Gość Violonczela Napisano 22 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2014 Z poczatkiem cywilizacji czlowiek w cos wierzyl; kiedys byly to totemy, kamienie, drzewa pozniej Bog. Ten fakt zaczal skupiac sobie podobnych. Wyznaczl wspolne cele, jednoczyl. Nadawal sens ludzkiemu istnieniu..,tak bylo prosciej. W koncu stworzyl dekalog, zasady morlane, wg ktorych ktorych zycie mialo byc lepsze...,ale czy takie bylo, czy jest..? Patrzac na historie mozna sie zastanawiac - gdzie jest ten Bog? Mysle, ze niewazne w jakiego Boga wierzymy - wazne kim jestesmy. Jak potrafimy traktowac drugiego czlowieka, co jestesmy w stanie dla niego zrobic... Prawda tez jest, ze wielu z nas zmienia swoje myslenie w obliczu osobistych przezyc, szczescia lub niestety tragedii. Niejednemu wtedy uginaja sie kolana a rece skladaja do modlitwy, prozb.. Osobiscie uwazam, ze modlitwa pomaga, moze zdzialac cuda..,przynosi ukojenie. I wcale nie trzeba tego robic raz na tydzien w kosciele.
jkb Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 No ale przeciez wszedzie koscioly sluza do wyciagania kasy, i w duzej ilosci przypadkow jest to kasa nieopodatkowana. Przykladow poza USA nie trzeba szukac daleko (Polska).
Gość Violonczela Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 No ale przeciez wszedzie koscioly sluza do wyciagania kasy, i w duzej ilosci przypadkow jest to kasa nieopodatkowana. Przykladow poza USA nie trzeba szukac daleko (Polska). NIe bede sie sprzeczac, ale kosciol to jedyna instytucja (inaczej anizeli ZuS, Urzad Skarbowy, urzad miasta), gdzie sa wolne datki, kazdy daje tyle ile chce. Poza tym duchowni, wikariusze placa podatki na zasadzie ryczaltu, czyli zostali potraktowani jako osoby fizyczne, ktore prowadza dzialanosc gospodarcza. Jednym slowem obowiazuje ich podatek dochodowy w/w w formie. Z tego co widze, wieksza kasa przeplywa pod stolem szanownych mecenasow.., a uwierz mi , ta jest na pewno nieopodatkowana...
SuperTraveller Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 gdzie sa wolne datki, kazdy daje tyle ile chce. Ale co sąsiedzi powiedzą jeżeli dasz mało albo nic...?
serafina Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 NIe bede sie sprzeczac, ale kosciol to jedyna instytucja (inaczej anizeli ZuS, Urzad Skarbowy, urzad miasta), gdzie sa wolne datki, kazdy daje tyle ile chce. Poza tym duchowni, wikariusze placa podatki na zasadzie ryczaltu, czyli zostali potraktowani jako osoby fizyczne, ktore prowadza dzialanosc gospodarcza. Jednym slowem obowiazuje ich podatek dochodowy w/w w formie. Z tego co widze, wieksza kasa przeplywa pod stolem szanownych mecenasow.., a uwierz mi , ta jest na pewno nieopodatkowana... No oczywiscie, wszystko w formie DOBROWOLNYCH datkow: za pogrzeb - datek, za chrzest - datek, "po koledzie" - datek. Tylko wez daj za maly datek albo w ogole takiego datku nie daj - od razu znajdzie sie odpowiednia adnotacja w aktach parafialnych. Moja rodzina miala takie akta namazane na czerwono. I nie nie, nie dlatego ze byla czerwona (bo nie byla) ale dlatego poniewaz ksiadz nie zostal przyjety "po koledzie" z odpowiednim biciem czola i z odpowiednia koperta dlatego nie chodze do kosciola katolickiego pedofilowi i zboczencowi nie bede sie spowiadac ani nie pozwole aby taki dawal mi "komunie"
Gość Violonczela Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 No oczywiscie, wszystko w formie DOBROWOLNYCH datkow: za pogrzeb - datek, za chrzest - datek, "po koledzie" - datek. Tylko wez daj za maly datek albo w ogole takiego datku nie daj - od razu znajdzie sie odpowiednia adnotacja w aktach parafialnych. Moja rodzina miala takie akta namazane na czerwono. I nie nie, nie dlatego ze byla czerwona (bo nie byla) ale dlatego poniewaz ksiadz nie zostal przyjety "po koledzie" z odpowiednim biciem czola i z odpowiednia koperta dlatego nie chodze do kosciola katolickiego pedofilowi i zboczencowi nie bede sie spowiadac ani nie pozwole aby taki dawal mi "komunie" wiesz..to nie jest tak, ze bronie tutaj Kosciol.,bo to o czym mowisz jest prawda. Mysle jedynie, ze w PL jest inaczej anizeli w innych panstwach, gdzie jesli chcesz przynalezec do danego kosciola, trzeba oplacac skladki. Jesli chodzi o kolende i koperte, to tak naprawde od nas zalezy, czy ich wpuscimy i czy damy koperte... Ja tez bylam co roku wypytywana przez ksiedza o moje sprawy osobiste..i wcale nie czulam sie z tym komfortowo. Zastanawialam sie czy go wpuszczac..,bo mnie te pytania wkurzaly. Potem mialam juz to gdzies..,i wpuszczalam kolende ze wzgledu na dziecko.. , pozdrawiam...
katlia Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 Gdzie na swiecie trzeba oplacac skladki zeby przynalezec do danego kosciola? (Nie kwestionuje, jestem tylko ciekawa.)
Joanna30 Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 W wielu krajach europejskich (np. Niemcy, Austria, Finlandia, Szwecja) jest podatek kościelny. W Polsce też powinni wprowadzić. Wtedy by się okazało, ile tak naprawdę wiernych ma Kościół katolicki.
Gość Violonczela Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 W wielu krajach europejskich (np. Niemcy, Austria, Finlandia, Szwecja) jest podatek kościelny. W Polsce też powinni wprowadzić. Wtedy by się okazało, ile tak naprawdę wiernych ma Kościół katolicki. dokladnie tak jest. Tutaj w Stanach, wiekszosc kosciolow, roznych wyznan, zabiega o swoje owieczki, by sie utrzymac... No ale nie wypowiadam sie nt temat, niech zabiora glos Ci, ktorzy tu mieszkaja..
KaeR Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 W wielu krajach europejskich (np. Niemcy, Austria, Finlandia, Szwecja) jest podatek kościelny. W Polsce też powinni wprowadzić. Wtedy by się okazało, ile tak naprawdę wiernych ma Kościół katolicki. Prawda jest taka, ze posrednio w Polsce tez stosunek zorganizowanego kosciola do Ciebie zalezy od kasy. Sprobujcie cos zalatwic, jak nie oplacaliscie sie parafii. Oczywiscie problemu nie bedzie jak oplaci sie "zalegle skladki".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.