Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

no sorki cię bardzo, a co robią przed przejściem przez bramkę, przy kontroli osobistej? Jak ostatnio wracałem do Polski to mój paszporcik na JFK właśnie był zczytany przez ładną murzynkę, który nadwymiar uprzejmym głosem powiedziała: NEXT!!! i oddała mi paszport.

Napisano

Hmmmm, nigdy oprócz sprawdzenia czy paszport ma zabezpieczenia, nazwisko na karcie z paszportem się zgadza, na wyjeździe nikt nie skanował (przez skanowanie rozumiem jakieś elektroniczne mumbo jumbo). Ja pokazuję prawo jazdy na przykład bo pierwszy lot mam w USA przynajmniej. Potem już na ostatnim przed Europą paszport pokazuję, bo karta ma lotnisko docelowe w Europie, ale spróbuję prawo jazdy pokazać też dla testów. :)

Napisano

no sorki cię bardzo, a co robią przed przejściem przez bramkę, przy kontroli osobistej? Jak ostatnio wracałem do Polski to mój paszporcik na JFK właśnie był zczytany przez ładną murzynkę, który nadwymiar uprzejmym głosem powiedziała: NEXT!!! i oddała mi paszport.

Przyglądają się czy Ty to Ty i czy nazwisko zgadza sie z tym na boarding passie. I absolutnie nic więcej. To samo robią przecież na lotach domestic i ja wtedy daję im prawo jazdy bo paszportu ze sobą przecież nie woże...

Napisano

To wbija czy nie wbija ktoś pieczątkę przy przekraczaniu granicy z USA ?

Stan zgadza się z tym, co zacytowałeś.

Wbijają pieczątkę przy wlocie, a przy wylocie nie.

Napisano

Przyglądają się czy Ty to Ty i czy nazwisko zgadza sie z tym na boarding passie. I absolutnie nic więcej. To samo robią przecież na lotach domestic i ja wtedy daję im prawo jazdy bo paszportu ze sobą przecież nie woże...

No ja wiem, że sprawdzają czy Ja to Ja, chodzi mi i nic więcej, ale podkłada paszport pod skaner i już. No przecież widziałem.

Napisano

Ciekawa historia, jesli ona w ogole nie wjechala do USA to zasadniczo zostala zawrocona do Kanady. Kanadyjczycy musza ja wpuscic czy chca czy nie bo ja wypuscili, ale zdaje sie ze USA wystawia dokument z powodem zawrocenia.

Co do przekraczania granicy USA/Kanada bylo juz tutaj duzo pisane w innych postach. W zaleznosci czy jest to przejscie ladowe czy lotniskow procedury sa troche inne. Dodatkowo jest inaczej jesli przekracza sie cos "commercial vehicle" pod co chyba podchodzi Greyhound, a inaczej jesli jest to nasz samochod lub idziemy pieszo.

Ponadto procedury sa troche inne dla Kanadyjczykow/rezydentow USA a inne dla osob z VVP lub z wizami. Jednym sie stempluje paszport i bierze odciski. od innych nigdy sie odciskow nie bierze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...