made1912 Napisano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 okej znalazłam odpowiedz: Mój paszport stracił ważność, ale zawarta w nim wiza jest nadal ważna. Czy muszę ubiegać się o nową wizę?Nie. Jeśli wiza jest ważna można podróżować do Stanów Zjednoczonych z dwoma paszportami (starym i nowym), o ile wiza nie jest uszkodzona oraz pod warunkiem, że cel podróży jest zgodny z kategorią aktualnej wizy nieimigracyjnej. (Na przykład: wiza turystyczna w przypadku gdy głównym celem podróży jest turystyka). Ponadto imię i nazwisko oraz inne dane osobowe muszą być takie same w obu paszportach (chyba, że nastąpiła zmiana w wyniku zawarcia małżeństwa). Obywatelstwo w nowym paszporcie musi być identyczne jak w paszporcie starym, w którym jest wiza. Jeśli nastąpiła zmiana nazwiska w wyniku zawarcia związku małżeńskiego, można podróżować do Stanów Zjednoczonych z obydwoma paszportami oraz aktem małżeństwa przetłumaczonym na język angielski przez tłumacza przysięgłego. pozostaje pytanie czy jesli nie zdaze wymienic paszportu to bede miala jakies problemy podczas powrotu do polski?
made1912 Napisano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2015 czy ktos mial podobna sytuacje? ryzykowac i nie wymieniac paszportu?
sly6 Napisano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 a gdzie bedziesz ladowac z USA,na terenie Unii czy tez odrazu na terenie Polski ?bo jak na terenie Polski to mozesz miec nie wazny dokument co innego na terenie Unii gdzie mozesz miec kontrole lecz nie musisz teraz w pare dni dostaniesz paszport w trybie przyspieszonym jak pogadasz z kierownikiem urzedu paszportowego
made1912 Napisano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 bede ladowac w warszawie. no wlasnie chodzi o to ze boje sie ze w stanach beda mi robic problemy, bo te 60 dni uplywa podczas pobytu, nie wiem na jakiej zasadzie oni sprawdzaja w usa te paszporty. mam pytanie jeszcze bo jak bede wymieniac paszport to ten stary z wiza mi 'przedziurkuja', to chyba nie bedzie problemem? w sensie nie uzna nikt tam w usa ze wiza jest zniszczona?
sly6 Napisano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 w urzedzie beda wiedziec na jakiej zasadzie jest anulowane a co do dziurkowania paszportu to pokazesz strone z wiza i tej kartki Ci nie rusza pamietaj aby to pokazac.
olmeca Napisano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2015 Zanim skasują stary paszport dziurkaczem, jest pytanie czy są w nim jakieś ważne wizy, urzędnik bezmyślnie dokumentu nie zniszczy.
andyopole Napisano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2015 Zanim skasują stary paszport dziurkaczem, jest pytanie czy są w nim jakieś ważne wizy, urzędnik bezmyślnie dokumentu nie zniszczy. W moim paszporcie chłopaki w Konsulacie w LA przedziurkowali tylko strone ze zdjęciem. Ten nadruk na dole, który się skanuje w czytnikach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.