kzielu Napisano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 dzien dobry, Z dostępnych w internecie materiałów wynika, że osoby które wyjechały do usa na wizie j-1, mogą aplikować o przyznanie zielonej karty. Tak samo jak osoby na prawie kazdej innej wizie jak i te ktore wizy nigdy nie mialy i nigdy do US nie wyjechaly. Sam fakt posiadania wizy nie ma zadnego znaczenia w "ubieganiu sie" o GC (poza przypadkami jak wizy C/D ktore nie pozwalaja na zmiane statusu) - tak czy inaczej ktos musi petycje na taka osobe wyslac lub ta osoba musi wygrac w loterii. Wiza J-1 z punktu widzenia GC jest tak samo dobra/zla jak B1/B2 - absolutnie niczym sie nie rozni.
pelasia Napisano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Dokladnie, jak chcesz byc sponsorowany przez pracodawce czy rodzine to nie wazne czy masz j1, f1, b1/b2 czy po prostu siedzisz na swojej kanapie w PL bez wizy. Jak sie kwalifikujesz i znajdziesz kogos kto chce sie w to bawic to wiza lub jej brak nie ma znaczenia.
c4r0 Napisano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 mam na mysli opcje "przez pracodawce", że jest możliwa. Pracodawca chyba raczej najpierw będzie chciał sponsorować wizę pracowniczą a dopiero potem ewentualnie zieloną kartę. Mam wśród znajomych przynajmniej kilka takich przypadków. O zielonej karcie przez pracodawcę bezpośrednio po J-1 nie słyszałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.