MichaelJarocki Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, jako iż dowiedziałem się, że mężczyźni również objęci są tym programem chciałbym spróbować swoich sił Czy możecie mi powiedzieć, jakie mam szanse na taki wyjazd ? Od zawsze marzą mi się Stany jednak wiadomo, że nasze domysły a realne życie się różni dlatego chciałbym spróbować na jakiś czas, jeżeli mi się spodoba będziemy myśleć dalej. Otóż, mam 23 lat, wykształcenie średnie ( Technik górnictwa - matura zdana oczywiście ) Język Angielski na poziomie B2 Język Niemiecki na poziomie B1 ( mieszkałem 2 lata w niemczech ) Myślę, że jedynym problem tkwi w doświadczeniu. Moje doświadczenie opiera się głównie na rodzeństwie ( dwóch braci, młodsi o 13 i 17 lat ), dodatkowo czasem zostaję z córką mojej znajomej, również z dziećmi kuzyna. Czy oni mogli by mi wystawić jakieś referencje ? Ogólnie jestem przekonany, że powinienem dać sobie radę. Jestem samodzielny i znam ryzyko z którym spotykamy się przy małych dzieciach. Posiadam prawo jazdy na samochody osobowe ( wydane w Niemczech ), brak konfliktów z prawem. Aktualnie pracuje w rodzinnej firmie na stanowisku sztygara. Konsultowałem cały mój plan z rodzicami ( w jakimś stopniu pracując u nich jestem nadal zależny od nich ) i są przyjaźnie nastawieni, finansowo pomogą. Również poruszyliśmy kwestie studiów w USA po programie AuPair, jak to wygląda ? Chodzi mi o bardziej prywatną stronę, prace, mieszkanie ? Może ktoś będzie mi mógł przybliżyć koszty z własnego doświadczenia ? Dodatkowo chciałbym wiedzieć czy jeżeli zostałbym w Stanach na wizie studenckiej (?) to mam potem jakąś możliwość uzyskać GC ? Jeżeli już by do tego doszło chciałbym wybrać studia informatyczne, budowlane lub coś powiązanego z górnictwem i wydobyciem surowców mineralnych. Na koniec chciałbym przypomnieć, sam program AuPair chce zrealizować tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości i przekonać się, czy będę chciał układać sobie życie w USA. Pozdrawiam Serdecznie, Michał
ilya_ Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Odp na Twoje pytanie odnosnie GC: nie ma mozliwosci.
sly6 Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 To ze chcesz to ok a teraz znajdz taka rodzine co bedzie chciala mezczyzne,dobrze jakbys pomagala w jakiejs swietlicy,byl z mlodzieza aby pokazac ze miales tez doczynienie z innymi dziecmi.Teraz jest wiele takich mozliwosci aby takie doswiadczenie zdobyc koszty zalezy gdzie bedziesz sie uczyc,czego .Zalezy to od danej uczelni-stanu co do pracy to pozostaje praca nielegalna bo ta na terenie szkoly to zarobisz malo i nie oplacisz szkoly Nie ma prostego przejscia ze studenta na GC,poczytaj na forum o tymw dziale emigracja,zielona karta jak bywa ,jest Moze cos sie zmieni w prawie ale kto to wie . poczytaj temat anulki jak poleciala na au-pair i jaka miala rodzine .to Ci moze otworzy troche tez i oczy na taki wyjazd i czy bedziesz miec sile aby wytrwac
MichaelJarocki Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Dziękuje bardzo za odpowiedź, sprawdzę to gdy wrócę z pracy Nie zbytnio chciałbym próbować nielegalnej pracy,wiadomo jak to jest a zależy mi na w pełni legalnym pobycie i życiu w Stanach. Na sam początek finansowo powinienem się wyrobić, po prostu sprzedałbym samochód i korzystał z oszczędności więc o szkołę jakoś specjalnie się nie martwię. Ehh To kiedyś łatwiej było dostać GC w Stanach niż stały pobyt w Niemczech, chyba, że przechodziło się przez obóz dla przesiedleńców.. Coraz gorzej się dostać do takich krajów jak USA
kzielu Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Michael - a zdajesz sobie sprawe ile kosztuja studia w US ? Twoj samochod - jakikolwiek on nie jest, nie wystarczy na sfinansowanie nawet ulamka kosztow studiow w US.
MichaelJarocki Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 z tego co wiem to 30.000 dolarów rocznie prawda ? Na dwa lata dam radę, potem może rodzice pomogą. Nie wiem, nie będę teraz gdybał gdyż nie wiem co będzie.
sly6 Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 a wiesz ze idac po wize nalezy pokazac kase ze sie ma na nauke np na 3 lata lub tez miec kogos kto Nam to sfinansuje jakims ladnym kontem bankowym I ta kasa ma byc teraz a nie za 2-3lata na koncie
kzielu Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 No i koniec koncow nauka ma sie nijak do stałego pobytu.
KaeR Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 a wiesz ze idac po wize nalezy pokazac kase ze sie ma na nauke np na 3 lata lub tez miec kogos kto Nam to sfinansuje jakims ladnym kontem bankowym I ta kasa ma byc teraz a nie za 2-3lata na koncie Chyba pokazuje się na rok. Przynajmniej na studenckiej.
Paulina_89 Napisano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 To ze chcesz to ok a teraz znajdz taka rodzine co bedzie chciala mezczyzne,dobrze jakbys pomagala w jakiejs swietlicy,byl z mlodzieza aby pokazac ze miales tez doczynienie z innymi dziecmi.Teraz jest wiele takich mozliwosci aby takie doswiadczenie zdobyc czasem jak rodzice maja chlopcow to chca takiego starszego brata dla swoich pociech
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.