Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bywalców tego forum :)
Udało mi się uzyskać wizę H2B, wymagało to trochę trudu, splotu sprzyjających okolicznośći i cierpliwości, ale cieszę się :) Tak więc za ok. tydzień czasu lecę do USA. W związku z tym mam do Was parę pytań. Byłem już wcześniej na W&T za pośrednictwem biura, więc sprawy papierkowe miałem wtedy dokładnie wyjaśnione łopatologicznie. Tym razem lecę sam bez pośredników i zastanawiam się czy wszystko mam dopięte na ostatni guzik.
Tak więc oprócz paszportu z wizą, który ma przyjść do mnie na dniach mam jeszcze Documentation of Temporary Need for H2B workers wystawione przez firmę, która mnie zatrudnia.
Zastanawiam się, czy potrzebuję wydrukować jeszcze raz DS-160 confirmation page i kopię I-797 Approval, które wzięli ode mnie w ambasadzie? Czy może jeszcze jakieś inne dokumenty trzeba okazać na lotnisku?
I czy będąc już w USA muszę dopełnić jeszcze jakieś formalności, np. z ubezpieczniem czy coś?
Druga sprawa to bilety, których cena w lipcu poszła ostro w górę. Mam w związku z tym pytanie, czy potrzebuję kupować bilet w obie strony?
Dzięki z góry za odpowiedzi, pozdrawiam!

Napisano

Odpowiedzi na swoje pytania możesz poszukać tutaj - http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=d1d333e559274210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=d1d333e559274210VgnVCM100000082ca60aRCRD

Druga sprawa to bilety, których cena w lipcu poszła ostro w górę. Mam w związku z tym pytanie, czy potrzebuję kupować bilet w obie strony?

Nie sądzę aby bilet w obie strony był wymagany, czas pobytu na wizie H2B można przedłużyć, więc taki wymóg byłby problematyczny.

Z ciekawości zapytam - do jakiego stanu się wybierasz?

Korzystając z okazji - jak myślicie drodzy forumowicze, czy temat wiz H2B ruszy do przodu? Do tej pory tylko Foster oferował pracę na tej wizie w roku 2012 i obecnym. Czy poprawa na amerykańskim rynku pracy jest widoczna?

• 1 miesiąc później...
Napisano

No więc pracuję sobie w Stanach, jest całkiem spoko :) Teraz poszukuję innej pracy, bo obecna praca kończy mi się w połowie października. Czy wiecie gdzie najlepiej szukać pracy? Branża której się podejmę to sprawa otwarta, mogę nawet przykładowo zbierać winogrona w Californi ;) I czy jest duża szansa, że pracodawca przedłuży mi H2B? Po prostu chciałbym dłużej tu zostać legalnie pracując. Czy możecie mi dać jakieś rady?

Napisano

No więc pracuję sobie w Stanach, jest całkiem spoko :) Teraz poszukuję innej pracy, bo obecna praca kończy mi się w połowie października. Czy wiecie gdzie najlepiej szukać pracy? Branża której się podejmę to sprawa otwarta, mogę nawet przykładowo zbierać winogrona w Californi ;) I czy jest duża szansa, że pracodawca przedłuży mi H2B? Po prostu chciałbym dłużej tu zostać legalnie pracując. Czy możecie mi dać jakieś rady?

Witam :)

A co robiłeś dotychczas i jak udało Ci się ta wize uzyskać i jakie to były sprzyjające warunki :)

Życzę wszystkiego dobrego :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znajomości, kontakty, ludzie - to podstawa - wizę dostałem, bo wcześniej pracowałem w tej samej firmie na wizie studenckiej J-1, więc chyba mają zaufanie do mnie i tym razem dali mi H2B. A co do sprzyjających warunków, to po prostu udało mi się wszystko załatwić w miarę szybko i mieć wystarczającą ilość kasy na bilet, wizę itp.
Pozdrawiam!

Napisano

Mam gorącą prośbę o odpowiedź na pytanie - ponieważ wiza H2B kończy mi się 15.10, ale planuję zostać dłużej, może 2 tyg. może miesiąc - chcę odwiedzić kilku znajomych, mam u nich zapewnione mieszkanie, więc co mogę najlepiej zrobić w tej sytuacji? Zmienić status wizy na turystyczną? Czy wiecie ile czasu i pieniędzy zajmuje uzyskanie jej?

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam w nowym roku :) wróciłem do Polski i jestem bardzo zadowolony z pracy w USA :) chciałem zostać tam dłużej, ale nie jest to takie łatwe, a na nielegalu nie chciałem zostawać. Tak więc wróciłem do Polski no i teraz myślę o zwrocie podatku. Stąd moje pytanie: Czy przysługuje mi zwrot podatku z pracy na wizie h2b? I czy ten proces zwrotu podatku z pracy na wizie H2B jest taki sam jak na J-1? Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...