KaeR Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Ona chyba wliczyła koszta paliwa w to $1500. Może, ale nie powinna bo to jest zmienna.
mi0706 Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 może tak wpisała, bo rzeczywiście, jak się temu przyjrzeć to można zrozumieć to dwuznacznie. Zobaczymy co odpisze. No i w tytule bloga jest, że to koszty za październik. Ale i tak, takie spalanie to jakby pickupa jakiegoś miała lub coś w tym stylu.
_PQ_ Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 $1500 to cena Hertza w Kalifornii za compact z full insurance, bez zadnych znizek, na lotnisku w SF, na miesiac. Ubezpieczenie niestety kosztuje sporo, również w wypożyczalni Budget, a za odbiór na lotnisku też się dopłaca. Oczywiscie, że samochód bardziej opłaca się kupić - zrobimy to jak tylko uzyskamy amerykańskie prawo jazdy. Wszystkie koszty we wpisie są realne, za paliwo też - "w tym 2000mil" oznacza, że paliwo zużyte na wycieczce jest wliczone, a nie że przez cały miesiąc tyle przejechaliśmy (zwrot "w tym" w języku polskim jest równoznaczny z "włącznie z").
mi0706 Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 no to jeżeli mogę coś poradzić, napiszcie konkretnie i dokładnie, chętnie czytałem waszego bloga, ale trudno jest na tej podstawie określić faktyczne "koszty życia". Więcej precyzji. pzdr
_PQ_ Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 To były faktyczne koszty naszego życia w Kalifornii w październiku, przyznaję że na pewno mocno odstają od kosztów przeciętnych albo optymalnych, ale myślę że dobrze pokazują jak to wygląda zaraz po przyjeździe, kiedy jeszcze się nie wie gdzie i jak mniej wydawać. Z precyzją postaram się poprawić, dziękuję za radę.
motorolnik Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Mnie zadziwiły te koszty jedzenia, 650 $/m? Chyba że to uwzględnia "rozruch" na zasadzie, że po przyjeździe kupi się butelkę oliwy, ale wystarczy np. na 6 miesięcy. A jak z chemią gospodarczą i kosmetykami? Proszki, do prania, płyn do mycia, szampony, mydła? No i w szerszej perspektywie - jak wyglądają półki sklepowe jeśli je porównać do polskich, czyli np. czy proszku Ariel tam nie kupię, za to jest zamiennik XYZ?
Anubis Napisano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Mnie zadziwiły te koszty jedzenia, 650 $/m? Chyba że to uwzględnia "rozruch" na zasadzie, że po przyjeździe kupi się butelkę oliwy, ale wystarczy np. na 6 miesięcy. A jak z chemią gospodarczą i kosmetykami? Proszki, do prania, płyn do mycia, szampony, mydła? No i w szerszej perspektywie - jak wyglądają półki sklepowe jeśli je porównać do polskich, czyli np. czy proszku Ariel tam nie kupię, za to jest zamiennik XYZ? Mnie zdziwiło że tylko $650 i to w drogiej Kaliforni, ale PQ zaznacza że mąż je śniadanie i lunch w pracy. Na 2 osoby w NYC (też nie tanie miasto) wydajemy ok. $900 miesięcznie. Właśnie wróciłam z zakupów chemii, więc: płyn do prania Dynamo - $5,49 za 1,77 l. (skoncentrowany, 39 pralek) płyn do płukania Downy $5,99 1,77 l. płyn do mycia podłóg itp Spic & Span - $3,19 - 828 ml. proszek do zmywarki Finish - $3,98 - 25 pastylek płyn do naczyń First Force 99 centów 828 ml. Szampon L'Oreal - $4,49 375 ml, odżywka w tej samej cenie mydło Yardley - 99 centów kawałek 120 g. Jeżeli o oliwie mowa - oliwa z oliwek Mazola lub Trader Joe's - $5,99 pół litra które wystarcza nam na ok 2 miesiące.
andyopole Napisano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2013 Mozna zaoszczedzic inaczej. Dzis wymienilem klocki hamulcowe w swojej Sedonie. W shopie zaprzyjaznionych Meksykow chcieli $400. Klocki zaplacilem wczoraj $62. Dzis w trzy godziny wymienilem, reszta kasy moja.
barbek82 Napisano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 _PQ_ rob zakupy w Grocery Outlet, bargain market. wszystko duzo tansze niz w innych sklepach.
_PQ_ Napisano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2013 _PQ_ rob zakupy w Grocery Outlet, bargain market. wszystko duzo tansze niz w innych sklepach. Dziękuję za radę, sprawdzę!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.