejska..

lepiej nie dysktuj konsulowi czy chcesz na 10 czy na iles tam lat...ale historie ze za rok czy tam zza iles lat chcesz tez pojechac do tych texasow i innych do znajomych poznanych we francji mozesz przedstwaic...

Napisano

Aha, dziękuję ;) A jak to wygląda z papierami? Konsul dostaje jakąś informacje o moim wczesniejszym zameldowaniu? Czy mogę po prostu pominąć w rozmowie kwestię tego, że mieszkałam za granicą?

Napisano

Maggda moze zobacz druk ds 160 i zobaczysz jakie sa pytania dla dziewczyn-kobiet ..

Co do papierow to potrzebujesz to co pisza na stronie Ambasady USA..reszta wyjdzie z odpowiedzi gdzie bylas.co robilas

Napisano

no jesli bedziesz gadala ze uczylas sie w miedzynarodowej szkole to pewnie wyjedzie samo...

co zamierzasz dalej w PL robic ?

Przyjezdzam do polski po nastepnych wakcjach i zastanawiam sie czy nie pójść do klay z maturá IB poniewaz interesują mnie studia w Stanch lub w Anglii

• 3 miesiące później...
Napisano

A może postarasz się o wizę, kiedy jeszcze jesteś we Francji? Bo rozumiem, że jeszcze stamtąd nie wróciliście.

Starając się o wizę, musisz wypełnić wniosek, w którym m.in. będziesz musiała podać (chociaż przybliżony) termin i długość planowanego wyjazdu.

A ten wyjazd kiedy miałby się odbyć?

To konsul określi, na ile dostaniesz wizę. Nawet jeśli da Ci na rok, a ty pojedziesz np. na dwa tygodnie, to będą mieli w systemie, że jesteś w porządku i nastepnym razem, kiedy będziesz się starała, to możesz np. dostać wizę na dłużej.

A jak mogę starać się o wizę będąc we Francji?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...