Skocz do zawartości

Limit H-1B Na Fy2014 Wyczerpany

kzielu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie w tym roku raczej nie ma szans na wolne miejsce, ale lista rezerwowa jest wielką nadzieją dla niewylosowanych! :)

Łatwo nie było na pewno, ale każdemu kto ma już pewną wiedzę i zobaczy w swojej dziedzinie ofertę pracy od pracodawcy z USA - niech próbuje i wysyła CV. Najwyżej w razie porażki odrobinę spadnie ego, ale porażki też uczą... A warto próbować - dziś dostałem maila z USCIS, że petycja o wizę H-1B rozpatrzona pozytywnie. :)

Ja mam troche inne doswiadczenia, wysylalem pare razy CV, zostawilem tez kopie na Dice czy Monsterze i nawet pare firm sie interesowalo dopoki sie nie dowiedzieli, ze nie "autorized", wtedy kontakt sie urywal albo uslyszalem pare obscenizmow po hindusku. Ale wiem, ze istnieja success stories osob, ktore w sierpniu zaliczyly interview przez Skype'a, a w pazdzierniku juz pracowaly (to w 2011) .

Jako, ze ten rok juz sie skonczyl pozostaje czekac na nastepny i ze moze cos ciekawego wyniknie z reformy imigracyjnej. O DV2014 nie wspominam zeby nie zapeszyc ;)

Btw, USCIS odpowiedzial po tygodniu od losowania? To wyglada, ze szybko dzialaja mimo, ze tez slyszalem o opoznieniach.

Napisano

Mnóstwo ludzi nie wie jeszcze nawet czy są wylosowani czy nie, o podjętej decyzji nie mówiąc.

Mój pracodawca dodatkowo opłacał Premium Processing dla petycji, co miało gwarantować rozpoczęcie przetwarzania najpóźniej 15 kwietnia i otrzymanie odpowiedzi najpóźniej po kolejnych 15 dniach. Prawdopodobnie miałem po prostu szczęście nie być daleko na liście.

Napisano

Dzięki! Chyba żadna tajemnica... Dziedzina IT (programista), praca dla Microsoftu w Redmond, WA.

ooo, piekny stan! po cichu zazdroszcze! pozdrawiam z teksanskiego dzikiego zachodu ;-)

ja pracuje w market research i tez "zaczynalam" na H-1B.

Napisano

Hm, jeżeli nie masz nic przeciw temu pytaniu - jeśli zaczynałaś od H-1B, to na jakiej wizie jesteś teraz? ;) EB-2?

Zastanawiam się na przyszłość jakie będą opcje zostania w US po wygaśnięciu H-1B, oczywiście zakładając, że pracodawca nadal będzie chętny na współpracę. Wiem, że dla części pracowników Microsoft ubiega się o zieloną kartę (Green Card Through a Job), ale nie wiem czy to jest powiązane czy to całkiem oddzielna sprawa..

Napisano

Ech, doczytałem już, że EB-x to różne kategorie employment-based green card. Czyli chodzi o tą samą rzecz i moja wątpliwość była bez sensu. :) Przepraszam za off-topic.

Napisano

Z tego, co sie orientuje, czesto pracodawcy niedlugo po rozpoczeciu zatrudnienia osob na H1B sponsoruja pracownikow na EB-3. Czas oczekiwania to bodajze 6 lat...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...