Jackie Napisano 19 Września 2013 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 jaka szkoda że nie skorzystałam kiedys z takiej mozliwosci jak J-1 a mogłam to wybrałam sie po b2 a tak to teraz mogłabym startowac juz do ambasady To że nie ma se bana nie oznacza że ma się szanse na wizę. Ban czy nie ban, przesiedzienie pobytu nie wygląda dobrze. Co innego jak starasz sie o wizę imigracyjną.
anita75 Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 a teraz pytanko odnośnie reformy imigracyjnej a mianowicie ; wiadoma sprawa jest że jesli wejdzie w zycie to obejmie tylko osoby przebywające w stanach lecz czy faktycznie jest szansą nawet dla tych , którzy nielegalnie przekroczyli granicę?
KaeR Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Reforma imigracyjna zawiera wiele zmian i teraz nie wiadomo jaką będzie miała formę. Tak, to miała być szansa na legalizację pobytu dla ludzi, którzy wjechali przed określoną datą do USA. Jak dobrze pamiętam, GC mieli dostać po 10 latach po spełnieniu warunków tj. zapłata zaległych podatków.
anita75 Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Reforma imigracyjna zawiera wiele zmian i teraz nie wiadomo jaką będzie miała formę. Tak, to miała być szansa na legalizację pobytu dla ludzi, którzy wjechali przed określoną datą do USA. Jak dobrze pamiętam, GC mieli dostać po 10 latach po spełnieniu warunków tj. zapłata zaległych podatków. Tzn. że jesli wejdzie w zycie to ludzie objeci tą ustawą nie będą mogli opuścić terytorium US przez 10 lat aż do momentu otrzymania GC?
KaeR Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Ja bym nie myślał o tej ustawie za dużo. Na tą chwilę jest martwa, Obama jest słaby obecnie jak nigdy, temat zniknął z amerykańskich mediów.
anita75 Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Ja bym nie myślał o tej ustawie za dużo. Na tą chwilę jest martwa, Obama jest słaby obecnie jak nigdy, temat zniknął z amerykańskich mediów. a jesli wejdzie kiedys w zycie bo napewno tak sie stanie w przeciagu najbliższych kilku lat to moze bedzie w niej cos pozytywnego dla ludzi którzy byli nielegalnie, placili podatki lecz są juz poza usa, może da im szanse powrotu ....?choc to mało prawdopodobne a raczej nie mozliwe to nadzieja zawsze jest
KaeR Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 To, że ustawa nie będzie miała, żadnego wpływu na ludzi, którzy BYLI w USA (szczególnie nielegalnie) jest pewne w 99,99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999%. Co najwyżej będą zapisy zwiększające limity dla specjalistów i system punktowy, bo nie wiem komu on mógłby się nie podobać. Jest znacznie lepszy niż obecna loteria (nie DIV). Co więcej, ta reforma miała wejść pod warunkiem zaostrzenia kursu wobec przyszłych nielegalnych. Właśnie tobie nie powinno zależeć na wejściu tej ustawy.
anita75 Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Co najwyżej będą zapisy zwiększające limity dla specjalistów i system punktowy, bo nie wiem komu on mógłby się nie podobać. Jest znacznie lepszy niż obecna loteria (nie DIV). Nie bardzo rozumiem o czym napisałeś, mógłbyś troszkę bardziej wyjasnić?
Jackie Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Nie bardzo rozumiem o czym napisałeś, mógłbyś troszkę bardziej wyjasnić? Coś takiego jak system w Kanadzie. Dostajesz punkty za wiek, zawód, wykształcenie, znajomość języka itp. Odpowiednia ilość punktów pozwala na ubieganie sie o wizę imigracyjną.
KaeR Napisano 20 Września 2013 Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Coś takiego jak system w Kanadzie. Dostajesz punkty za wiek, zawód, wykształcenie, znajomość języka itp. Odpowiednia ilość punktów pozwala na ubieganie sie o wizę imigracyjną. Dokładnie. Tylko, że chyba w USA to miało działać w przypadku H1B. Polacy dostawaliby ekstra punkty za niski poziom imigracji w tamtym projekcie, dodatkowo punkty właśnie były za poziom wykształcenia, miejsce zdobytego wykształcenia (USA kontra reszta świata), wykonywana praca powinna być z podanej listy. To były chyba kluczowe parametry. Co ciekawe, punkty zbierało się za każdy rok pracy w trakcie studiów jako TA/RA. No cóż. Na razie zostaje po staremu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.