effelusia Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Witam Wszystkich!! Moja sytuacja wygląda tak: Dwa lata temu wyjechałam do USA na W&T 2011. Dostałam wizę J-1 (z 2 gwiazdkami pod zdjęciem), wyjechałam, pracowałam i przyleciałam w terminie:) Rok później w marcu 2012 starałam się o wizę turystyczną nie mając żadnych dowodów ze cos mnie trzyma w Polsce (wiem... głupota) i oczywiscie spotkałam sie z odmową: "Gdyby miała Pani rodzinę, pracę albo szkołę to inaczej byśmy rozmawiali", dostałam papierek z informacją że mam odczekać rok i starać się ponownie. W ciągu tego roku wiele sie zmieniło, bo już znowu chodzę do szkoły, znalazłam pracę (choć już nie pracuję tam legalnie) i chcę znowu starać się o wizę Mam dylemat gdyz nie wiem którą wizę wybrać, czy j-1 czy turystyczną. Ciągnie mnie do turystycznej ale bardzo boję się odmowy:( Gdyż miałam 2 gwiazdki na wizie j-1 oraz odmówiono mi wizy turystycznej. Mam papier ze się uczę, możliwe, ze po zagadaniu do szefowej o zatrudnienie mnie zebym pracowała tam legalnie, będę miała papier że pracuję... Czy jest tu ktoś kto mógłby ocenić moje szanse na otrzymanie wizy turystycznej chociaż z dowodem że jestem studentką?? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam:) ps. Bardzo pomogą mi wasze doświadczenia z odmową wizy, z dostaniem wizy, itp:) Z góry bardzo dziękuję
Joanna30 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Liczba gwiazdek pod wizą o niczym nie świadczy i na pewno nie jest powodem do odmowy. A o jaką wizę się starać? No to sama musisz sobie odpowiedzieć, bo to zależy, po co chcesz do Stanów jechać. Bo wiza B2 a J1 to dwie inne sprawy. A Twoje szanse... Jeśli się nie postarasz o wizę, to na pewno jej nie otrzymasz. Co do doświadczeń... Poczytaj forum, bo mamy wu wątek, jak wygląda rozmowa z konsulem (i jej konsekwencje).
effelusia Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Chcę po prostu tam pojechać do chłopaka i odwiedzić starych znajomych. Starając sie o wize turystyczna zaoszczędzę 3000 które wydałabym na program W&T. Dlatego też ta wiza turystyczna bardziej do mnie przemawia:) Wiem ze z j-1 nie miałabym problemów:) ale znowu chciałabym zaoszczędzić i spróbować z wizą B2. Dlatego pytam czy ktoś mógłby ocenić moje szanse na otrzymanie jej z papierem ze sie uczę. Bardzo mi zalezy zeby tam wyjechać. A po ostatnim razie kiedy odmówiono mi wizy bardzo sie boję ze znowu nie dostanę Ps. uuu jak to?? gdzieś tutaj kiedys czytałam ze 2 gwiazdki na wizie oznaczają ze jest ryzyko u tej osoby ze zostanie w USA i nie wróci do Polski.
sly6 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 to czytaj tak dalej hehehe to sa domysly osob na temat gwiazdek a nie realnosc ale chyba czytalas to uwaznie bo widze ze nie zbyt wypowiedzi o gwiazdkach to jak opowiesci z mchu i paproci,basnie-bajki,dobre na noce a nie realnosc i rzeczywistosc Pytasz sie o realnosc?hm ktos Ci napisze ze masz duze szanse a nie dostaniesz wizy i wtedy co pomyslisz lub tez powie ze nie masz za duzych szans a jak bedziesz na rozmowie i dostaniesz to napiszesz i po co ktos tak pisal jak ja dostalam wize Ile osob ,ile Konsulow tyle bedziesz miec odpowiedzi samo zaswiadczenie jest plusem ale nie takim ze wrocisz na czas zobacz ile osob sie uczy,studiuje a przedluza pobyty wiec uczyly sie te osoby czy tez nie? zobacz uwaznie za co nie dostalas za 1 razem wizy,co bylo powodem,jaka byla rozmowa,po co,do kogo lecialas ... to sa wazne pytania ale Ty znasz odpowiedzi a nie MY
ilya_ Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 moim zdaniem jesli jestes studentka to staraj sie o J-1. masz 3 miesiace pracy i miesiac zwiedzania a przy B-2 - 1 odmowe juz mialas, mozesz miec kolejna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.