JuliaK Napisano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2013 Jesli chodzi o ta strone http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html to niestety wyswietla mi ze strona nie istnieje, wiec nie moglam przeczytac. Czytalam to http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1269.html Tak wiem, ze aby miec status studenta szkola musi mi wystawic I-20 wiec tez o to zapytalam szkole w mailu (: nie zamierzam uczyc sie tam nielegalnie, bo potem beda tylko problemy
JuliaK Napisano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2013 ok, mi juz tez na komputerze, ale na ipadzie nie dzialalo to zaczynam czytac
Jackie Napisano 26 Maja 2013 Zgłoś Napisano 26 Maja 2013 Pisalam w innym watku, ale nie pisalam o tym gdzie rodzice beda mieszkac, wiec raczej Ci sie watki pomieszaly (; Hm, w tamtym wątku piszesz "Mam podobna sytuacje tyle, ze ja obecnie jestem w 1 LO (takze biol-chem), a chce wyjechac na 3. Jedynym problemem dla mnie jest wiza, obecnie mam turystyczna, ale jesli sie siotrze uda i dostanie za rok w czerwcu obywatelstwo to bede probowala dostac green card na zasadzie laczenia rodzin lub bede sie starala o wize studencka. Mysle ze powinnas jechac do stanow i tam pojsc do ostatniej klasy high school (jak ja), po zakonczeniu tam calej nauki, zycie jest latwiejsze i na wyzszych standartach. Ja rowniez zostawie rodzicow w PL, ale przeciez zawsze beda mogli przyjezdzac, a ty odwiedzac polske i znajomych" Ja tam zrozumiałam że rodzice zostaną w Polsce... jednakze ponawiam pytanie: czy jesli tata bedzie ze mna w usa, a mama w tym czasie bedzie w polsce na bialym paszporcie, poniewaz zostanie jej jeszcze 2 lata pracy to moge sie starac o GC jako corka rezydentow czy koniecznie oboje rodzicow musi byc w usa? Sponsorować będzie ciebie jedno z rodziców, nie oboje. Jesli tylko ojciec będzie spełniał warunki sponsora, to nie będzie problemu.
JuliaK Napisano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2013 to w takim razie bardzo przepraszam, bo tam pisałam w kontekscie, ze gdybym dostala GC jako siostra obywatelki (jeszcze nie wiedzialam ze czeka sie 12 lat) to rodzice by zostali w PL, ale teraz gdy już wiem, ze szybciej dostane GC dzieki rodzicom to bedą w stanach na zasadzie jak pisalam wyżej
AvaNewJersey Napisano 29 Maja 2013 Zgłoś Napisano 29 Maja 2013 Jackie ja jestem juz w USA ponad 8 lat, z językiem polskim mam do czynienia jedynie przez internet. W mieście oprócz mnie są jeszcze 2 Polki i jedna z nich widzę może raz na rok a druga raz na pare miesięcy. Nie mam z kim po polsku mówić, w domu jedynie po angielsku. I mi tez obecnie wygodniej tym językiem sie posługiwać ale jak pisze posty to w całości w jednym języku a nie mieszkam wszystkiego jak leci. Z postu powyższego, ze skladni zdan i wyrazów używanych nie wydaje mi sie aby koleżanka miała z polskim wiekszy problem. Zna słowa takie jak : obdarowywanie, niedorzeczne, okrucienstwo a nie zna prędzej czy pózniej? Ruszenie głowa nie boli. P.s. Dzieci urodzone w USA to juz inna sprawa, nie ma co sie dziwić, ze wybierają język bardziej praktyczny. Nie denerwuj sie pelasia bo goraczke dostaniesz.. A 8 lat to naprawde dlugo, porozmawiamy za nastepne tyle.
AvaNewJersey Napisano 29 Maja 2013 Zgłoś Napisano 29 Maja 2013 Wiec zanim zalozylam konto tu bo myslalam ze to fajne forum dla nas polakow, ale widze ze tak nie jest, kazdy by chcial sie klocic jak sa inne opinie. Poprawiaja cie nie wiadomo za co. Przylecialam tu jak mialam niecale 12 a teraz mam 26 lat, pisze jak pisze, jezeli nie podoba sie komus jak pisze to poprostu nie czytaj. Jednemu sie nie podoba jak pisze a drugiemu moja opinia. A ja poprostu chcialam pomoc ja komus trzeba cos wytlumaczyc, moim rodzicom tez ludzie pomagali. Ja tez chce pomoc. Chcialam.
jkb Napisano 29 Maja 2013 Zgłoś Napisano 29 Maja 2013 Nie denerwuj sie pelasia bo goraczke dostaniesz.. Wiec zanim zalozylam konto tu bo myslalam ze to fajne forum dla nas polakow Nic dodać nic ująć. Swoimi postami sama tworzysz nieprzyjemną atmosferę. Forum jest fajne, wiele osób umie z niego korzystać, Ty masz pretensje.
AvaNewJersey Napisano 29 Maja 2013 Zgłoś Napisano 29 Maja 2013 Ludzie albo piszcie cały post po polsku albo po angielsku. Niektorzy to juz tacy światowi sie robią po paru latach w USA ze polskiego juz ni w ząb. Porażka po prostu ! No a to bardzo milo bylo przeczytac
sly6 Napisano 29 Maja 2013 Zgłoś Napisano 29 Maja 2013 jesli nadal chcesz pomagac to bedziesz pomagac,pisze to ze swojego doswiadczenia ile razy bylem poprawiany,ile razy dostalem posty-pw rozne i co?mam powiedziec przepraszam ale myslalem ze bedzie inaczej ale na nastepny dzien ktos prosi o pomoc i jesli moge pomoc to pozostane jesli komus to nie pasuje ze jestem-pisze nie musi pasowac,zgadzac sie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.