Skocz do zawartości

Mini Expo - Co Fajnego Z Polski Mozna Pokazac?

jannapa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat szeroki jak Wisla w swojej delcie, a spadl na mnie nagle, z zaskoczenia i czasu mam dokladnie poltora tygodnia, wiec kazdy pomysl na wage zlota.

Pracuje w sporej szkole, gdzie duzy nacisk kladzie sie na diversity i cherishing your roots. Middle school (klasy 5-8) urzadza takie miedzynarodowe expo, zeby prezentowac rozne kultury. Nie zglosilam sie, bo wszystko w godzinach pracy, wiec musialabym szukac zastepstwa, ale dzisiaj middle school principal uznal, ze to bylaby jakas w ogole nieuzasadniona strata, gdyby prawdziwa Polka z prawdziwej Polski nie pokazala czegos.

Glupio bylo odmowic, szczegolnie, ze moja osobista przelozona stanela murem za calym pomyslem.

Prezentacja ma byc dla dzieciakow z lower/middle school, ale wpadna tez rodzice. I co ja mam im pokazac? Przeciez Polski nie da sie wcisnac na tablice jak na science fair.

Mozecie mi podpowiedziec jakis konkretny pomysl? Bede wdzieczna.

Napisano

Ja tez kiedys cos takiego musialam zrobic -- skonczylo sie na sporej mapie polskiej przyklejonej do srodkowej czesci tri-fold presentation board. Nad mapa powiesilam bursztyny i cos tam napisalam o Baltyku; na dole postawilam ciupage/pamiatke i napisalam cos o goralach. Lewa czesc tri-foldu byla poswiecona na Krakow, byly tam jakies pocztowki, zdjecia wydrukowene z google, i spora czesc o Oswiecimiu. Prawa czesc tri-foldu byla o Warszawie, mialam tam zdjecia Wwy zaraz po wojnie i teraz. Ale najwieksza atrakcja bylo to, ze poszlam do sklepu polskiego, kupilam pierogi, pokroilam na kawalki, i czestowalam nimi, i landrynkami. Polish booth byla hit'em.

Napisano

Ja tez kiedys cos takiego musialam zrobic -- skonczylo sie na sporej mapie polskiej przyklejonej do srodkowej czesci tri-fold presentation board. Nad mapa powiesilam bursztyny i cos tam napisalam o Baltyku; na dole postawilam ciupage/pamiatke i napisalam cos o goralach. Lewa czesc tri-foldu byla poswiecona na Krakow, byly tam jakies pocztowki, zdjecia wydrukowene z google, i spora czesc o Oswiecimiu. Prawa czesc tri-foldu byla o Warszawie, mialam tam zdjecia Wwy zaraz po wojnie i teraz. Ale najwieksza atrakcja bylo to, ze poszlam do sklepu polskiego, kupilam pierogi, pokroilam na kawalki, i czestowalam nimi, i landrynkami. Polish booth byla hit'em.

Chciałem napisać, żeby miche pierogów postawić, ale byście uznali, że się nabijam.:-P

Napisano

Chciałem napisać, żeby miche pierogów postawić, ale byście uznali, że się nabijam.:-P

no wlasnie, jak ja przynioslam gdzies tam krokiety z kapucha i grzybami (osobiscie wole je od pierogow) to tez szybko bylo pozamiatane :D

Jak bedziesz robic ta prezentacje, to mozesz wspomniec tez o Janie Pawle II, chyba jedyny Polak, ktorego znaja, a nie zawsze wiedza ze Polak ;) Moj best friend z Meksyku zawsze mowi, ze pierwszy raz uslyszal o Polsce jak mu babcia o naszym papiezu opowiadala, pozniej jak bylam w PL kupilam dla niego srebrna monete z papiezem na jednej i orlem bialym na drugiej stronie i zachwytow nie bylo konca :D

a jak juz przy kasie jestesmy to naszych króli na papierkach wartosciowych tez mozesz pokazac (jesli masz) ;) nie ma nic lepszego moim zdaniem niz przyniesc realia

Napisano

Amerykanów fascynuje nasza długa historia. Kiedyś zawiozlem mojego kuzyna do Krakowa. Gdy sobie uswiadomii że USA majr ok. dwustuletnia historiee a Wierzynek jest w tym samym miejscu dwa razy dłużej to tak rozdziawil paszcze że ciągnął szczękę dookoła Sukiennic. Do dzieci takie rzeczy przemawiają. Mój kolega z pracy byl kiedyś w Polsce i bardzo mu się podobało ale troszkę mi przygadal że drogi u nas wąskie. Ja mu na to że gdy w Polsce budowano te drogi to po Oregonie biegaly bizony luzem.

Napisano

Ja bym stawiała na nasze papierki i monety, one szczególnie zafascynowały mojego męża, który był w szoku za przysłowiowego piątaka można kupić piwo - mówi, że on w ogóle ze sobą monet nie nosi, ale jak zobaczył w Polsce, że wszystkie portfele mają kieszonki na monety to sobie taki sprezentował xD

Poza tym, to można jakiś barszczyk w takich mini kubeczkach dać do posmakowania, pierogi, itp :)

Pewnie powiedziałabym coś o Koperniku, Papieżu, z historii wiem, że lubią jak się opowiada o zaborach, powstaniach, potem o Wieliczce :)

Napisano

Ja bym juz Papiezowi dal spokoj. Mysle, ze byli rowniez inni Polacy w jakis sposob zasluzeni dla swiata czy USA, np. Kosciuszko czy Pulaski.

Napisano

Ja bym juz Papiezowi dal spokoj. Mysle, ze byli rowniez inni Polacy w jakis sposob zasluzeni dla swiata czy USA, np. Kosciuszko czy Pulaski.

Tylko, ze papiez bardziej "realny" bo w przeciwienstwie do Pulaskiego czy Kosciuszko, papieza mogli jeszcze widziec, bo w koncu umarl dosc niedawno. Plus jego na pewno beda kojarzyli tylko nie beda wiedzieli skąd on ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...