kivvi0 Napisano 5 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Chciałam znajomym pokazac kawałek Polski gotując im śląski obiad ale napotkałam pewien problem, mianowicie nie wiem jakie mięso wołowe i gdzie je najlepiej kupić. Spotkałam się jedynie z mięsiem wołowym nazwanym (powszechnie) 'steak' oczywiście wygodnie pokrojone w gotowe porcje, gotowe do wrzucenia na ruszt. Nie wiem jednak czy taki typowy steak nada sie na rolady? Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?
andyopole Napisano 5 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Rolady slaskie powinno robic się z wolowej polędwicy wiec najlepszego kawalka miesa z bydlecia. Stekowego miesa tez można uzyc... A modra kapucha jest?
kivvi0 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 ok a możesz polecić w jakim sklepie kupić najlepiej? W sieciówkach bedzie? czy lepiej wybrac sie do jakiegoś mięsnego i tam popytac? Obecnie jestem w dosyc malym miescie wiec moze byc ciezko z jakims konkretnym sklepem mięsnym. co to kapusty to na razie się nią nie przejmuje bo rolady pochłonęły większośc moich zmartwień planowałam zrobic wersje bez ale co to za obiad bez modrej
andyopole Napisano 5 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Kupisz w każdym sklepie. Cena zazwyczaj będzie wyznacznikiem jakości. Trzeba patrzeć bo bywa ze tanszy z nazwy kawalek chabaniny może być kawałkiem fajnego pieczeniowego miesa, które tez dobrze się nadaje na rolady. Kupuje się oczyma a nie wg sklepowej etykietki Kapusty nie odpuszczaj bo to niezbędny dodatek a już kluski slaskie sa absolutnie niezastąpione...!!!
andyopole Napisano 5 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Jeden administrator jest z Lublyna, jeden z Wroclawia a jeden z Sikago. Co oni mogą wiedzieć na temat slaskich rolad?
Joanna30 Napisano 6 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 A do czego tu administrator? Coś mi umknęło?
freja Napisano 6 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 Ja kupuje w costco wolowe, ktore nie wyglada jak stek, ale lezy tuz obok w dziale miesnym - dwa grubsze okragle kawalki na jednej tacce za ok $20. Nie wiem jak sie nazywaja, ale po rozbiciu I marynowaniu, przyprawianiu wychodza mi z nich bardzo dobre rolady ( w moich stronach zwane zrazikami, a do nich obowiazkowo buraczki na cieplo). Kupuj kazde mieso wolowe, ktore da sie pokroic na plastry I rozbic I bedzie ok.
dareknow0 Napisano 6 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 A do czego tu administrator? Coś mi umknęło? No chyba tak . To jest forum dot.tematów USA czy forum na wszystkie tematy ? Niedługo ktoś zapyta ile zużywa się jednorazowo papieru toaletowego.Czy tematy inne niż przypisane do tego forum nie powinny być natychmiast usuwane ?
pelasia Napisano 6 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 Teoretycznie mowa o mięsie w Usa, wiec chyba wszystko ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.