KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 hhmm, oczami? Nie wiedziałem, że można! No jak nie oczami, to niczym innym nie skanują.
mi0706 Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 no sorki cię bardzo, a co robią przed przejściem przez bramkę, przy kontroli osobistej? Jak ostatnio wracałem do Polski to mój paszporcik na JFK właśnie był zczytany przez ładną murzynkę, który nadwymiar uprzejmym głosem powiedziała: NEXT!!! i oddała mi paszport.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Hmmmm, nigdy oprócz sprawdzenia czy paszport ma zabezpieczenia, nazwisko na karcie z paszportem się zgadza, na wyjeździe nikt nie skanował (przez skanowanie rozumiem jakieś elektroniczne mumbo jumbo). Ja pokazuję prawo jazdy na przykład bo pierwszy lot mam w USA przynajmniej. Potem już na ostatnim przed Europą paszport pokazuję, bo karta ma lotnisko docelowe w Europie, ale spróbuję prawo jazdy pokazać też dla testów.
kzielu Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 no sorki cię bardzo, a co robią przed przejściem przez bramkę, przy kontroli osobistej? Jak ostatnio wracałem do Polski to mój paszporcik na JFK właśnie był zczytany przez ładną murzynkę, który nadwymiar uprzejmym głosem powiedziała: NEXT!!! i oddała mi paszport. Przyglądają się czy Ty to Ty i czy nazwisko zgadza sie z tym na boarding passie. I absolutnie nic więcej. To samo robią przecież na lotach domestic i ja wtedy daję im prawo jazdy bo paszportu ze sobą przecież nie woże...
Joanna30 Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 To wbija czy nie wbija ktoś pieczątkę przy przekraczaniu granicy z USA ? Stan zgadza się z tym, co zacytowałeś. Wbijają pieczątkę przy wlocie, a przy wylocie nie.
mi0706 Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Przyglądają się czy Ty to Ty i czy nazwisko zgadza sie z tym na boarding passie. I absolutnie nic więcej. To samo robią przecież na lotach domestic i ja wtedy daję im prawo jazdy bo paszportu ze sobą przecież nie woże... No ja wiem, że sprawdzają czy Ja to Ja, chodzi mi i nic więcej, ale podkłada paszport pod skaner i już. No przecież widziałem.
KaeR Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 To nie skaner. To lampa UV. Na innych lotniskach mają latarki.
Rademedes Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Ciekawa historia, jesli ona w ogole nie wjechala do USA to zasadniczo zostala zawrocona do Kanady. Kanadyjczycy musza ja wpuscic czy chca czy nie bo ja wypuscili, ale zdaje sie ze USA wystawia dokument z powodem zawrocenia. Co do przekraczania granicy USA/Kanada bylo juz tutaj duzo pisane w innych postach. W zaleznosci czy jest to przejscie ladowe czy lotniskow procedury sa troche inne. Dodatkowo jest inaczej jesli przekracza sie cos "commercial vehicle" pod co chyba podchodzi Greyhound, a inaczej jesli jest to nasz samochod lub idziemy pieszo. Ponadto procedury sa troche inne dla Kanadyjczykow/rezydentow USA a inne dla osob z VVP lub z wizami. Jednym sie stempluje paszport i bierze odciski. od innych nigdy sie odciskow nie bierze.
sly6 Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Rademenes ,pisz taki dokument za co,co i jak znajomy mial tak opisane
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.