haxo Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Witam, w czerwcu otrzymałem wizę imigracyjną i teraz jestem w USA. 2 lipca złożyłem wniosek o przyznanie paszportu USA opłata wynosiła 210$ i 50$ za przyśpieszenie i miał przyjść do 3 tyg i jeszcze nie przyszedł nie wiem jak długo jeszcze muszę czekać. Przy składaniu tego wniosku zabrali mi polski paszport a w nim miałem tą wizę. W dodatku do tej pory nie przyszła mi jeszcze zielona kartka tylko jakieś pismo że muszę wpłacić 165$ bo inaczej nie dostanę zielonej karty nie wiem o co chodzi bo z tego co wiem za zieloną kartę nie ma opłat, czy w ogóle potrzebuję tą kartę i czy powinienem zapłacić ? Teraz nie mam nawet żadnych dokumentów a czas leci a nic nie wiem. Pomocy.
KaeR Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Zaraz, jak to zlozyles wniosek o paszport USA jak dopiero wjechales? Kiedy zostales obywatelem?
haxo Napisano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Po przylocie do usa przed 18 rokiem życia dlatego gdyż ojciec jest obywatelem.
Amy Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 http://www.uscis.gov/sites/default/files/files/pressrelease/ChildCitizenshipAct_120100.pdf
Joyanna Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Skoro jestes obywatelem to po co ci zielona karta? Moj maz skladal w czerwcu aplikacje na paszport USA,nie placil za zadne przyspieszenie i otrzymal go w ciagu 3 tygodni i 2 dni. Mozesz wejsc na http://travel.state.gov/content/passports/english/passports/information/processing-times.html i sprawdzic na jakim etapie jest twoj paszport.
KaeR Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Właśnie przeczytałem, że departament stanu miał problem z systemem informatycznym i tysiące aplikacji o paszport nie było procesowanych. To samo z wizami. http://spectrum.ieee.org/riskfactor/computing/it/us-state-department-global-passport-visa-issuing-operations-disrupted
sly6 Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 haxo od dobrych paru tygodni piszemy ze nalezy zaplacic te 165 dol za wydanie GC plastikowego taka nowosc wprowadzili i bez tej oplaty nie zostanie Ci wydana GC. chyba ze czekasz na paszport to nie plac za GC
haxo Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Jak mogę uzyskać Social Security Number bo jest on potrzebny do sprawdzenia statusu paszportu online, ten numer otrzymuje się ze zielona kartą czy wraz z paszportem ?
sly6 Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 idz do nablizszego biura SSN i sie dowiedz gdzie jest numer powinien dojsc po 2-3 tyg po Twoim wlocie na adres wskazany w formularzu.
kzielu Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Jak mogę uzyskać Social Security Number bo jest on potrzebny do sprawdzenia statusu paszportu online, ten numer otrzymuje się ze zielona kartą czy wraz z paszportem ? Ani z jednym ani z drugim.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.