ilon Napisano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2016 Didi dziekuje. Mam nadzieje, ze u Ciebie tez bedzie jakis progres niedlugo.
jkb Napisano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2016 Ilon, gratulacje!!! Ja niestety wciaz czekam... ;( Pierwsza reklamacja jaka zlozylam nie spowodowala reakcji ze strony USCIS wczoraj zareklamowalismy sprawe po raz drugi. Piszemy tez o pomoc do lokalnej congresswoman. Moze to cos pomoze. Jezeli masz taka mozliwosc, zloz list osobiscie i spotkaj sie z kongreswoman's immigration aide. Zloz rowniez wszystkie dokumenty dodatkowe, tj. dotychczasowa korepondencje z USCIS. My sie swojego czasu po to pofatygowalismy do biura naszego kongresmena.
Didi33 Napisano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2016 To co sie dzieje z moja sprawa jest NIEWIARYGODNE... a jednak prawdziwe. Wczoraj zdecydowalismy sie byc proaktywni i pofatygowalismy sie osobiscie z mezem do miejscowego urzedu w Teksasie, ktore kolekcjonuje odciski palcow. Przedstawilismy pokrotce nasza sprawe. Urzednicy byli zdumieni, ze na zaproszenie na biometrics czekamy juz 4,5 miesiaca. Menadzer urzedu zaprosil nas do swojego biura i byl nawet sklonny wygenerowac dla nas zaproszenie na biometrics i wykonac je "od reki" ale system mu nie pozwolil. Okazalo sie, ze w lutym moje dane adresowe i AA nr zostaly wymazane/skasowane dla nr mojej sprawy o I-485 w systemie USCIS. Wyobrazcie sobie zdumienie meza i moje...! To co urzednik nam natomiast poradzil jest kluczowe i pisze tu o tym, gdyz byc moze ktos tez (choc nie zycze), bedzie w potrzebie. Jesli macie problemy i opoznienia ze sprawami w USCIS i dzwoniliscie na help desk i nie ma reakcji ponad 45 dni, mozna zarejestrowac sie na spotkanie z urzednikiem imigracyjnym wyzszej rangi i mozna takie zaproszenie bezposrednio wygenerowac pod linkiem: https://infopass.uscis.gov/ -> jest nawet wersja strony po Polsku. My tak wlasnie zrobilismy i mamy wyznaczone spotkanie na 16 czerwca. Ponadto zadzwonilismy ponownie na help desk i poinformowalismy ich o zaistnialej sytuacji z brakiem moich danych w systemie. Skierowano nas do supervisora i ten zapewnil, ze do 21 czerwca moj adres i dane zostana ponownie przypisane do sprawy i dostane list to potwierdzajacy. Ponadto tak jak mi powyzej poradzil jkb napisalismy list do lokalnej kongresswoman z opisem sprawy i prosba o ingerencje - czekamy na odpowiedz, niestety jej biuro nie przyjmuje bezposrednich wizyt, wiec czekamy na odpowiedz na list. Mam nadzieje, ze nasze dzialania cos pomoga i w koncu dostane to zaproszenie na zdjecie odciskow i wszystko juz dalej szybko sie potoczy. Narazie czuje sie jak w powiesci Orwella i czasami w duszy zaluje, ze jednak nie zdecydowalismy sie zamieszkac w UE, cala ta opieszala biurokracja i absurd sytuacji mocno nas zniecheca. Na domiar zlego lipcu przeterminuja sie moje badania, ktore wykonalam do wizy K-1. Trzymajcie kciuki, byc cos ruszylo w koncu!
jkb Napisano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2016 keep the ball rollin' ;-) wszystko bedzie OK! co do zamieszkania w UE, myslisz, ze tu biurokracji nie ma? przeciez to jest nic innego jak ogromna biurokratyczna machina
Didi33 Napisano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2016 nie wiem co ostatecznie zadzialalo, ale biometrics mam juz nareszcie za soba mam nadzieje, ze teraz juz bedzie z gorki...
Didi33 Napisano 8 Lipca 2016 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2016 Ok kolejny update przyszla combo karta z pozwoleniem na prace i podroze teraz nareszcie moge sie wybrac do SSO po SSN
jkb Napisano 9 Lipca 2016 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2016 Swietnie Czekaj teraz na GC i bedzie spokoj na dwa lata
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.