Skocz do zawartości

Wjazd Do Usa Na Waiver A Legalizacja.

gduska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kilku znajomych ktorzy tak dostali. Wyjechali na wakacje, zostali i czekali na papiery. Mieli absolutny zakaz wyjazdu z USA bo wtedy by wszystko przepadlo. A niektorzy adwokaci radza wracac i w PL czekac na GC... sasiedzi moi posluchali i sie uziemili, bo wjazdu do USA juz nie maja.

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a kiedy to bylo? moze od tego zacznijmy bo ja tez znam wiele takich historii lecz to bylo kiedys

teraz jest inaczej :) ,zobacz co piszemy,pisze Karina

kiedy wyjechali,kiedy mieli zlozone papiery?>

Napisano

A czy ci Twoi znajomi byli sponsorowani przez rodziców obywateli?

Przez małżonków?

Ile mieli lat jak wyjechali? Kiedy/ile lat mieli, kiedy otrzymali GC?

Podajesz zbyt ogólnikowe hasła, żeby odpowiedzieć Ci, dlaczego ktoś dostał GC, a ktoś jej dostać nie może.

Np. jeśli dziecko lat -naście wyjeżdża na wakacje i nie wraca, a ma rodzica obywatela, to rodzic może je sponsorować i jako Immediate Relative obywatela zostaje temu dziecku przyznana zielona karta.

No i tak, jak mówi sly6 - przepisy się zmieniają... Kiedyś ludzie mogli sobie latać do USA, siedzieć miesiącami, wracać na chwilę i z powrotem lecieć do USA. Taeraz system jest bardziej szczelny i częściej się takie osoby wyłapuje...

Napisano

Karina rozumiem chyba wszystko juz.

Jedno tylko mi chodzi po glowie. Jesli GC moga dostac tylko ludzie przebywajacy w USA legalnie to jakim cudem ci wszyscy nielegalni dostaja GC juz na miejscu sponsorowani przez rodzicow czy innych dziadkow? Przez malzenstwo rozumiem ale cala reszta?

Jesli te osoby "zalapaly sie" na paragraf 245(i) wtedy mogli dostac green card i nie wolno im bylo wyjezdzac, bo przepadloby wszystko. Tyle tylko, ze tegoz paragrafu juz nie ma i dlatego to co bylo kilka/nascie lat temu nie tyczy sie teraz Twojego meza. Co wiecej - jesli ktos raz byl pod tym paragrafem, to jest pod nim cale swoje zycie i na tej podstawie ludzie - nawet nielegalni - dostaja dokumenty po latach.

Reszta ludzi jest legalnie - na wizach studenckich, pracowniczych, na praktykach itd., ale kazdy z nich trzyma legalny status.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...