Skocz do zawartości

Zielona Karta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z gory przepraszam jesli to zly dzial.

Jestem aktualnie w USA z moja dziewczyna , ktorej rodzice sa tu 16 lat, w tym roku dostali zielona karte. Moja dziewczyna zlozyla papiery gdzie bedzie sie starac o zielona karte po rodzicach. Jesli ona dostanie wtedy biezemy slub tak abym rowniez i ja mogl dostac GC.

Moje pytanie brzmi: ile czasu to wszystko moze trwac? moze ktos byl w podobnej sytuacji?

Napisano

Jestem aktualnie w USA z moja dziewczyna , ktorej rodzice sa tu 16 lat, w tym roku dostali zielona karte. Moja dziewczyna zlozyla papiery gdzie bedzie sie starac o zielona karte po rodzicach. Jesli ona dostanie wtedy biezemy slub tak abym rowniez i ja mogl dostac GC.

Moje pytanie brzmi: ile czasu to wszystko moze trwac? moze ktos byl w podobnej sytuacji?

Zależy ile twoja dziewczyna ma lat - jeżeli powyżej 21 lat to zielona kartę dostanie po mniej więcej 7 latach, później Ty jako jej małżonek po następnych dwóch. Obydwoje musicie utrzymać legalny status przez ten cały czas.

Napisano

do tego okres oczekwania moze sie wydluzyc lub tez skrocic,zalezy od zmian w prawie .

a chcesz byc ten okres czasu na terenie USA?to pamietaj aby utrzymac legalny status,to samo Twoja narzeczona musi zrobic

Napisano

A jesli nie dostanie zielonej karty wtedy nie biore slubu. :D

• 5 miesięcy później...
Napisano

hej ja dostalam zielona karte przez loterie. Chce wrocic na jakis czas do Polski czy ktos orientuje sie na jak dlugo moge wrocic zeby nie miec pozniej problemow? Z gory dziekuje za odpowiedzi

Napisano

wyrob sobie tzw bialy paszport i wtedy mozesz byc po za USA 2 lata i wlatywac bez zadnych przeszkod

a bez paszportu to max 1 rok .

bylas moze juz po za USA dluzszy czas czy teraz to planujesz?

Napisano

Poza USA nie bylam jeszcze dluzszy czas, wczoraj ktos mi powiedzial, ze nie moge byc dluzej w Polsce niz 6 mies.bo strace green card. Teraz to juz mam metlik w glowie...A gdzie moge wyrobic ten paszport? Chce wyjechac z dzieckiem ( dziecko tylko amerykanski paszport)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...