Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 531
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam, mam dość nietypowe pytanie:) Z tego co wiem w formularzu DS-160 jest pytanie o odbyte szkolenie z obsługi materiałów wybuchowych i ukończone studia. Studiowałem górnictwo i mieliśmy ćwiczenia z materiałami wybuchowymi. Podejrzewam, że trzeba o tym napisać. Co możecie na ten temat napisać- czy przez to maleją moje szanse na wizę?

Dzięki

Napisano

Ta i najlepiej w rubryce "ostatnio odwiedzone kraje" wpisz: Irak ;). Ja bym odpuścił wpisywanie takiej informacji tj. zaznaczył, że nie odbyłem. Konsula bardziej interesują twoje obecne związki z Polską, czyli rodzina, praca. Co najwyżej spyta się jaki kierunek ukończyłeś i na tym jego zainteresowanie twoją edukacją się skończy. We wniosku ds-160 jest też pytanie o to czy należysz do jakiegoś klanu czy coś w ten deseń. Nawet jakbyś należał, a odpowiedział przeczącą to jakie jest prawdopodobieństwo, że to zweryfikują? No chyba, że byś przyszedł nakryty biały prześcieradłem. Podobnie widzę to w przypadku twojego przeszkolenia w temacie materiałów wybuchowych, tym bardziej, że odbyłeś to w ramach studiów. Chociaż czy warto kłamać jak nie masz nic na sumieniu i czyste intencje. Wybór należy do Ciebie.

Napisano

Nawet jakbyś należał, a odpowiedział przeczącą to jakie jest prawdopodobieństwo, że to zweryfikują?

Właśnie w tej kwestii mam wątpliwości- czy mogą sprawdzić np. jakie miałem przedmioty na studiach. W formularzu wpisuje się ogólnie wykształcenie wyższe czy konkretny kierunek?

Napisano

Tylko wykształcenie, o ile dobrze pamiętam, na pewno nie wpisuje się dokładnie kierunku, zresztą przekonasz się w trakcie wypełniania. Ja miałem podobne wątpliwości, bo studiuje zaocznie i tak się zastanawiałem jak odpowiedzieć na ewentualne pytanie konsula o tryb nauki. Jednak spytał się tylko o kierunek i na tym poprzestał. Miałem ze sobą zaświadczenie ze uczelni, że się uczę na którym były przedstawione przedmioty wraz z ilością godzin. Więc jak bym skłamał i odpowiedział, że uczę się na dziennych, a konsul poprosił by o to zaświadczenie to mógłbym mieć ciepło... Tak samo Ty na rozmowę najpewniej weźmiesz jakiś dyplom czy jakiś innym dokument potwierdzający ukończenie uczelni... Czy bezpośrednio wynika z niego, że miałeś do czynienia z materiałami wybuchowymi? Jeśli nie to odpuściłbym informację o tym przeszkoleniu. Bo może to rodzić minimalne podejrzenia.

Napisano

Tak jak napisałem wcześniej wybór należy do Ciebie. Jak masz się stresować przez całą rozmowę, że coś we wniosku nakręciłeś to nie ma co kombinować. Z drugiej strony prawdopodobieństwo, że ewentualne kłamstwo wyjdzie na jaw, w mojej ocenie, minimalne.

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, mam do Was kilka pytań.

Razem z dziewczyną (mamy po 19 lat) będziemy starać się o wizę nieimigracyjną - chcemy jechać na wakacje do USA, do mojej cioci, na mniej więcej 2 miesiące.

I teraz moje pytania:

1. Wnioski składamy osobno, wybieramy w nich podróż z przyjacielem(?), podajemy swoje dane, a w ambasadzie (Warszawa) chcemy iść razem do okienka, więc o tym mówimy i bierzemy jeden numerek. Dobrze?

2. Jak miałem 3 miesiące poleciałem z mamą do USA, mama miała zieloną kartę (wciąż ma), dlatego też i ja dostałem swoją. Potem jeszcze leciałem do USA 4 razy, jednak moja GC wygasła w 2005 roku. I co z tym fantem zrobić? Muszę o tym kogoś informować? Ma to jakiś wpływ na mój wniosek? Kiedyś mama dzwoniła i pytała co zrobić z tą GC (jakoś w 2007 roku, czyli już jak GC straciła ważność), i mówiła mi coś, że przed wnioskiem o wizę trzeba się zrzec tej GC mimo, iż jest już nie ważna? A może da się tą GC jakoś przedłużyć?

3. Mam jakiś Social Security Number, wydany kilkanaście lat temu. Mam go umieścić we wniosku?

4. Łącznie w USA byłem 5 razy, a we wniosku należy podać 5 ostatnich wizyt, jeśli takowe były. Problem w tym, że nie mam już starego paszportu, a nie pamiętam ani ja ani mama dat tych pobytów. Co zrobić w tej sytuacji?

5. Jako, że w tym roku mamy maturę i kończymy szkołę, to pomyślałem sobie, że w ambasadzie mogą pomyśleć, że chcemy tam wyjechać po maturzei może zostać, więc mogą być z tego problemy. Ale we wniosku wybieram uczeń/student i oni nie będą wiedzieć w żaden sposób wiedzieć/pytać dokładnie jaka klasa czy co dalej ze szkołą? Zamierzamy lecieć pod koniec Maja, więc jeśli padło by pytanie kiedy zamierzamy lecieć, a wiadomo, że u nas jest jeszcze rok szkolny, to może byłby z tej racji jakiś problem?

6. Może paść pytanie o środki z jakich chcemy się utrzymać? Wystarczy odpowiedź, że ciocia zapewnia mieszkanie/jedzenie a my mamy swoje oszczędności?

7. Po dostaniu tej promessy czy jakoś tak na te 10 lat, kupujemy bilet, lecimy i na miejscu dostajemy ta prawdziwa wize/pieczątke, i mam pytanie od czego zależy jej długość od biletów, czy może pytają?

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...