paula502 Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Cześć, otóż nurtuje mnie jedna sprawa - sprawa wizy i szanse na jej otrzymanie.Mój chłopak (obywatel USA) właśnie odwiedził mnie w PL. Za jakieś 3-4 miesiące ja chciałabym jechać tam i poznac jego rodzinę. Mam zamiar ubiegać się o wizę turystyczną. Chciałabym jechać na okres 2 miesięcy, żeby wszystko zobaczyć i spędzić trochę czasu z ludźmi.Jakie waszym zdaniem mam szanse, żeby wizę otrzymać? Dodam, że w tym roku zaczynam studia. O wizę chciałabym się zacząć ubiegać juz pod koniec tego miesiąca, przed rozpoczęciem roku akademickiego. Czy odwiedziny mojego chłopaka i jego rodziny kwalifikują sie do wizy turystycznej? Proszę o odpowiedź
Wolf Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 Jak najbardziej. Tyle, że musisz udowodnić silne więzy z Polską, żeby w ogóle dostać promesę (czyli ta wklejka w paszporcie) i wizę (pieczątka na lotnisku). Przy czym pamiętaj - promesę możesz dostać i na 10 lat, ale właściwą wize wbijają Ci dopiero na lotnisku i tam decydują nad długością Twojego pobytu - choć bardzo często wbijają od razu 6 miesiecy.
sly6 Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2013 juz zadalas podobne pytanie i nic sie nie zmienilo ale aby cos dodac,masz do przeszkoczenia 2 sprawy ,jedno ze lecisz do chlopaka -narzeczonego i zaczynasz studia Dlaczego o tym pisze,pare % osob mowi ze sie uczy,leca do chlopaka i nie wracaja.
mi0706 Napisano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2013 Generalnie masz szanse takie jak każdy. Jeżeli udowodnisz, że wiza turystyczna, o którą będziesz się ubiegać naprawdę będzie służyła do celów turystycznych, to nie ma problemu żebyś ją otrzymała. Wszystko zależy od tego co będziesz mówić i jak się zachowywać na rozmowie! Jego wizyta w Polsce napewno uwiarygodni całą historię.
paula502 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2013 Powinnam mieć jakieś zdjęcie wywołane czy coś? I jakis papierek ze szkoły dla pewności ?
sly6 Napisano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2013 ale zdjecia czyje,jakie?nie sa potrzebne to nie wiza na pobyt staly czy tez wiza narzeczenska A papier ze szkoly?,ma to byc widac po Twoich odpowiedziach,zachowaniu ze wrocisz,ze bedziesz sie uczyc. I jak napisalem masz te 2 sprawy do tzw przeskoczenia,,wiele bylo postow na tym forum ze majac chlopaka,narzeczonego nie ma sie latwo z wiza.
paula502 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 Cześć Dzisiaj albo jutro planuje wypełnic wszystkie 'papiery' dotyczące wizy. Jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Macie jakieś wskazówki ? A i jeszcze jedno, jak długo czeka się na rozmowę? (termin)
sly6 Napisano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 jest temat na forum jak wypelnic ds 160,nawet jest przyczepiony wiec latwo go znajdziesz
mat.kaw Napisano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 Cześć Dzisiaj albo jutro planuje wypełnic wszystkie 'papiery' dotyczące wizy. Jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Macie jakieś wskazówki ? A i jeszcze jedno, jak długo czeka się na rozmowę? (termin) Jeśli chodzi o KRK jest możliwość ze do tyg czasu już mozesz sie umowic na rozmowe. Pozdr
ilya_ Napisano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 Paula zanim zaczniesz wypelniac sama przeczytaj: http://forum.usa.info.pl/topic/21902-ds-160-krok-po-kroku/ http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/jak-ubiega-si-o-wiz.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.