Studenciak Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Witajcie! mam pytanie - chciałbym kupić samochód którym chciałbym sobie zwiedzić Stany - wypożyczenie kompletnie mi się nie opłaca bo nie będę przepłacać. Teraz pytanie - oczywiście kupno wyłącznie gotówka. ale jak wygląda sprawa z możliwością kupna auta i zarejestrowania go - czytałem, że trzeba mieć prawo jazdy USA zeby móc zarejestrować i ubezpieczyć. -> czy jest jakiś sposób, żeby to obejść? czy istnieje może możliwość wyrobienia nawet 3 miesięcznego prawa jazdy USA, które byłoby zrobione na potrzeby rejestracji tego auta. Możliwe, że zabiorę je ze sobą jak będę wracać - ale pytanie dotyczy tego jak to zrobić - są niby jakieś blachy na 30 dni - na których mogę jeździć do momentu pełnej rejestracji tego samochodu, ale jak to jest faktycznie?? Proszę Was o pomoc - mam wizę na 6 miesięcy i mogę tu być jeszcze ponad 5 więc....nie jestem zainteresowany jakimś tymczasowym pozwoleniem w stylu "7 dni".
nicsieniedzieje Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Kupno auta za gotówke? Jak kupowaliśmy auto, to jak sprzedawca zobaczył gotówkę, to prawie się zaczął śmiać. Tylko czek.
KaeR Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Kupno auta za gotówke? Jak kupowaliśmy auto, to jak sprzedawca zobaczył gotówkę, to prawie się zaczął śmiać. Tylko czek. Chyba kasjerski, bo jakbym przyszedl z czekiem to by sie dopiero usmial.
kzielu Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Chyba kasjerski, bo jakbym przyszedl z czekiem to by sie dopiero usmial. No nie wiem - osobiscie samochodu za gotowke tutaj nie kupowalem, ale widuje ludzi placacych czekiem w Krogerze (spozywczy supermarket) tak wiec placenie za samochod potrafie sobie wyobrazic...
kig Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Czeki mozna, ale przyjma tylko kasjerski tak jak powiedzial KaeR
andyopole Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Chcialem kiedys zapłacić down payment kartą. Dealer grzecznie poprosil o czek. Zwykły. Tu chodzilo o prowizje dla systemu Visa.
KaeR Napisano 23 Maja 2014 Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 No nie wiem - osobiscie samochodu za gotowke tutaj nie kupowalem, ale widuje ludzi placacych czekiem w Krogerze (spozywczy supermarket) tak wiec placenie za samochod potrafie sobie wyobrazic... Zwyklego czeku na kilka tysiecy nikt nie wezmie. Chyba, ze idiota. Kto zagwarantuje, ze jest pokrycie? Przeciez czek kazdy moze sobie wyrobic. Za jakies tam drobne zakupy zaplacisz, ale tam gdzie w gre wchodza wieksze kwoty, personal check nie wystarczy. Ja np. pierwszy rent za nowe mieszkanie musialem zaplacic kasjerskim lub money order. Reszte moge normalnym. Za poprzedni samochod placilem rowniez czekiem kasjerskim. Za nowy samochod zaplacilem 50% wartosci gotowka, ale to bylo u dilera. Nie mowie, ze ktos nie przyjmie zwyklego czeku, bo w sumie to jego sprawa. Jesli np. nie ma materialnej rzeczy do stracenia, to czeki na wieksze kwoty przechodza, np. USCIS czy rent. Najwyzej nie przepuszcza sprawy czy Cie eksmituja, ale jak ktos odjedzie samochodem z tytulem w reku, to co mu zrobisz?
katlia Napisano 24 Maja 2014 Zgłoś Napisano 24 Maja 2014 Oczywiscie ze mozna kupic auto gotowka. Maz i ja zawsze kupujemy auta cashem - znaczy czekiem - ostatni raz 2 lata temu. Raz zaplacilismy karta kredytowa - ale nazbieralo nam sie mil
Gość miqhs Napisano 24 Maja 2014 Zgłoś Napisano 24 Maja 2014 Mój kolega kupił przez ebay - też jakiś pomysł, bo z tymi amerykańskimi procedurami płatniczymi to jakaś porażka. Nie sądziłam, że są tacy zacofani. Jak się embank chwalił z nowej strony to się dziwiłam/, bo w zasadzie trochę przypomina fejsa. Jednak jak robię przelewy przez telefon, a teraz będę musiała kombinować jak koń pod górę, to zaczynam rozumieć ich sukces
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.