darek441 Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy jest szansa na wjazd do USA na GC jeżeli byłem poza granicami ponad rok. Czy przy wyjeźdze z Usa są notowani rezydenci z datą wyjazdu czy nie. Wiem, że mozna się starać o powracającego rezydenta ale chodzi mi o szybki wjazd na GC która posiadam. Mam ja ponad 10 lat a mieszkałem trochę w Polsce trochę w Usa. Tak mi wyszło, że ostatnio byłem w Polsce ponad 2 lata. Czy jest szansa na wjazd?? Pozdrawiam.
Joanna30 Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Ale to byłeś ponad dwa lata, czy ponad rok? Bo w pierwszym zdaniu napisałeś "ponad rok", a w ostatnim "ponad dwa lata". W systemie odnotowywane są wyjazdy wszystkich, bez względu na status w USA.
darek441 Napisano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Bylem ponad dwa lata a napisaalem że ponad rok bo do roku mozna byc poza zgodnie z przepisami. Czy faktycznie jest system co notuje wyjazdy rezydentów???
kzielu Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Jest system ktory notuje wyjazdy absolutnie kazdego.
mpbc Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Jest system ktory notuje wyjazdy absolutnie kazdego. No nie wiem, wielokrotne przekraczałem granice z Meksykiem i nikt mnie nie kontrolował jak wyjeżdżałem..... a jak wjeżdżałem to takie "mignięcie" GC.... ale może coś się zmieniło?????
darek441 Napisano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Napisano 10 Września 2013 No nie wiem, wielokrotne przekraczałem granice z Meksykiem i nikt mnie nie kontrolował jak wyjeżdżałem..... a jak wjeżdżałem to takie "mignięcie" GC.... ale może coś się zmieniło????? A kiedy ostatnio jechaleś z Meksyku do USA? A orientuje sie ktoś jak wyglada sytuacja, w przypadku wykrycia przez urzędnika że pobyt poza usa był zbyt długi?? Jest od razu cofka do polski czy jak??
Joyanna Napisano 10 Września 2013 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 A orientuje sie ktoś jak wyglada sytuacja, w przypadku wykrycia przez urzędnika że pobyt poza usa był zbyt długi?? Jest od razu cofka do polski czy jak?? Mojej znajomem ciotka przyleciala z GC po poltora roku i urzednik wzial nozyczki przecial karte i pokierowal na powrotny samolot do Polski.
dareknow0 Napisano 11 Września 2013 Zgłoś Napisano 11 Września 2013 Każdy wjazd i wyjazd z USA jest odnotowany .Jeżeli pobyt poza USA był dłuższy niż 1 rok to Twoja zielona karta powinna zostać unieważniona . Możesz oczywiście przylecieć na lotnisko w USA .Urzędnik imigracyjny zada Ci standardowe pytanie które zadaje każdemu znając na nie odpowiedź Spyta: " jak długo był Pan w Polsce ? " . I tutaj masz dwa wyjścia albo skłamać i wówczas zostaniesz zawrócony do Polski albo powiedzieć prawdę i wówczas również zostaniesz zawrócony do Polski .Niestety taka jest prawda. Na temat przywilejów i obowiązków posiadaczy zielonej karty znajdziesz pełno informacji . Jedna z nich http://zielona-karta.w.interia.pl/karta-info.htm
sly6 Napisano 11 Września 2013 Zgłoś Napisano 11 Września 2013 darek nie radze tez oklamywac urzednika na lotnisku a Ty wyleciales z USA samolotem? I zawsze patrz na swoja sprawe a nie ze komus cos sie udalo ,ze jechal przez Meksyk.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.