Skocz do zawartości

Nowe Zasady International Experience Canada 2014

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No dobrze, ale ja doczytałam i okazuje się, że po tych rozmowach dostaje się tylko zaproszenie do składania podań na program Provincial Nominees. Po rozmowach nie dostajesz od razu prawa stałego pobytu w Manitobie. Natomiast warunki na Provincial Nominees są dość ostre. Trzeba udowodnić zatrudnialność, tzn. że jesteś w stanie znaleźć pracę w swoim zawodzie, zrobić kursy doszkalające, licencje itp. W jaki sposób to udowodnić? Trzeba udowodnić adaptowalność, co w Kanadzie oznacza posiadanie rodziny. To, czy twoje podanie na Provincial Nominees zostanie rozpatrzone pozytywnie, to nic pewnego.

Bezposrednie info od osoby ktora z ramienia MPNP pomaga w organizacji programu MPNP Eastern Europe Recruitment (Manitoba). Tu jest link z niezbednymi informacjami.

http://emigracjadokanady.ca/manitoba-mb/1724-manitoba-strategic-initiative

Jesli jestescie zainteresowani, to wysylajcie maila do MPNP jak najszybciej. Rozmowy w Warszawie pod koniec Maja!

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

"After an interview you may be formally invited to apply to immigrate through the MPNP with the connection category Manitoba Invitation" Jak wejdziecie w link Manitoba Invitation, to znajdziecie listę wymagań.

Jak dla mnie to trochę za mało pewności, żeby wydać 660 zł na egzamin IELTS, który na razie nie jest mi do niczego innego potrzebny. Bo może się okazać, że po tych rozmowach nie dostanę nawet tego zaproszenia.

Dlaczego nie mogę wklejać linków i innej treści z internetu do wpisów na tym forum?

Napisano

Wlasnie tak Misia. IELTS swoja droga maja monopol na proof of language skills, poniewaz wiekszosc organizacji akceptuje tylko IELTS a nie np Firsta, ktory jest wazny caly czas a IELTS wygasa po uplywie 3 lat, wiec trzeba placic i placic.

Napisano

No właśnie o to też mi chodzi. IELTS to jest drogi egzamin i jest ważny tylko 3 lata, co moim zdaniem jest śmieszne. Jeśli teraz podejdę do egzaminu i nie zakwalifikuję się na tej rozmowie, żeby aplikować na Provincial Nominees, to tak naprawdę stracę sporo pieniędzy. Egzamin nie jest mi w tej chwili do niczego innego potrzebny, jak tylko na potrzeby rozmowy kwalifikacyjnej. Po upływie 3 lat i tak będę musiała zdać egzamin jeszcze raz. To jest moim zdaniem sposób na wyciąganie kasy. Co innego, gdyby IELTS był ważny dożywotnio, albo gdyby po tej rozmowie była szansa otrzymania stałego pobytu w Manitobie.

Wlasnie tak Misia. IELTS swoja droga maja monopol na proof of language skills, poniewaz wiekszosc organizacji akceptuje tylko IELTS a nie np Firsta, ktory jest wazny caly czas a IELTS wygasa po uplywie 3 lat, wiec trzeba placic i placic.

Napisano

A swoja droga to mysle ze IELTS sie przyda przez najblizsze 3 lata tym, ktorzy powaznie mysla o pozostaniu w Canada na stale.

Napewno beda immigrantow pytac o ten proof za kazdym razem, nie wiesz nawet kiedy. Dotyczy to wszystkich! Ja ucze j.angielskiego a i tak wymaga sie ode mnie proof of langauge skils hehe, co jest zabawne, ale Canada chce traktowac kazdego equally.

Napisano

sandra moze byc z Sadu Rejonowego :)

Misia jak nie mozesz czegos zrobic na forum to pisz do Admina :)-Admin

W Quebec to jest rozmowa czy sie nadajesz i na tej rozmowie widac czy sie nadajesz czy tez nie

cos takiego jak w loterii wizowej , dluzsza rozmowa i bardziej szczegolowa :)

Bo nalezy dobrze znac zasady w Manitobie,kursach :) wiec dobrze nalezy przestudiowac strone Manitoby :)

Napisano

@Trumbzgfud: Mam do Ciebie pytanie, poniewaz juz rok mieszkasz w Manitobie. Powiedz mi o jaka prace najlatwiej jest w Manitobie? Czy jest jakies zapotrzebowanie dla osob chcacych pracowac w Hospitality (Hotel, Corporate)?. Czy Twoim zdaniem udaloby mi sie znalesc tam prace jako nauczyciel ELS (English as Second Language)? Czy masz moze jakies dobre stony internetowe z ogloszeniami o prace w Manitobie?

Z gory dziekuje za odpowiedz na ktorekowliek z moich pytan! :)

Hej. Jesli chodzi o nauczyciela ELS o trzeba miec kurs taki jak ten http://umanitoba.ca/extended/english/second_language/ ale potem o prace w tym zawodzie nie jest tak latwo. Znam jedna Polke ktora bardzo dlugo szukala pracy w tej branzy i dopiero po roku znalazla prace dokladnie w tej firmie http://www.welarc.net/ . Z moich doswiadczen wynika, ze bez doswiadczenia kanadyjskiego trzeba skazac sie przez pierwszy rok na jakakolwiek prace - najczesciej w restauracji albo sklepie, a w miedzy czasie obrac kurs na jakas konkretna prace, bo trzeba przyznac, ze mozliwosci jest wiele. Odnosnie pracy w Corporate to tutaj wszyscy chcieliby w tym pracowac (w tym ogromna wiekszosc emigrantow z Azji)i konkurencja jest ogromna. W hospitality na pewno jest latwiej, zwlaszcza dla osob z doswiadczeniem. Moja jedna uwaga to taka ze, proces rekrutacyjny w wiekszosci firm trwa strasznie dlugo (3 tyg.) i jest strasznie sformalizowany. Dlatego szukanie pracy po przyjezdzie moze byc bardzo stresujace. W kazdym razie polacy ktorzy tutaj przyjezdzaja do Winnipeg trzymaja sie razem, jest wsparcie Polonii i kazda historia, mimo ze inna i naprawde ciezka na poczatku okazala sie sukcesem. Kazdy ma prace, doksztalca sie, zdobywa kontakty, jest zadowolony z zycia i caly czas idzie do przodu. Wszyscy tez ktorzy maja stala prace dostaja bez problemu nominacje, a nawet jesli sa z nia problemy to przy wsparciu Polonii mozna wiele spraw przepchac. (Na przyklad ja mialam przepracowane tylko 5 miesiecy zamiast wymaganych 6ciu, potem mialam miesiac przerwy i dopiero wtedy wskoczylam na stala pozycje, a jednak nominacje udalo sie dostac). Najlepsze strony do szukania pracy do Indeed.ca i jobbank.ca . Aha w Manitobie tylko 20% prac jest oglaszanych a reszta to tak zwany hidden job market, gdzie licza sie znajomosci, referencje itd. Warto o tym pamietac. Co wiecej na te 20% ogloszen odpowiada mnostwo ludzi. Na przyklad na moja pierwsza prace w Winnipeg bylo 800 kandydatow! Ale ja mam waska specjalnosc wiec prace mialam juz zalatwiona przed wyjazdem a interview na skypie.

Karina

Napisano

Karina,

Dziękuję za odpowiedź!

Kurs nauczyciela mam CertTESOL który jest equivalent do TESL Canada, taki certyfikat uprawnienia do pracy na całym świecie, natomiast zdaje sobie sprawę ze Canada czy poszczegolne prowincje preferuja Canadyjskie certyfikaty wiec podczas mojego IEC chce ukonczyc 6-12tyg kurs aby uzyskać TESL Diploma, który jak wiesz jest powyżej certyfikat. Ten kurs, tak jak i studia English linguistic ukonczylam także w UK. Moi rodzice postanowili się tu przeprowadzic zaraz po mojej maturze w Polsce. Rozumiem ze od razu mogę nie znalesc pracy ESL i nie przeszkadza mi praca w innym zawodzie. Jako nauczyciel ESL I tak pracuje freelance ponieważ w UK obecnie nie straszne trudno o dobrze płatna prace w college. Stawki sa bardzo za niskie. Również nie wiem czy mi to pomoże ale od 5 lat pracuje dla Bank of America lecz jest to praca w Security system / analysis. Tylko tyle że mam corporate office experience. O hospitality pytalam się ponieważ moj chlopak pracuje w tym department ale dla IBS czyli tez corporate environment raczej niż hotel hospitality. Bardzo chciałabym znalesc cos w Manitoba bo ich PNP jest przystępny. Ja bede uczestniczyć w IEC ale moj chlopak nie. Ma Brytyjskie Obywatelstwo i ich IEC Przegapilismy wiec może co najwyżej przyjechać i mnie odwiedzić i szukać pracy czy np załatwić sobie canadian driving licence.

Dziękuję za radę. Jezeli możesz mi jeszcze cos podpowiedzieć po tym opisie mojej sytuacji to raz jeszcze z góry dziekuje!

Pozdrawiam!

Napisano

Karina, Dziękuję za odpowiedź! Kurs nauczyciela mam CertTESOL który jest equivalent do TESL Canada, taki certyfikat uprawnienia do pracy na całym świecie, natomiast zdaje sobie sprawę ze Canada czy poszczegolne prowincje preferuja Canadyjskie certyfikaty wiec podczas mojego IEC chce ukonczyc 6-12tyg kurs aby uzyskać TESL Diploma, który jak wiesz jest powyżej certyfikat. Ten kurs, tak jak i studia English linguistic ukonczylam także w UK. Moi rodzice postanowili się tu przeprowadzic zaraz po mojej maturze w Polsce. Rozumiem ze od razu mogę nie znalesc pracy ESL i nie przeszkadza mi praca w innym zawodzie. Jako nauczyciel ESL I tak pracuje freelance ponieważ w UK obecnie nie straszne trudno o dobrze płatna prace w college. Stawki sa bardzo za niskie. Również nie wiem czy mi to pomoże ale od 5 lat pracuje dla Bank of America lecz jest to praca w Security system / analysis. Tylko tyle że mam corporate office experience. O hospitality pytalam się ponieważ moj chlopak pracuje w tym department ale dla IBS czyli tez corporate environment raczej niż hotel hospitality. Bardzo chciałabym znalesc cos w Manitoba bo ich PNP jest przystępny. Ja bede uczestniczyć w IEC ale moj chlopak nie. Ma Brytyjskie Obywatelstwo i ich IEC Przegapilismy wiec może co najwyżej przyjechać i mnie odwiedzić i szukać pracy czy np załatwić sobie canadian driving licence. Dziękuję za radę. Jezeli możesz mi jeszcze cos podpowiedzieć po tym opisie mojej sytuacji to raz jeszcze z góry dziekuje! Pozdrawiam!

Hej, Mysle ze z Twoim bogatym doswiadczeniem moglabys dostac od razu jakas lepsza praca, a przynajmniej jakas biurowa/corporate na poczatek. Sa tez tutaj agencje posredniczace typu Pinnaclealbo Randstad gdzie po zarejestrowaniu sie i oceny Twoich kwalifikacji moga Ci pomoc w znalezieniu pracy. Jeszcze jedna wazna rzecz odnosnie programu provincjonalnego tutaj (MPNP), jak wiadomo w przypadku malzenstw jeden z malzonkow jest glownym aplikantem a w momencie otrzymania nominacji wspolmalzonek i dzieci automatycznie takze staja sie jej posiadaczami. Co ciekawe to samo tyczy sie tzw. common relationships. a wiec, np. w

Twoim przypadku mozesz przyjechac do Manitoby, zaaplikowac na MPNP i do wniosku dopisac swojego chlopaka. Dzieki temu po roku on tez staje sie posiadaczem nominacji i wtedy oboje mozecie pracowac i macie ten sam status. Mysle tez, ze z Twoim doskonalym angielskim mozesz spokojnie szukac pracy przed przyjazdem tutaj. Warto zwlaszcza kontaktowac sie z pracodawcami telefonicznie, nekac ich w ten sposob (wtedy wiedza, ze Tobie zalezy na pracy) i kto wie..

Napisano

Karina,

Wszystko co mowisz to dla mnie świetna informacja! Bardzo dziękuję. Oczywiście już z góry zalozylam ze bede wysylac resume i kontaktowac się z pracodawcami. Nawet jeżeli pracy nie dostane to zawsze już lepiej wiem czego pracodawca oczekuje, czy np nawet po unsuccessful interview bede juz wiedziala czego oczekiwać podczas kolejnych rozmow o pracę. Bardzo chce juz teraz nawiazac komunikację z Canadians gdyz brde i krok do przodu. Studia i pierwsza moja prace w uk w agencji nieruchomości zalatwilam sobie z Polski wiec jestem pelna nadziei i determinacji. Dzis w pracy znalazlam kilka stron agencji pracy, ptzegladalam ogłoszenia. W Manitoba nie ma wiele o ESL natomiast Winnipeg oglasz wiele admin/ receptionist etc. Moge nawet i w Walmart pracowac, naprawdę mi to nie przeszkadza jeżeli tylko pozwoli mi to ubiegac się o staly pobyt, no i oczywiście będę mogla sie utrzymac z pensji, hehe. Moj chlopak i rodzice jakbyco zawsze pomoga finansowo. Karina, ost prosba jeżeli znasz agencje które można polecić żebym mogla sie zarejstrowac to bardzo bym docenila jakies namiary.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...