Sasklacz Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Mam nastepujace pytanie. Mieszkamy z mezem w USA, maz ma obywatelstwo ja jeszcze GC. Rozliczamy sie tu wspolnie. Planujemy w niedalekiej przyszlosci kupic tu dom. Planuje w zwiazku z tym sprzedac mieszkanie ktore mam w Warszawie. Czy powinnam liczyc sie z jakimis konsekwencjami podatkowymi tutaj w USA? W koncu dosc spora kwota wplynelaby ma nasze konto. Czy niepotrzebnie sie przejmuje bo jako wlascicielka mieszkania moge je przeciez sprzedac... Krotko mowiac czy groza nam jakis podatek od tej kwoty ktora zarobie na sprzedazy mojego mieszkania w Polsce ? Dziekuje z gory za odpowiedz :-)
kzielu Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Oczywiście. Od jakiegokolwiek dochodu gdziekolwiek na świecie płacisz podatek.
Sasklacz Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Ale w Pl nie zaplacilabym podatku od sprzedazy tego mieszkania... Wiec stad moje pytanie co jak jestem tu na stale.
kzielu Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Ale w Pl nie zaplacilabym podatku od sprzedazy tego mieszkania... Wiec stad moje pytanie co jak jestem tu na stale. Musisz sprawdzić przepisy IRS...
Sara Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 W PL jak najbardziej musialbys zaplacic podatek (w koncu sprzedaz nieruchomosci skutkuje przychodem i jak najbardziej istnieje podatek od tak uzyskanego przychodu). Z tego co pamietam sa rozne ulgi (np, gdy w danym przedziale czasu kupisz inna nieruchomosc). Nie jestem podatkowcem, wiec nie powiem Ci jakie zobowizania podatkowe wynikna ze sprzedazy mieszkania, ale bym optowala za tym, ze podatek bedzie platny do polskiego Urzedu Skarbowego i IRS raczej nie wiele bedzie mial z tym wspolnego (nieruchomosc jest w Polsce i tam bedzie sprzedana). Radze jednak wiecej o tym poczytac, bo niestety nie mam szerokiej wiedzy z podatku od nieruchomosci. http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/1801-podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci-w-2012-roku-10972/ http://www.pit.pl/att//broszuryMF/broszury2013/ulotka_zbycie_nieruchom_2013.pdf
andyopole Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Oj Sara. W Polsce podatek od sprzedazy mieszkania placi sie jesli od nabycia uplynelo mnie niz piec lat. Jesscze inne wyjatki sa ale nie chce mi sie klepac w telefon...
Sara Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Nie wiesz jaka jest sytuacja osoby pytającej być może mieszkajie nabyli przed 5 latami byc może nie. Jak juz napisałam nie jestem podatkowcem wiec niech sobie dokładnie poczytają co i jak.
kzielu Napisano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 http://taxes.about.com/od/taxplanning/qt/home_sale_tax.htm Zobacz to - wygląda na to ze jest exclusion - z pewnymi warunkami.
Sasklacz Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Mieszkanie mam ponad 5 lat. Nie place zadnych podatkow w Pl w zwiazku z jego sprzedaza. Dzieki kzielu za linki. Poczytam sobie!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.