Skocz do zawartości

Wyjazd Do Ny Na Tydzień

acad

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Z ciekawości sprawdziłem citypass i te regularne ceny coś mi się nie zgadzają. Za ESB płaciłem ostatnio gdzieś $27. Oni podają $47... z audio przewodnikiem. Circle line cruise jest $37 (nie pamiętam z zeszłego roku ile było), ale można hop on and off zółte statki za cały dzień mieć za chyba 28. Museum of Art jest chyba co łaska. Jak ktoś był na ESB to czy warto znów wjeżdżać na Top of the Rock? Taki komentarz z mojej strony tylko...

Napisano

Na ESB byłam w nocy, natomiast Top of the Rock w dzień. Wydaje mi się że warto. Z Top of The Rock piękny widok na Central Park i właśnie na ESB. Natomiast ESB nocą było chyba dobrym wyjściem.

Napisano

Teraz pytanie co warto zobaczyc w Nowym Jorku ? Na zwiedzanie mamy 4 dni ( ostatni dzien zostawiamy sobie na sklepy, zakupy itp).

Muzea nas specjalnie nie kreca, no chyba, ze to Historii Naturalnej. Na pewno bysmy chcieli przeplynac kolo Statui Wolnosci, wjazd ESB, Central Park, Ground Zero, Wall Street, Rockefeller Center (choinka, lodowisko), Times Square, Flatiron Building, Most Brooklinski.

Jeśli interesuje Cię lotnictwo, to warto odwiedzić Intrepid (Concord, blackbird, prom kosmiczny) U mnie jest na liście #1. Nigdy jeszcze się nie wybrałem, ale dla mnie jest zdecydowanie główną atrakcją.

Napisano

Na ESB byłam w nocy, natomiast Top of the Rock w dzień. Wydaje mi się że warto. Z Top of The Rock piękny widok na Central Park i właśnie na ESB. Natomiast ESB nocą było chyba dobrym wyjściem.

U mnie wyglądało to dokładnie tak samo :) Chociaż planowalyśmy ESB w dzień i do budynku weszłyśmy, jak było jeszcze widno, ale na górze znalazłyśmy się, jak już było ciemno ;)

Ja korzystałam z http://www.newyorkpass.com/En/

Miałam kupiony 3-dniowy za $125.

W tej cenie zaliczyłam:

1. rejs statkiem na Statuę Wolności i Elis Island

2. muzeum Madame Tussaud

3. rejs statkiem "dookoła" Manhattanu ("dookoła" w cudzysłowiu, bo Circle Line dookoła nie płynie ;) )

4. Madison Square Garden - All Access Tour

5. wizytę w studiu telewizyjnym NBC

5. taras widokowy Top Of The Rock

6. taras widokowy na Empire State Building

7. Radio City Music Hall - Stage Door Tour

Uważam, że się opłacało.

Ale oczywiście zależy, co się lubi :)

A co do Interpid, które sugeruje KaeR, to - jeśli dobrze pamiętam - te samoloty mieszczą się tuż koło przystani, z której odpływa Circle Line.

Napisano

Jeśli interesuje Cię lotnictwo, to warto odwiedzić Intrepid (Concord, blackbird, prom kosmiczny) U mnie jest na liście #1. Nigdy jeszcze się nie wybrałem, ale dla mnie jest zdecydowanie główną atrakcją.

Idealnie! Też chcę to zobaczyć. Interesuję się lotnictwem, aktualnie robię licencję SPL, a później coś większego. Czy są jeszcze jakieś ciekawe miejsca w NYC z lotnictwem związane ? Chciałam się też przejechać do FAA offices z ciekawości, na pewno mają jakąś ciekawą literaturę.

Napisano

FAA jest w DC o ile dobrze pamiętam + dwa muzea: jedno Smithsonian na Mall a drugie The Udvar-Hazy Center w Chantilly w północnej VA. Podobny zestaw jak na Intrepid w tym drugim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...