kzielu Napisano 13 Maja 2014 Zgłoś Napisano 13 Maja 2014 Serafina - czy Ty konczylas technikum hotelarskie czy jak ? Super ze w Polsce sa takie szkoly, ale zareczam Ci ze w milionach hoteli w US pracuja ludzi ktorzy o technikum hotelarskim nigdy nie slyszeli - patrz posty KaeRa.
katlia Napisano 13 Maja 2014 Zgłoś Napisano 13 Maja 2014 Prawde mowiac, hotelarstwo tu nie jest znanym kierunkiem. Ludzie w administracji hotelowej przewaznie maja studia w business administration i jakies praktyki w hotelu. Sa prywatne uczelnie ktore maja wydzialy w hotel management (naprzyklad Cornell School of Hotel Administration - elitarne, drogie studia) ale to dla ludzi ktorzy maja dosyc ambitne plany - pracowac wysoko w administracji sieci hotelowych, itp. Ludzie w recepcji, czy nizszych stanowiskach kierowniczych nie maja wyksztalcenia w tej branzy bo.. sie nie oplaca. Niskie zarobki, drogie studia
serafina Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 No tak, po technikum hotelarskim faktycznie łatwiej znaleźć pracę w PL i może EU. Nie wiem jak to jest w USA, ale ze względu że tam nie ma szkolnictwa średniego zawodowego, a nie każdy chce robić sobie community college to i zapewne jest tak jak piszecie. Ja tylko chciałam sprecyzować pojęcie hotelarza. Ale program paid internship z programu w&t nie jest głupim pomysłem, sama jakbym była świeżynką po studiach to skorzystałabym
KaeR Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 No tak, po technikum hotelarskim faktycznie łatwiej znaleźć pracę w PL i może EU. Nie wiem jak to jest w USA, ale ze względu że tam nie ma szkolnictwa średniego zawodowego, a nie każdy chce robić sobie community college to i zapewne jest tak jak piszecie. Może nie ma techników, ale są technical institutes, które bym do tego porównał. To nie to samo, ale efekt końcowy podobny. Kształcą techników w różnych dziedzinach, np. Naprawa AC, silników ciężarówek, spawanie itd.
serafina Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 OK ale tam idzie się mając ukończoną szkołę średnią U nas w PL też można sobie zrobić technika różnorodnego w policealnych szkołach Zresztą, nie o tym była ta dyskusja. Nie każdy chce robić sobie takie kursy w USA więc mają średnie ogólne i idą do pracy do hotelu
KaeR Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 Ja bym przestal porownywac co jest w Polsce a co w USA. Nie zawodowek i technikow, wiec tak to wyglada jakby ktos chcial zawod. Oczywiscie jesli hotelarstwo, to do przecietnego hotelu nie trzeba miec super wyksztalcenia. Hoteli tu jest od groma... co zjazd z autostrady, ale to jest raczej praca z musu niz z wyboru. Wielu ludziom to pasuje bo moga pracowac na druga zmiane i godzic to ze szkola. Jesli sie ksztalcic, to z ambicjami do pracy w lepszym hotelu a nie w motelu na godziny, bo to tylko stracony czas.
Roe Napisano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 Dziękuję za każdy wpis, naprawdę czytam to z zaciekawieniem. Chciałbym jeszcze dodać że podobny zawód do tego całego hotelarstwa to technik obsługi turystycznej. Jestem także ciekaw co o tym sądzicie.
KaeR Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 Ja mysle, ze powinienes powiedziec co chcesz robic, bo zawody czesto nie maja przelozenia 1:1.
serafina Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 Dziękuję za każdy wpis, naprawdę czytam to z zaciekawieniem. Chciałbym jeszcze dodać że podobny zawód do tego całego hotelarstwa to technik obsługi turystycznej. Jestem także ciekaw co o tym sądzicie. My będziemy dyskutować a Ty będziesz czytał i obserwował.... Tak po cichu... z boku Wypisuję się
KaeR Napisano 14 Maja 2014 Zgłoś Napisano 14 Maja 2014 A ja mam takie pytanie do OP. Czy masz juz zielona karte?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.