Skocz do zawartości

Książki O Usa

diamen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

szukam książek, które opisują przyrodę, krajobrazy lub sposób życia i zwyczaje w stanach Wyoming, Idaho, Montana, Utah, Południowa Dakota, Iowa, Pólnocna Dakota i Arizona. Z tego co widzę to przewodniki o USA są ogólne, opisują głównie największe atrakcje Stanów i wymienione przeze mnie stany są opisywane pobieżnie lub w ogóle (może oprócz Arizony). Może kojarzy ktoś książki/przewodniki opisujące te stany osobno? Ewentualnie interesują mnie książki, których akcja dzieje się w wymienionych przeze mnie miejscach.

Jakieś ciekawe filmy, gdyby ktoś kojarzył również chętnie obejrzę.

Jeśli o mnie chodzi to nie jest to żadna praca magisterska tylko zwykłe zainteresowanie :)

Pozdrawiam

Napisano

Te ksziazki maja byc po polsku? Jezeli nie, to moge sporo polecic (daj znac czy czytasz po angielsku) - naprzyklad od razu moge polecic Solace of Open Spaces - autorka Gretel Ehrlich -- swietne felietony o zycu w Wyoming.

Takze te filmy:

Rancho Deluxe (Montana)

Fargo (Dakota polnocna)

The Straight Story (Iowa)

Iowa nie rozni sie specjalnie od Nebraski, a tam byl krecony dobry film z zeszlego roku pod tytulem Nebraska. Jezeli te strony cie interesuja, to polecam.

Napisano

Hej,

The Straight Story i Fargo oglądałem, bardzo fajne, szczególnie ten pierwszy. Obadam sobie Rancho Deluxe.

Książki mogą być po angielsku, chociaż po polsku mi trochę wygodniej, ale wiem, że w naszym języku nie ma aż takiego wyboru.

Dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Hej,

The Straight Story i Fargo oglądałem, bardzo fajne, szczególnie ten pierwszy. Obadam sobie Rancho Deluxe.

Książki mogą być po angielsku, chociaż po polsku mi trochę wygodniej, ale wiem, że w naszym języku nie ma aż takiego wyboru.

Dzięki za odpowiedź :)

Rancho Deluxe to taki nie specjalnie znany, ale kultowy film. Jezeli Straight Story sie podobal, bo absolutnie wyszukaj Nebraska.

http://www.imdb.com/title/tt1821549/

Ksiazki... nie wiem czy znajdziesz po polsku...

A Thousand Acres, Jane Smiley (Iowa)

Desert Solitaire, Edward Abbey (Utah)

Under the Banner of Heaven, Jon Krakauer (o mormonach w Utah)

This House of Sky, Ivan Doig (Montana)

Napisano

Nie pamietam w jakim stanie ona mieszkała ale przeczytaj sobie "delicje ciotki Dee" Teresy holowki. Bardzo ciekawa. Ona swietnie opisuje bardziej różnice kulturowe, ale naprawdę polecam!

Do tego możesz sobie przeczytać Atlantyk-Pacyfik Wańkowicza. On z reszta ma duzo serii o Ameryce. Przemierza rożne stany samochodem. Moze któraś cie zainteresuje.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Pomyslalem ze odswieze temat. Duzo jest pewnie ksiązek ktore sa ciekawą lekturą dla śweżych imigrantow. Ja polecam:

Wałkowanie Ameryki - Marek Wałkuski

Nowy Jork. Od Mannahatty do Ground Zero - Magdalena Rittenhouse

Pulawianin i Dziewucha - Arkadiusz Kazimierski

To te przeczytane ostatnio - wszystkie ciekawe na swoj sposob.

Disclaimer dla amerykanskich purystów - nie namawiam nikogo do budowania obrazu Ameryki na podstawie książek. Są one raczej ciekawym dodatkiem. Jak mówil Budda "Nie wierz w nic, niezależnie od tego, gdzie to przeczytałeś lub kto ci to powiedział, nawet jeśli ja to powiedziałem, o ile nie zgadza się to z twoim rozumieniem świata i zdrowym rozsądkiem" :)

Napisano

Wałkowanie Ameryki - Marek Wałkuski

Za ktoryms razem jak bylem w Polsce ta ksiazka byla hitem i postanowilem przeczytac. Przebrnalem tylko kilka rozdzialow. Nie dlatego, ze ksiazka jest slaba, ale dlatego, ze wlasnie opisywala zwykle zycie w USA dosc dokladnie i to tak jakby Polak czytal, jak wyglada edukacja w Polsce na przyklad.

W tym samym czasie przeczytalem jednym tchem dwie ksiazki o USA:

Ameryka nie istnieje i Route 66 nie istnieje, obydwie Wojciecha Orlinskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...