Prometeush Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy: Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo. No dobra i drugie czy poza loterią wizową mogę zdobyć wize nie posiadając rodziny w usa ani nie przez sponsoring pracodawcy?
KaeR Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy: Spoko Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo. Generalnie studia nie mogą trwać tak długo. Przewidziany jest czas ukończenia w I-20. PhD przeważnie 48 m-cy, masters pewnie z 24. Można raz przedłużyć o jeden (z letnim dwa) semestry, ale potrzebujesz uzasadnić i zdobyć opinię promotora dlaczego musisz jeszcze posiedzieć. Nie chodzi tylko o to ile tu jesteś, ale na jakiej zasadzie. Nawet jak masz OPT czy STEM, to założenie jest, że wracasz do kraju po zakończeniu. No dobra i drugie czy poza loterią wizową mogę zdobyć wize nie posiadając rodziny w usa ani nie przez sponsoring pracodawcy? Możesz się ożenić lub być wybitną osobistością świata nauki lub sportu.
gal Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo w tym samym zrodle doczytaj na jakiej podstawie
kzielu Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy: Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo. Jakies straszne glupoty wyczytales - ubiegac sie o obywatelstwo po 5 latach bycia rezydentem. Student jest na tymczasowej wizie nieimigracyjnej i z rezydentem (posiadaczem GC) nie ma zupelnie nic wspolnego.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.