Skocz do zawartości

Pobyt W Polsce Ponad Rok Na Gc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy jest szansa na wjazd do USA na GC jeżeli byłem poza granicami ponad rok. Czy przy wyjeźdze z Usa są notowani rezydenci z datą wyjazdu czy nie. Wiem, że mozna się starać o powracającego rezydenta ale chodzi mi o szybki wjazd na GC która posiadam. Mam ja ponad 10 lat a mieszkałem trochę w Polsce trochę w Usa. Tak mi wyszło, że ostatnio byłem w Polsce ponad 2 lata. Czy jest szansa na wjazd??

Pozdrawiam.

Napisano

Ale to byłeś ponad dwa lata, czy ponad rok?

Bo w pierwszym zdaniu napisałeś "ponad rok", a w ostatnim "ponad dwa lata".

W systemie odnotowywane są wyjazdy wszystkich, bez względu na status w USA.

Napisano

Jest system ktory notuje wyjazdy absolutnie kazdego.

No nie wiem, wielokrotne przekraczałem granice z Meksykiem i nikt mnie nie kontrolował jak wyjeżdżałem..... a jak wjeżdżałem to takie "mignięcie" GC.... ale może coś się zmieniło?????

Napisano

No nie wiem, wielokrotne przekraczałem granice z Meksykiem i nikt mnie nie kontrolował jak wyjeżdżałem..... a jak wjeżdżałem to takie "mignięcie" GC.... ale może coś się zmieniło?????

A kiedy ostatnio jechaleś z Meksyku do USA?

A orientuje sie ktoś jak wyglada sytuacja, w przypadku wykrycia przez urzędnika że pobyt poza usa był zbyt długi?? Jest od razu cofka do polski czy jak??

Napisano

A orientuje sie ktoś jak wyglada sytuacja, w przypadku wykrycia przez urzędnika że pobyt poza usa był zbyt długi?? Jest od razu cofka do polski czy jak??

Mojej znajomem ciotka przyleciala z GC po poltora roku i urzednik wzial nozyczki przecial karte i pokierowal na powrotny samolot do Polski.

Napisano

Każdy wjazd i wyjazd z USA jest odnotowany .Jeżeli pobyt poza USA był dłuższy niż 1 rok to Twoja zielona karta powinna zostać unieważniona .

Możesz oczywiście przylecieć na lotnisko w USA .Urzędnik imigracyjny zada Ci standardowe pytanie które zadaje każdemu znając na nie odpowiedź :)

Spyta: " jak długo był Pan w Polsce ? " . I tutaj masz dwa wyjścia albo skłamać i wówczas zostaniesz zawrócony do Polski albo powiedzieć prawdę i wówczas również zostaniesz zawrócony do Polski .Niestety taka jest prawda. Na temat przywilejów i obowiązków posiadaczy zielonej karty znajdziesz pełno informacji .

Jedna z nich http://zielona-karta.w.interia.pl/karta-info.htm

Napisano

darek nie radze tez oklamywac urzednika na lotnisku

a Ty wyleciales z USA samolotem?

I zawsze patrz na swoja sprawe a nie ze komus cos sie udalo ,ze jechal przez Meksyk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...