Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Z Wielkiej Brytanii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam planuję w okolicach września polecieć do Nowego Jorku na tydzien, dwa.

Mieszkam na stałe w Anglii od roku, mam stałą umowę o pracę, nigdy nie byłem w US i nie załatwiałem wizy.

Podobno można załatwić wizę tutaj ( w manchesterze czy gdzieś) aczkolwiek czytałem, że są na to mniejsze szanse stąd.

Chciałbym jednak ogarnąć wszystko w Krakowie (o ile się da w konsulacie), ponieważ mam tam znajomych i rodzinę. I mam pytanie, np.

1. taki kontrakt o pracę musi być przetłumaczony przez notariusza na język

polski?

2. Czy to, że mieszkam i pracuję w Anglii bardzo komplikuję moją sytuację?

3. Czy jest możliwe załatwienie tego w Krakowie? na stronie http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/index.html

jest napisane o Ambasadzie, a jak wiadomo w Krakowie jest Konsulat a nie Ambasada.

wylot do NY byłby oczywiście z UK. I

p.s. nie moglem znalezc dokładnych odpowiedzi na moje pytanie w google, wolę się upewnić przed kontaktem z abmasadą

Napisano

greg bo wize zalatwia sie w Konsulacie w Krakowie jak i w Warszawie,tak piszemy czasami w Ambasadzie ale to jest Konsulat ;)

Nie musisz tego kontraktu tlumaczyc na jezyk polski .Czy komplikuje zalezy od rozmowy,jednym tak a innym juz nie ;)

Bo masz silne zwiazki z UK ? :)

Napisano

Georg twoja umowa może i nie może ułatwić/przeszkodzić w zodbyciu wizy.

Cała rozmowa polega wyłącznie na upewnieniu się konsula, że skoro starasz się o wizę tyrystyczną to twój faktyczny cel podróży jest turystyczny.

Jeżeli on będzie przekonany po rozmowie z tobą to, wizę dostaniesz i nie ważne, czy ty mieszkasz w PL czy w UK czy gdzie indziej.

• 4 tygodnie później...
Napisano

dzięki mi0706. Bo właśnie czytałem dużo o powodzie odmowy "słabe więzi z polską", rozumiem więc że jest to tożsame z "słabe więzi z krajem zamieszkania"? :)

mam nadzieje że stała praca to mocna więź

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzięki Sly6...

Opłata wpłacona, spotkanie zabookowane na 22 lipca w Krakowie.

Jakie dokumenty wziąć ze sobą?

Oczywiście biorę:

* Potwierdzenie wypełnienia wniosku (to z kodem kreskowym)
* Dowód wniesienia wpłaty (tu nie jestem pewien) - czy chodzi o wydrukowane potwierdzenie przelewu bankowego ?? w tytule przelewu jest ten numer. Czy może jeszcze o coś innego?

* Potwierdzenie zapisu na spotkanie - wydrukuję plik PDF - też są tam kody kreskowe

* Paszport

No i na stronie internetowej nie ma więcej informacji.

Rozumiem, że muszę wziąć mój angielski kontrakt o pracę (zaznaczam, że nie ma tam żadnych pieczątek, może to angielska polityka, nie wiem). Zapytam w pracy jeszcze o jakieś potwierdzenie dodatkowe.

W razie czego wezmę też wyciąg z konta bankowego....

Co jeszcze powinienem wziąć? Czy coś pominąłem? dziękuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...