Laurka Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 No dobra, nurtuje mnie dzisiaj pewna rzecz. Jeśli w złym miejscu zakładam temat, to niech mnie jakiś Admin zruga Żeby dostać marriage license w Nowym Jorku należy przedstawić dowód tożsamości ze zdjęciem (więc w USA jest to w pierwszej kolejności prawo jazdy, dalej paszport) oraz dokument na którego podstawie można ustalić wiek, czyli "proof of age" (akt urodzenia, akt chrztu).Takie informacje podają wszelkie ratusze i urzędy itp. Teraz moje pytania są następujące: Czy jeśli przedstawię mój akt urodzenia, to oni go zabiorą i zatrzymają? Odpis aktu urodzenia zdaje się jest potrzebny w pakiecie AoS, więc ile ja mam tych odpisów aktów mieć? A może kserokopia gdzieś wystarczy? A może w ogóle pytanie mam z d..y, bo zamiast aktu urodzenia, jako "proof of age" mogłabym pokazać dowód osobisty, na którym nawet po angielsku widnieją: given names,family name, parents' given names i date of birth? Mam nadzieję, że jakiś szczęśliwiec, który jest już po ślubie mi odpowie :] Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu.
kzielu Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja co prawda nie w NY ale w OH, ale mi do marriage license nie zabrali nic, tak samo do AoS wyslalem kopie aktu urodzenia...
Laurka Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Ja co prawda nie w NY ale w OH, ale mi do marriage license nie zabrali nic, tak samo do AoS wyslalem kopie aktu urodzenia... Dzięki kzielu za szybką odpowiedź!
karina Napisano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 No dobra, nurtuje mnie dzisiaj pewna rzecz. Jeśli w złym miejscu zakładam temat, to niech mnie jakiś Admin zruga Żeby dostać marriage license w Nowym Jorku należy przedstawić dowód tożsamości ze zdjęciem (więc w USA jest to w pierwszej kolejności prawo jazdy, dalej paszport) oraz dokument na którego podstawie można ustalić wiek, czyli "proof of age" (akt urodzenia, akt chrztu).Takie informacje podają wszelkie ratusze i urzędy itp. Teraz moje pytania są następujące: Czy jeśli przedstawię mój akt urodzenia, to oni go zabiorą i zatrzymają? Odpis aktu urodzenia zdaje się jest potrzebny w pakiecie AoS, więc ile ja mam tych odpisów aktów mieć? A może kserokopia gdzieś wystarczy? A może w ogóle pytanie mam z d..y, bo zamiast aktu urodzenia, jako "proof of age" mogłabym pokazać dowód osobisty, na którym nawet po angielsku widnieją: given names,family name, parents' given names i date of birth? Mam nadzieję, że jakiś szczęśliwiec, który jest już po ślubie mi odpowie :] Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu. Z tego co slyszalam od moich klientow: akt urodzenia dostaniesz z powrotem - zamiast aktu urodzenia mozesz pokazac polski paszport. Dowodu osobistego nie proponuje Ci pokazywac, bo nie jest on waznym dokumentem poza Unia Europejska - wiem to stad, ze kilka osob probowalo tak zrobic i, z tego co sie orientuje, to im to nie przeszlo. Nie ma znaczenia, ze dowod osobisty jest wydany po angielsku - tam masz np. konflikt dat, zupelnie inaczej niz w paszporcie gdzie data urodzenia jest pisana po angielsku slownie.
jkb Napisano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 Gdy my się staraliśmy o marriage license, to miła pani bardzo chciała koniecznie zobaczyć moje polskie prawo jazdy... usilnie tłumaczyłem, że prawo jazdy nie jest w Polsce żadnym dokumentem poświadczającym toższamość, no ale bardzo się upierała... to je dostała. Tak więc z polskim paszportem i polskim prawem jazdy się udało
Laurka Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi jkb fajna historia Karina Twoje porady są nieocenione!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.