golec2604 Napisano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Powiedzmy że dzis opłace, a kurs jest ważny do 20 wrzesnia, nie ma mozliwości ze do tego czasu dam rade odbyć rozmowe w konsulacie.. Pytanie 1 (post z 14 września z godz. 19.52) = Pytanie 2 (post z 14 września z godziny 12.50) - dotyczyło karalności, a nie dokumentów.
paula502 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 jest tutaj taki wątek 'ds-160 krok po kroku', jak sama nazwa wskazuje KROK PO KROKU, jest tam kazde pytanie z wniosku przetlumaczone i wyjasnione,. Może warto przeczytać caly wątek?
golec2604 Napisano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Czytałem tam pisze jak go wypełnic, a to juz wiem. Prosił bym o konkretna odpowiedź.
sly6 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 ale dasz rade umowic sie na rozmowe ktora bedzie za 2-3 dni
golec2604 Napisano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2013 1.Ja słyszałem że trzeba czekać na rozmowe 2 tygodnie. 2. Poczytałem tez strone ambasady ( www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visafeeinfo.asp dział ograniczenia) i pisze ze: Po wniesieniu opłaty zostanie wydane potwierdzenie zapłaty. Potwierdzenie to zachowuje ważność przez okres jednego roku od daty płatności i umożliwia umówienie się na rozmowę w ambasadzie lub konsulacie Stanów Zjednoczonych. "Powiedzmy dzis płace a moge iść na rozmowe za pół roku, nawet jak sie zmieni kurs dolara (np. na większy) to mnie to nie interesuje i nie musze dopłacać" - dobrze to rozumie?? 3. Powiedzmy że wniosek złozony, kasa wpłacona, i teraz dzwonie do nich i umawiam sie na rozmowe czy cos jeszcze?? (Słyszałem też o zakładaniu profilu na stronie ambasady ale nie wiem do czego jest mi potrzebny ten profil i czy jest on obowiązkowy?? )
uga Napisano 17 Września 2013 Zgłoś Napisano 17 Września 2013 Nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd, bo ja wszystkie wizy, jakie miałam do tej pory (turystyczna i J2) dostałam kilka lat temu. A sytuacja ze zmianą kursu dolara między dniem opłacenia wniosku a dniem wizyty w konsulacie wyglądała następująco: pracownik ambasady, który wychodzi, sprawdza wnioski, rozdaje numerki, powiedział, że zmienił się kurs i wszyscy , którzy zapłacili (tyle i tyle), muszą dopłacić (tyle i tyle). No i jakieś 30 osób biegło na najbliższą pocztę, żeby dopłacić.Ale to było kilka lat temu, teraz chyba trzeba ten druk opłaty ściągnąc i wydrukować, tak? Raz mi się taka sytuacja z dopłacaniem przydarzyła.
paula502 Napisano 17 Września 2013 Zgłoś Napisano 17 Września 2013 Jeżeli płacisz przez poczte, to musisz poczekać może 1 dzień aż dostaniesz potwierdzenie, wtedy dopiero możesz się umawiać na rozmowe. Możesz zapłacić online, jest szybciej i prosciej i mozesz od razu się umawiać. A co do profilu to trzeba taki stworzyć. Jak już to zrobisz to mozesz się (za posrednictwem tej strony) umowić online. Jak to zrobisz to wystarczy poczekać na potwierdzenie na email, ktore z reszta przychodzi automatycznie i natychmiast. Potem tylko juz wydrukować i zabrać na spotkanie (mi tak kazano) A co do terminu rozmowy, to ja czekałam 2 dni
golec2604 Napisano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2013 Nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd, bo ja wszystkie wizy, jakie miałam do tej pory (turystyczna i J2) dostałam kilka lat temu. A sytuacja ze zmianą kursu dolara między dniem opłacenia wniosku a dniem wizyty w konsulacie wyglądała następująco: pracownik ambasady, który wychodzi, sprawdza wnioski, rozdaje numerki, powiedział, że zmienił się kurs i wszyscy , którzy zapłacili (tyle i tyle), muszą dopłacić (tyle i tyle). No i jakieś 30 osób biegło na najbliższą pocztę, żeby dopłacić.Ale to było kilka lat temu, teraz chyba trzeba ten druk opłaty ściągnąc i wydrukować, tak? Raz mi się taka sytuacja z dopłacaniem przydarzyła. No tak druk sie sciaga z neta drukuje i sie płaci, tam jest wszystko od razu wypełnione na dana kwote. Do 20 września jest ważny druk po kursie 3.30 zł = 1$ , po 20 wrzesnia sie pewnie kurs zmieni, powiedzmy ze zapłace w przed 20 wrzesnia a na rozmowe pujde w nastepnym tygodniu i jak wtedy kurs bedzie wiekszy to dalej nie wiem czy trzeba dopłacić czy nie? _____________________________________________________________________________________________________________________ Dziwnie piszecie, ide na poczte płace i co dopiero na drugi dzien poczta mi wystawi potwierdzenie?? z tego co ja wiem to poczta daje od razu potwierdzenie a umówic sie moge dopiero na drugi dzień po zapłaceniu. Czy jest konieczne zakładanie profilu??? Telefonicznie jak sie umówie to chyba profil nie jest mi potrzebny?
paula502 Napisano 17 Września 2013 Zgłoś Napisano 17 Września 2013 no tak, jak płacisz przez poczte to mozesz dopiero na drugi dzien sie umawiać, a jak przez neta to mozesz od razu.Profil trzeba stworzyć, jak zadzwonisz to ci dokladnie powiedzą co i jak
golec2604 Napisano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Września 2013 Czy składanie wniosku DS160 i opłaty online moge dokonac w każdej chwili (mam na myśli 24 godz. 7 dni w tygodniu) Czy trzeba to robic w wyzaczonej porze godzinowej.?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.