Skocz do zawartości
Buffon

Jak Zdobyć Sponsoring Od Pracodawcy?

Recommended Posts

Witam. Kompletnie nie wiem jak mógłbym zacząć. Chciałbym wiedzieć na przyszłość. Kompletnie nie wiem, czy podanie o pracę w Stanach się gdzieś składa, jak to zrobić by dostać sponsoring pracowniczy, lub co ważne wiedzieć jak się o niego STARAĆ.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Trywalne - znalezc pracodawce dla ktorego bedziesz na tyle cenny (przy spelnieniu innych wymagan) ze wylozy te kilka tysiecy $ na Twoje sponsorowanie / wynajecie prawnika / wyslanie petycji / uzyskanie labor certification.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak samo, jak byś szukał pracy w Polsce gdyby pracodawca zatrudniając cię musiał wyłożyć z góry 10 tys. zł na papierologię, do czego musisz go przekonać swoimi kwalifikacjami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

przyszlosc to jaka?

bo prawo moze sie zmienic np za pol roku,chyba zdajesz sobie z tego sprawe?

od czegos zaczac,od lektury pewnych dzialow na tym forum plus strone urzedu imigracji,sponsorowanie pracownicze na GC

http://www.uscis.gov...000082ca60aRCRD

znasz dobrze j.angielski

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tyle z teorii. Z praktyki wyglada to mniej wiecej tak:

1) Pracodawca tworzy nowe stanowisko pracy i przygotowuje wymagania co do tego stanowiska (wyksztalcenie, doswiadczenie zawodowe, znajomosc roznych zagadnien itp itd).

2) Pracodawca, sklada w Department of Labor podanie o wycene zawodu, tzw. "prevailing wage determination" lub w skrocie PWD. Srednio taki proces trwa do 2 miesiecy.

3) Pracodawca przeprowadza rekrutacje na rynku USA, w sklad w ktorej wchodza m.in. ogloszenia w banku pracy, w gazetach, na stronach internetowych, radio jak kto woli itp. Jesli na tym etapie znajdzie sie chociaz jeden kandydat, ktore spelnia wymagania z kroku 1) to proces sie konczy.

4) Pracodawca dokumentuje szczegolowo proces rekrutacji. Po uplywie nie mniej jak 30 dni od 1 kroku rekrutacyjnego a nie pozniej niz 180 dni, pracodawca wypelnia wniosek w Deparment of Labor o tzw. PERM, lub bardziej formalnie ETA 9089. W ramach tego formularza opisane jest stanowisko pracy, PWD z kroku 2), kroki rekrutacyjne itp. Na tym etapie nie zalacza sie zadnych dodatkowych dokumentow.

5) Department of Labor podejmuje jedna z 3 decyzji:

a) Certified (srednio 45-60 dni)

B) Audit (tutaj moze to byc losowa kontrola lub poprostu kontola, na tym etapie wysyla sie m.in. raporty z rekrutacji. Lista moze byc krotka, lub dluga.

c) Denied (tutaj chyba sprawa jasna)

6) Jesli mamy to szczescie, ze mamy Certified, to pracodawca przystepuje do kolejnego kroku ktorym jest formularz I-140. Na tym etapie USCIS podejmuje decyzje czy mozliwe jest procedowanie GC i w jakiej kategorii, EB2 czy EB3, idealnie byloby, zeby to bylo EB2 (bo EB3 to USCIS podania rozpatruje sprzed 6 lat bo nie ma dostepnych wiz w tej kategorii). EB2 w duzym skrocie wymaga, aby do pelnienia pewnej pracy posiadac conajmniej Master's Degree lub Bachelor's Degree i 5 lat doswiadczenia w tej dziedzinie. Sam kandydat rowniez musi spelniac te wymagania. Akceptowalne sa wyksztalcenia spoza USA, trzeba zrobic ewaluacje dyplomu. I-140 mozna procedowac w trybie przyspieszonym, tzw. premium processing (ekstra koszty).

7) Ostatni krok to formularz I-485, adjustment of status. Moze on byc wypelniony i wyslany razem z I-140 tzw concurrent filling.

KOSZTY: Bez prawnika same government fees, koszty ogloszen to lekko $3-4k. Prawnicy na ogol biora od 1500 do 2500 za kazdy krok. Czyli cala impreza konczy sie czesto lekko ponad 10k. To oczywiscie biorac pod uwage, ze nie ma schodow po drodze.

CZAS: Od poczatku do konca, jesli dobrze zawieje to z GC w reku mozemy miec w przeciagu 6-8 miesiecy, w skrajnych dwa lata bedzie malo. Jesli ktos sie stara bedac w USA to przez caly proces musi zachowac legalny status, lub czekac np. w Polsce na przebieg wydarzen.

Proste nieprawdaz?

Strony USCIS podaja tylko szczatkowe informacje o roznych sposobach czy to work permit czy GC. Rzeczywistosc jest daleka jednak od tego co tam jest napisane :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Swietny post Rademedes :-)

Dodalalbym tylko (tak na wszelki wypadek) wyjasnienie ze do EB2 nalezy miec jedna z dwoch rzeczy: 1. Master's Degree LUB 2. Bachelor's Degree oraz 5 lat doswiadczenia (co jest uznawane jako ekwiwalent Master's Degree). Napisales to (EB2 w duzym skrocie wymaga, aby do pelnienia pewnej pracy posiadac conajmniej Master's Degree lub Bachelor's Degree i 5 lat doswiadczenia w tej dziedzinie), ale mysle ze "niewprawne" oko moze to odebrac jako koniecznosc posiadania Master's Degree lub Bachelor's Degree plus 5 lat doswiadczenia w obu przypadkach.

Z wlasnego doswiadczenia stwierdzam, ze caly proces opisales po mistrzowsku! :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzieki!

Oczywiscie podstawowe minimalne wymagania co do EB2 to MS + 0 years of experience, lub BS + 5 years of progressive experience (z naciskiem na slowo progressive). I to nie w jakiej kolwiek dziedzinie ale takiej, ktora odpowiada pracy. Tzn. absolwent akademii sztuk pieknych z MS nie kwalifikuje sie do pracy jako fizjoterapeuta, itp.

Przetworzylem mase informacji pomagajac znajomym w uzyskaniu EB2. Ten opis jest oczywiscie dosc uproszczony, bo zdarzaja sie ciekawe historie po drodze jak np.

1) Master's Degree zrobiony dwustopniowo jako Bachelor's (3-4yrs) i Master's (2yrs) nie jest uznawany przez USCIS jako Master's pomimo tego, ze ewaluacja dyplomu jasno mowi ze jest to Master's

2) Lata doswiadczenia sa liczone przez USCIS od momentu uzyskania Bachelor's Degree

3) Jesli ktos pracuje juz dla pracodawcy w USA w ramach chocby H1B to doswiadczenie uzyskane w ramach tej pracy nie moze sie potem liczyc jako doswiadczenie zawodowe. Rowniez stanowisko pracy w ramach EB2 nie moze byc takie samo jak H1B.

Podsumowujac, jest tego naprawde sporo. Jesli ktos sie planuje za to zabrac to firma powinna zatrudnic prawnika, albo ktos z Human Resources powinien sie douczyc co i jak. Jest duzo drobnych rzeczy o ktorych trzeba wiedziec.

Mi sie udalo zlapac juz dwoch prawnikow immigracyjnych, ktorzy nie mieli pojecia o tym procesie a twierdzili inaczej. Czasem wystarczy zadac dwa pytania i wiadomo co prawnik jest wart. Niestety wielu tylko umie dobrze gadac... jak zawsze chodzi o wyciagniecie kasy od klienta :-) Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze Ci ktorzy duzo gadaja, to strata czasu. Pieniadze, rzecz nabyta, czasu nikt nam nie wroci :)

Moja znajoma poprosila mnie jakis czas temu o sprawdzenie informacji, ktore dostala od swojego prawnika w sprawie EB2 i powiem tak, rece opadaja. Przygotowalismy wszystko od nowa i niedlugo bedzie szczesliwa posiadaczka GC. Zeszlo nam ponad 2 tygodnie na szukanie informacji, tak zeby wszystko bylo przygotowane na 110%. Jesli ktos mysli, ze to jest tylko postepowanie zgodnie z instrukcjami USCIS i wypelnienie formularzy, moze sie niezle zdziwic :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To jaki Masters jest Masters w takim razie? Tu większość robi 4+2 :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Caly czas mowa oczywiscie o MS lub BS zrobionym poza USA. Bo jesli ktos ma MS w USA to nie ma problemu.

Dla innych wyglada to inaczej. Tak naprawde wszystko zalezy od ilosci zdobytych kredytow. Jedna uczelnia moze uznac MS inna nie. Podobnie jest z USCIS, ktore moze uznac MS lub nie. Sprawa jest o tyle nieciekawa, ze przez taki fakt USCIS moze podjac decyzje o tym, ze GC bedzie procedowane w ramach EB3, albo ze kandydat sie nie kwalifikuje.

Przyklad

- Oferta pracy wymaga MS + 0yrs lub BS+5yrs.

- Kandydat posiada BS 3.5yrs + MS 2yrs (ewaluacja mowi ze jest to rowne US MS) posiada rowniez 4.5 roku doswiadczenia.

- USCIS mowi, to wyksztalcenie to jest tylko BS, prosze pokazac 5 yrs of progressive experience

I teraz jesli kandydat po zakonczeniu studiow pracowal w zawodzie przez 5 lat to nie ma problemu, ale jesli np pracowal tylko 4.5 roku, no to po zawodach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×