Maggda Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 Witam We wcześniej opublikowanym poście pisałam o tym, że chciałabym się wybrać w następne wakacje do NYC ale mieszkam we Francji i z tego względu miałam pewne wątpliwości. Dostałam odpowiedzi ze wszystko powinno byc ok ze strony konsulatu itp. to znaczy ze to ze mieszkam w innym kraju nie wpłynie raczej negatywnie na ostateczną decyzję konsula czy przyznać mi wizę. Dla przypomnienia: mam polskie obywatelstwo, 17 lat, mieszkam we francji dwa lata ze względu na moją edukację i pracę rodziców- wszystko legalnie itp. Parę osób zaproponowało mi zebym moze postarała sie o wizę będąc we Francji. Na stronie ambasady amerykńskiej w paryżu nie znalazlam żadnych informacji na temat nie-francuzów starających się o wizę w Paryżu. Mam więc takie pytania: -Czy ktoś z Was może w ten własnie sposób starał się o wizę? Tj. będąc polskim obywatelem mieszkającym za granicą? -Czy jest w ogóle to możliwe? -O jaki rodzaj wizy musiałabym się starać?
Joanna30 Napisano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 A ja znalazłam... http://france.usemba...rant_visas.html http://france.usemba...procedures.html Zresztą ten pierwszy link już Ci podawałam... Co do starania się Polaków o wizę za granicą... Mamy tu wątek o ambasadzie w Londynie na przykład. Twój temat połączę z poprzednim założonym przez Ciebie, bo dotyczy tego samego.
haneczka019 Napisano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 Maggda, tutaj też masz post osoby, która ubiegała się o wizę poza granicami Polski, a dokładnie to w Monachium. http://forum.usa.info.pl/topic/17877-wasze-wizyty-w-konsulacie-w-tym-roku/page__st__1000#entry167795
sly6 Napisano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2013 tak tez bylo w latach 90p-tych z takimi osobami Musialy pokazac zwiazki z krajem zamieszkania a wiec czy pracuja,ucza sie ... I nadal tak jest
Maggda Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Dziękuję za pomoc Właśnie na dniach chcę wypełnić formularz do ambasady w Paryżu. Mam takie pytanie: Nie mam jeszcze 18 lat i bede podrózowac ze znajomymi rodziców. Czy mam mieć jakieś oficjalne pismo, że podrózuje z nimi i że są moimi opiekunami i np. pokazac ten papier konsulowi podczas rozmowy?
sly6 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Pod czas rozmowy to nie ale na granicy moga poprosic o takie cos ale nie musza
Maggda Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedz. Zmiana planów. Dostałam lepszą propozycję od rodziców i jadę jednak na obóz do USA. Tata dostanie dofinansowanie spore z pracy. (Francja ma dużo takich extrasów) No wiec 4 tyg. w USA- NYC, Washington, Texas, New Orleans, Vegas i LA!!! Bardzo się ciesze i mam nadzieje że nie będę miec problemów z dostaniem wizy. Mysle ze w sumie jesli pokaze w ambasadzie ze to obóz zorganizowany przez biuro podrózy to wize dostane. Narazie juz sie wydatki zaczęly bo za fotki do wizyzaplacilam 23€... :/ ale co tam, taki wyjazd to przecież przygoda życia!
sly6 Napisano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2013 jak sie cos robi we Francji to takie sa koszta
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.