Skocz do zawartości

Praktyka/staż W Usa Bazując Na Wizie Turystycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Podobnych tematow o prace jest wiele, ja mam jednak troche inne pytanie.

Na początek sie przedstawię. Nazywam się Maciek, mam 25 lat. Jestem absolwenetem Politechniki Wrocławskiej. Mam juz jakieś doświadczenie w swojej branży. Jezyk angielski znam w stopniu bardzo dobrym. W USA byłem juz na wizie J1 na programie Work and Travel, mam wyrobiony numer SSN.

Moje sprawa jest nastepująca. Bedac w Stanach poznałem kilku ludzi z którymi mam kontakt do dziś, oferują mi oni nocleg oraz ogolna pomoc, jezeli bym postawił tam nogę raz jeszcze. Wiza J-1 oczywiscie sie juz skonczyła, niebawem bede aplikował o wize turystyczną. Mam plan poleciec do Stanow i zatrzymać sie w NY u mojego znajomego na dluzszy czas i na włąsną rękę poszukać stażu praktyki w firmach z mojej dziedziny pracy.

Moje pytanie brzmi czy jest taka możliwość, ze człowiek na wizie turystycznej, będąc juz na terytorium Stanow Zjednoczonych dostanie wize pracowniczą. Ostatnio dużo mówi się o otwarciu wiz dla sektora technicznego. Nie znam jednak szczegolow dlatego pytam, czy ewentualna zgoda pracodawcy równa się temu ze dostanę wizę, która pomoże mi zostać tam na dłużej i legalnie pracować ?

Bardzo dziękuję za każdą pomoc i prosze o wyrozumiałość, jezeli palnąłem jakas głupote.

Pozdrawiam

Maciek

Napisano

jakby zgoda pracodawcy tak pomagala to bylo by cos

Wizy,zmiany statusu wydaje urzad imigracyjny :) ale bez pracodawcy i prawnika nic nie wyjdzie ze stazu,praktyk

Tak wiec majac pracodawce ktory zna przepisy-zna prawnika a Ty moze taka osobe znasz-dobra :) to wtedy cos z tego moze i wyjdzie

ale pamietaj aby na granicy mowic ze lecisz jako turysta

Aby bylo legalnie wszystko to musisz miec pozwolenie na prace i wtedy majac ten numer jest ok :) pracujac na sam numer pracujesz nielegalnie.ale chyba to wiesz-znasz zasady tego.

ps sa limity na wizy pracownicze ale chyba wiesz o tym ze tych wiz nie ktorych w tym roku juz nie ma ;)

Napisano

1. Sam zamiar szukania stażu w czasie wizyty turystycznej jest złamaniem zasad wizowych. Dlatego lepiej o tym nie wspominaj w czasie rozmowy o wizę turystyczną, bo jej nie dostaniesz.

2. Zmiana statusu z turystycznego na pracowniczy chyba teoretycznie byłaby możliwa, ale pamiętaj że jest limit na ilość wiz pracowniczych który z otwarciem nowej puli wiz co roku szybko się kończy. Nie pamiętam w jakim miesiącu nowa pula jest otwierana ale nawet jak pracodawca się zgodzi na twoje zatrudnienie to zdaje się, że z samym złożeniem aplikacji trzeba będzie do tego momentu czekać i ten proces będzie długo trwał. Czyli jak już znajdziesz osobiście pracę to lepiej będzie chyba żeby pracodawca rozpoczął procedury związane z wizą pracowniczą a Ty sobie wróć do Polski i poczekaj aż sprawa się zakończy. To będzie dużo prostsze, bo w Polsce pójdziesz do ambasady po wizę pracowniczą i już z nią pojedziesz do pracy - będziesz miał naklejkę w paszporcie a nie tylko zmianę statusu co umożliwi podróżowanie poza USA i ułatwi dużo spraw.

3. Zgoda pracodawcy nie równa się otrzymaniu wizy. O otrzymaniu wizy decyduje urzędnik imigracyjny, a poza tym od zgody pracodawcy do momentu załatwienia wszystkich papierów potrzebnych do aplikacji o wizę też jest długa droga - dłuższa niż samo wystawienie DS-2019 jak w przypadku wizy J-1.

Napisano

Dziękuje Wam za odpowiedzi. Teraz zastanawiam się, jakie byłoby najlepsze wyjście. W USA chciałbym być w przyszłe wakacje, tak czy siak, czy to ponownie Work and Travel czy po prostu samo zwiedzanie. Czy szukanie praktyki/stażu przez internet, będąc w Polsce ma jakiś sens ? Ogolnie szukanie tego typu rzeczy ? Ma ktoś z tym doświadczenie. Przeczytałem wyżej w jednym z postów, że jest limit na wizy pracownicze. Odniosę się jeszcze raz do tego ze, w Washington Post czytałem o otwarciu wiz dla sektora technicznego, ma być zwiekszona ilosc zielonych kart oraz większa ilość wiz pracownicznych dla ludzi po studiach technicznych. Nie znam jednak szczegolow i nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Pozdrawiam

Napisano

a teraz zobacz co pisze na stronie urzedu imigracji,,to sa ustawy ktore maja wejsc w zycie ;)

maja np zamknac loterie wizowa a dac wizy dla takich osob a jak widac loteria dv 2015 bedzie :)

poczytasz o tym tez na forum ,o tych zmianach,co ma byc ale kiedy to kto wie

a znasz jak sie to odbywa/>ze Senat,Kongres a potem Prezydent

i np Kongres moze cos zmienic lub tez wstrzymac,zatrzymac

Napisano

Dziękuje Wam za odpowiedzi. Teraz zastanawiam się, jakie byłoby najlepsze wyjście. W USA chciałbym być w przyszłe wakacje, tak czy siak, czy to ponownie Work and Travel czy po prostu samo zwiedzanie. Czy szukanie praktyki/stażu przez internet, będąc w Polsce ma jakiś sens ? Ogolnie szukanie tego typu rzeczy ? Ma ktoś z tym doświadczenie. Przeczytałem wyżej w jednym z postów, że jest limit na wizy pracownicze. Odniosę się jeszcze raz do tego ze, w Washington Post czytałem o otwarciu wiz dla sektora technicznego, ma być zwiekszona ilosc zielonych kart oraz większa ilość wiz pracownicznych dla ludzi po studiach technicznych. Nie znam jednak szczegolow i nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Pozdrawiam

W praktyce to w ogole nie wyglada. To sa tylko dosc dalekie plany ktore poki co maja niewielkie szanse na realizacje. Wizy pracownicze skonczyly sie w 3 dni od momentu jak zaczal sie proces ich aplikacji i przyjeli wiecej zgloszen niz bylo wiz wiec skonczylo sie loteria. Proces aplikacji na nastepny rok fiskalny zacznie sie 1 kwietnia 2014 a wizy beda wydawane od pazdziernika 2014. Szanse w skrocie masz bliskie zeru.

Napisano

W USA chciałbym być w przyszłe wakacje, tak czy siak, czy to ponownie Work and Travel czy po prostu samo zwiedzanie. Czy szukanie praktyki/stażu przez internet, będąc w Polsce ma jakiś sens ? Ogolnie szukanie tego typu rzeczy ?

A dlaczego w takim razie nie jechać na Internship z J-1 i pracować w zawodzie, w bardziej sensownej pracy niż na W&T? Na internship możesz jechać na cały rok i jest to dobra droga do późniejszego starania się o wizę pracowniczą o ile spodobasz się temu pracodawcy. Oczywiście, że szukanie takich stażów przez internet ma sens.

Napisano

Tak, ale zeby wyrobić J1 trzeba mieć wczesniej znalezionego pracodawcę i zdaje sie cały czas aktualny status studenta ? Czy sie mylę ? W takim razie zaczynam poszukiwania :)

Napisano

Napisałeś:

"W USA chciałbym być w przyszłe wakacje, tak czy siak, czy to ponownie Work and Travel czy po prostu samo zwiedzanie."

Skoro rozważasz wyjazd na Eork&Travel to chyba znaczy że spełniasz warunku na J-1. Pracodawcę trzeba mieć znalezionego - przed chwilą zadałeś pytanie czy jest sens szukać pracodawcy z Polski i odpisałem, że tak.

Napisano

W sprawie work and travel to jechac po obronie, romozwe o j-1 musisz odbyc przed obrona.

Pracodawcy nie musisz miec. W przypadku 3,4 miesiecznego programu mozesz wybrac opcje independent- niezalezny....szukasz na miejscu pracy.. [ ostatnio slyszalem, ze bardzo trudno jest znalezc pracodawce za normalna - rozsądną stawke ]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...