Unknown Napisano 15 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2014 Witam. W najbliższej przyszłości w planach mam wyjazd do USA na stałe. Na obecną chwile interesują mnie jedynie możliwości życia tam na stałe gdyż chciałbym zaoszczedzić sobie życia nielegalnie. Także chciałbym sie dowiedzieć jak moge zdobyć przyzwolenie na życie w tym kraju? O zielonej karcie słyszałem bo o tym sie dużo mówi. Co w wypadku wizy? Jest jakaś która chociaż w jakimś stopniu może mi umożliwić swodobne poruszanie sie tam na czas nieokreślony? Słyszałem również od rodziny, że kiedyś za służbe w amerykańskim wojsku dostawało sie możliwość na pobyt stały. Nadal istnieje taka możliwość? Chciałbym sie również dowiedzieć kogo może sponsorować obywatel USA i ile to zajmuje.
Joanna30 Napisano 15 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2014 Podstawowa skarbnica wiedzy - strona ambasady USA. Rodzaje wiz imigracyjnych: Kategorie wizoweKażda osoba wyjeżdżająca do Stanów Zjednoczonych na pobyt stały, również z zamiarem podjęcia pracy w USA, powinna posiadać wizę imigracyjną. Zgodnie z prawem imigracyjnym Stanów Zjednoczonych, wizy imigracyjne wydawane są w czterech kategoriach: wizy dla członków najbliższej rodziny obywatela USA, inne wizy rodzinne, wizy pracownicze oraz wizy wydawane w ramach Programu Loterii Wizowej, znanego jako losowanie „zielonej karty”. Na tej stronie znajdują się również informacje na temat wiz narzeczeńskich. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-imigracyjne.html
kzielu Napisano 15 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2014 Witam. W najbliższej przyszłości w planach mam wyjazd do USA na stałe. Na obecną chwile interesują mnie jedynie możliwości życia tam na stałe gdyż chciałbym zaoszczedzić sobie życia nielegalnie. Także chciałbym sie dowiedzieć jak moge zdobyć przyzwolenie na życie w tym kraju? O zielonej karcie słyszałem bo o tym sie dużo mówi. Co w wypadku wizy? Jest jakaś która chociaż w jakimś stopniu może mi umożliwić swodobne poruszanie sie tam na czas nieokreślony? Słyszałem również od rodziny, że kiedyś za służbe w amerykańskim wojsku dostawało sie możliwość na pobyt stały. Nadal istnieje taka możliwość? Chciałbym sie również dowiedzieć kogo może sponsorować obywatel USA i ile to zajmuje. Ogolnie - nie mozna. Obywatel moze sponsorowac malzonka lub dziecko (~rok), brata/siostre (od 7-mu do 13 lat) - ogolnie rzecz biorac. Wizy pracownicze sa zawsze ograniczone czasowo, pracodawca moze Cie zasponsorowac na zielona karte - jezeli takiego znajdziesz i sie kwalifikujsz. Poza tym loteria. Czyli w skrocie - nie mozna. Miliardy ludzi chca, trzeba sie czyms z tych miliardow wyroznic.
Unknown Napisano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 15 Lipca 2014 Słyszałem również od rodziny, że kiedyś za służbe w amerykańskim wojsku dostawało sie możliwość na pobyt stały. Nadal istnieje taka możliwość?
kzielu Napisano 15 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2014 Nie ma. Trzeba miec pobyt staly zeby w ogole dostac sie do wojska - jak juz sie dostanie, to jedyne co umozliwia to obywatelstwo w przyspieszonym trybie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.