Skocz do zawartości

Slub Z Polka Z Podwójnym Obywatelstwem

Rolnik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Rolnik ale nie myl prosze GC z wiza na pobyt staly

GC dostajesz po wlocie na teren USA a tutaj mozesz czekac i 3 tyg jak i dluzej na sam plastik ;)

a jak beda zle wypelnione formularze to poczekasz dluzej na wize na pobyt staly,pamietaj o tym.

Napisano

Wiem wiem - chodzi mi o to ile aktualnie zajmują te wszystkie formalności, bo z tego co czytam to niektórzy piszą, że nawet rok. a my razem z żona chcemy jak najszybciej zostawić PL i zacząć żyć w US.

Napisano

a jak chory czlonek rodziny?zostawi ta osobe czy tez bedzie tutaj a Ty tam?bo ze szybko chcesz to ok ale ..

a wiesz ze majac Gc w reku i jak wiecej czasu bedziesz w Polsce to mozesz ta GC stracic..?

Napisano

Sly6 rozumiem, że taka sytuacja losowa może mieć miejsce też o tym myślałem...

Zastanawiam się jeszcze czy w takim przypadku jeśli moja żona wróciłaby do kraju a ja byłbym w US możliwie jak najwięcej w roku -> czy byłby problem jeśli chodzi o II rozmowę dot. GC -tę na następne 10 lat? Czy ta druga rozmowa jeśli moja żona przylatywałaby do mnie do US kilka razy w roku byłaby raczej formalnością?

Pytam, ponieważ tak jak pisałem wcześniej chciałbym być przygotowany naprawdę na wszystko.

Oczywiście oby nigdy sięnam to nie przytrafiło. tfu tfu..

Napisano

Zdecydowanie nie bylaby formalnoscia. Zielona karta jest dla unifikacji rodzin, a nie zebys skorzystal sobie otrzymujac zielona karte bo znalazles chetna kandydatke w Polsce. W jaki sposob wyprodukowalbys dokumentacje do otrzymania 10-letniej GC ?

Napisano

Rolnik zadajesz pytania a moze sam znajdz odpowiedz na forum,w tematach o przedluzenie tej karty

zobaczysz ze sa takie sprawy ze bez duzej dokumentacji mozesz tego przedluzenia nie dostac .

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zapomniałem spytać o jeszcze jedno - czy jeśli potrzebowałbym "domicile" od kogoś dodatkowego niż moja żona to wiąże się to dla osoby "poręczającej" z jakimiś kosztami lub ryzykiem czy jest to zwyczajnie wyłącznie "formalność"??

Napisano

Nie możesz potrzebować domicile od kogoś innego niż żona - spróbuj zrozumieć co domicile oznacza - domicile odnosi się tylko to osoby sponsorującej. Ewentualny co-sponsor może być skądkolwiek, byleby był obywatelem / rezydentem i miał odpowiednie dochody i rozliczał się z podatków w US.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...