Skocz do zawartości

Spotkanie Z Chłopakiem - Wiza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, otóż nurtuje mnie jedna sprawa - sprawa wizy i szanse na jej otrzymanie.
Mój chłopak (obywatel USA) właśnie odwiedził mnie w PL. Za jakieś 3-4 miesiące ja chciałabym jechać tam i poznac jego rodzinę. Mam zamiar ubiegać się o wizę turystyczną. Chciałabym jechać na okres 2 miesięcy, żeby wszystko zobaczyć i spędzić trochę czasu z ludźmi.
Jakie waszym zdaniem mam szanse, żeby wizę otrzymać? Dodam, że w tym roku zaczynam studia. O wizę chciałabym się zacząć ubiegać juz pod koniec tego miesiąca, przed rozpoczęciem roku akademickiego. Czy odwiedziny mojego chłopaka i jego rodziny kwalifikują sie do wizy turystycznej? Proszę o odpowiedź

Napisano

Jak najbardziej. Tyle, że musisz udowodnić silne więzy z Polską, żeby w ogóle dostać promesę (czyli ta wklejka w paszporcie) i wizę (pieczątka na lotnisku).

Przy czym pamiętaj - promesę możesz dostać i na 10 lat, ale właściwą wize wbijają Ci dopiero na lotnisku i tam decydują nad długością Twojego pobytu - choć bardzo często wbijają od razu 6 miesiecy. :)

Napisano

juz zadalas podobne pytanie i nic sie nie zmienilo

ale aby cos dodac,masz do przeszkoczenia 2 sprawy ,jedno ze lecisz do chlopaka -narzeczonego i zaczynasz studia

Dlaczego o tym pisze,pare % osob mowi ze sie uczy,leca do chlopaka i nie wracaja.

Napisano

Generalnie masz szanse takie jak każdy. Jeżeli udowodnisz, że wiza turystyczna, o którą będziesz się ubiegać naprawdę będzie służyła do celów turystycznych, to nie ma problemu żebyś ją otrzymała. Wszystko zależy od tego co będziesz mówić i jak się zachowywać na rozmowie!

Jego wizyta w Polsce napewno uwiarygodni całą historię.

Napisano

ale zdjecia czyje,jakie?nie sa potrzebne

to nie wiza na pobyt staly czy tez wiza narzeczenska

A papier ze szkoly?,ma to byc widac po Twoich odpowiedziach,zachowaniu ze wrocisz,ze bedziesz sie uczyc.

I jak napisalem masz te 2 sprawy do tzw przeskoczenia,,wiele bylo postow na tym forum ze majac chlopaka,narzeczonego nie ma sie latwo z wiza.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć :D
Dzisiaj albo jutro planuje wypełnic wszystkie 'papiery' dotyczące wizy. Jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Macie jakieś wskazówki ? :D
A i jeszcze jedno, jak długo czeka się na rozmowę? (termin)

Napisano

Cześć :D

Dzisiaj albo jutro planuje wypełnic wszystkie 'papiery' dotyczące wizy. Jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Macie jakieś wskazówki ? :D

A i jeszcze jedno, jak długo czeka się na rozmowę? (termin)

Jeśli chodzi o KRK jest możliwość ze do tyg czasu już mozesz sie umowic na rozmowe. Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...