Skocz do zawartości

Wiza - Zmiana Terminu Spotkania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

okej znalazłam odpowiedz:

Mój paszport stracił ważność, ale zawarta w nim wiza jest nadal ważna. Czy muszę ubiegać się o nową wizę?

Nie. Jeśli wiza jest ważna można podróżować do Stanów Zjednoczonych z dwoma paszportami (starym i nowym), o ile wiza nie jest uszkodzona oraz pod warunkiem, że cel podróży jest zgodny z kategorią aktualnej wizy nieimigracyjnej. (Na przykład: wiza turystyczna w przypadku gdy głównym celem podróży jest turystyka). Ponadto imię i nazwisko oraz inne dane osobowe muszą być takie same w obu paszportach (chyba, że nastąpiła zmiana w wyniku zawarcia małżeństwa). Obywatelstwo w nowym paszporcie musi być identyczne jak w paszporcie starym, w którym jest wiza.

Jeśli nastąpiła zmiana nazwiska w wyniku zawarcia związku małżeńskiego, można podróżować do Stanów Zjednoczonych z obydwoma paszportami oraz aktem małżeństwa przetłumaczonym na język angielski przez tłumacza przysięgłego.

pozostaje pytanie czy jesli nie zdaze wymienic paszportu to bede miala jakies problemy podczas powrotu do polski?

Napisano

a gdzie bedziesz ladowac z USA,na terenie Unii czy tez odrazu na terenie Polski ?bo jak na terenie Polski to mozesz miec nie wazny dokument

co innego na terenie Unii gdzie mozesz miec kontrole ;) lecz nie musisz

teraz w pare dni dostaniesz paszport w trybie przyspieszonym :) jak pogadasz z kierownikiem urzedu paszportowego :)

Napisano

bede ladowac w warszawie. no wlasnie chodzi o to ze boje sie ze w stanach beda mi robic problemy, bo te 60 dni uplywa podczas pobytu, nie wiem na jakiej zasadzie oni sprawdzaja w usa te paszporty. mam pytanie jeszcze bo jak bede wymieniac paszport to ten stary z wiza mi 'przedziurkuja', to chyba nie bedzie problemem? w sensie nie uzna nikt tam w usa ze wiza jest zniszczona?

Napisano

w urzedzie beda wiedziec na jakiej zasadzie jest anulowane ;)

a co do dziurkowania paszportu to pokazesz strone z wiza i tej kartki Ci nie rusza :) pamietaj aby to pokazac.

Napisano

Zanim skasują stary paszport dziurkaczem, jest pytanie czy są w nim jakieś ważne wizy, urzędnik bezmyślnie dokumentu nie zniszczy.

Napisano

Zanim skasują stary paszport dziurkaczem, jest pytanie czy są w nim jakieś ważne wizy, urzędnik bezmyślnie dokumentu nie zniszczy.

W moim paszporcie chłopaki w Konsulacie w LA przedziurkowali tylko strone ze zdjęciem. Ten nadruk na dole, który się skanuje w czytnikach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...